Heel Nederland wil dat Sjoerd van Keulen zijn bonus teruggeeft. Maar moet hij de enige zondebok zijn?
Nout Wellink was in 2006 president van De Nederlandsche Bank en gaf in die rol goedkeuring voor de overname van Bouwfonds Property Finance door SNS Reaal. Ronald Latenstein was sinds 2002 cfo bij het bedrijf en was dus nauw betrokken bij de overname van het bouwfonds. Je hoort ze niet. Ondertussen krijgt vooral Sjoerd van Keulen de zwarte piet toegeschoven. Hij werd afgelopen weekend een bekende Nederlander, maar het is de vraag of hij daar blij van is geworden. Zondagavond kwam naar buiten dat de voormalig ceo van SNS Reaal al zijn nevenfuncties heeft neergelegd. Het nieuws kwam na een weekend waarin Geenstijl en journalist Jelle Brandt Corstius ten strijde trokken tegen de man van 1 miljoen 70 duizend en 386 euro bonus.
Voormalig SNS topman Sjoerd van Keulen moet zijn bonus teruggeven. Hier details: jellebc.nl/geef-terug/ GEEF TERUG! RT ajb
— Jelle Corstius (@jellebc) 2 februari 2013
PvdA-leider Diederik Samsom zei in het televisieprogramma Jinek op Zondag dat hij de bonussen van de top van SNS Reaal hoopt terug te vorderen via een nieuwe wet, de clawback regeling. Maar volgens Minister Jeroen Dijsselbloem is het juridisch lastig om de beloningen van Sjoerd van Keulen terug te halen. Op dit moment ligt het wetvoorstel namelijk nog te wachten in de Eerste Kamer, zo vertelde hij zondag tijdens het televisieprogramma Buitenhof. Hij gaat wel aan de Raad van Commissarissen van SNS Reaal vragen of terugvordering mogelijk is.
VEB: 'Niet noodzakelijk'
BONUS TERUGGEVEN?
Bob Diamond, voormalig topman van Barclays, deed het al. Hij zag af van een bonus van 25 miljoen euro. Nu roepen media en politici Sjoerd van Keulen op zijn bonus terug te geven. Maar hij is niet de enige bestuurder waarvan je achteraf kan betwijfelen of een zak met geld als beloning gerechtvaardigd was. Bekijk ze allemaal in onze bonusbonanza-slideshow.Volgens beleggersvereniging VEB is een terugvordering van de bonussen via een nieuwe wet echter niet noodzakelijk, zo vertelt voorman Jan Maarten Slagter tegen MT: "Als bestuursleden een bonus hebben gekregen die achteraf onterecht blijkt te zijn, dan kan die al worden teruggevorderd via de regeling ongerechtvaardige verrijking." De VEB pleit voor een enquete naar de complete gang van zaken bij SNS Reaal, vanaf de beursgang zes jaar geleden tot nu. Dit onderzoek kan dan als onderbouwing gebruikt worden voor de eventuele civiele terugvordering van bonussen, aldus Slagter.
Sjoerd van Keulen enige zondebok?
Dat Sjoerd van Keulen nu de gebeten hond is, is slechts ten dele terecht, aldus Slagter: "Hij heeft natuurlijk wel een grote rol gespeeld, maar hij heeft ook gehandeld onder toezicht van zijn Raad van Commissarissen. Daarnaast waren de andere bestuurders van SNS Reaal, zoals Ronald Latenstein, ook betrokken, heeft De Nederlandsche Bank zijn goedkeuring gegeven voor de aankoop van Property Finance en heeft accountant KPMG de jaarrekening goedgekeurd. Het is dus een terechte vraag of Sjoerd van Keulen de enige zondebok moet zijn in deze kwestie. Hij was de bestuursvoorzitter toen Property Finance onderdeel werd van SNS Reaal, maar er waren meer mensen betrokken bij de deal."
Dan mogen zij hun bonus ook teruggeven
Ook Ronald Koopman, beurscommentator bij RTL-Z, verdedigt Sjoerd van Keulen tot op zekere hoogte. Hij schrijft: "Heeft iedereen zitten slapen? Nee, niemand zat te slapen. Maar we waren collectief blind voor de inherente risico's van ons eeuwige groeimodel." En hij besluit: "Wat Sjoerd van Keulen in 2006 deed, vonden we destijds allemaal volstrekt normaal." Het probleem van Sjoerd van Keulen is dat daar op dit moment niemand meer aan denkt. En dat hij, zoals MT-collega Arjan Zweers schrijft, in geen velden of wegen is te bekennen nu het er écht om gaat. Ondertussen is Van Keulen natuurlijk niet de enige bestuurder waarvan je achteraf kan betwijfelen of die bonus wel zo terecht was. Als de voormalig topman van SNS Reaal zijn beloning moet terugstoren, dan mogen deze (ex-)bestuurders ook hun zak met geld teruggeven: bekijk het overzicht in onze slideshow.