Oss krijgt zijn farma terug, Duitse industrie herstelt sneller en SNS-ellende ook schuld van ABN Amro. Dit is de business uit het nieuws.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Farma terug in Oss
Zeven farmaconcerns gaan een deel van hun onderzoek naar nieuwe medicijnen samenbrengen in het Life Sciences Park Oss, het voormalige Organon. De concentratie van research naar nieuwe geneesmiddelen is de kern van een Europees innovatieproject met een waarde van €196 mln. Ongeveer een derde van het onderzoeksbudget belandt in Nederland. Het Life Sciences Park in Oss vervult een spilfunctie. Verder profiteren twee mkb-bedrijven en vijf academische instellingen.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken reageert verheugd. ‘Dit zorgt niet alleen voor innovatie, maar ook voor inkomsten en banen.’
2. Duitse industrie herstelt eerder dan verwacht
De vooruitzichten voor de Duitse economie verbeteren weer. Uit nieuwe cijfers over de industrie kan worden geconcludeerd dat aan de afzwakking van de economie een einde is gekomen. Economen hadden nog gerekend met een stabilisatie van de industriële productie, maar uit cijfers van het Duitse ministerie van economische zaken blijkt dat in december al weer meer is geproduceerd dan de maand ervoor. Eerder deze week werd ook al bekend dat de fabrieksorders in Duitsland in december zijn toegenomen.
3. Sanoma zakt in het rood
De Finse mediagroep Sanoma – in Nederland bekend van onder meer Libelle en SBS – heeft in het vierde kwartaal van 2012 een verlies geleden van 9 miljoen euro, tegenover een winst van 24 miljoen euro een jaar eerder. De uitgever kampt op verschillende vlakken met problemen. De overname van de SBS-tv-zenders in Nederland en België, twee jaar geleden, levert nog niet het verhoopte rendement op. Tegelijk staat de print-business onder druk door de dalende advertentieverkoop en de crisis op de tijdschriftenmarkt. Over het hele jaar 2012 boekt Sanoma nog wel een nettowinst van 150 miljoen euro, 74 procent meer dan in 2011. Maar de operationele winst steeg met slechts 5,6 procent tot 182,3 miljoen, terwijl de omzet stagneerde op 2,38 miljard euro.
4. 'SNS-ellende ook de schuld van ABN Amro'
Het is een beetje ondergesneeuwd, maar ook ABN Amro is een van de schuldigen in het SNS debacle. Dat zegt Peter Paul de Vries, topman van Value8 en oud-beleggersvoorman van de VEB in De Financiele Telegraaf. De Vries: "ABN was 6 jaar eigenaar van Bouwfonds, daarin werden tal van dubieuze vastgoedprojecten en megalomane projecten op onverantwoorde wijze gefinancierd. ABN zit aan de bron van de val van SNS en ik neem dat SNS een claim van tenminste honderden miljoenen bij ABN heeft neergelegd. Ook de directie van Bouwfonds viel onder de verantwoordelijkheid van ABN." De Vries heeft een lijstje opgesteld met tien schuldigen. ABN Amro neemt de vierde plaats in, na Sjoerd van Keulen, Ronald Latenstein en de toenmalige RvC.
5. IT is de groeimotor voor EMEA
IT is de belangrijkste factor voor zakelijke groei in 2013. Dat blijkt uit het Pan-EMEA IT Transformation-onderzoek, dat EMC gister naar buiten bracht. 40 procent van de respondenten geeft aan dat de ontwikkeling van nieuwe producten, na het vergroten van de omzet (46 procent), absolute top-prioriteit heeft. Die nieuwe producten moeten voortkomen uit big data en cloud computing, de nieuwe speeltjes op de IT-afdeling en in toenemende mate in de boardroom.
6. Hebt u wel voldoende psychologisch kapitaal?
Bedrijven die investeren in psychologisch kapitaal hebben personeel dat veerkrachtiger is en dat sneller kan schakelen bij nieuwe ontwikkelingen. Dat blijkt uit onderzoek van Nipo in opdracht van Tempo Team. Psychologisch kapitaal is opgebouwd uit de elementen hoop, optimisme, zelfverzekerdheid en veerkracht. Bij een hoger psychologisch kapitaal daalt het ziekteverzuim, is er minder cynisme, minder verloop en ontstaat er hogere tevredenheid over en betrokkenheid bij het werk.
Het onderzoek laat verder zien dat werknemers onzekerder zijn dan managers. Vergeleken met managers (77%) gaan relatief minder medewerkers (63%) uit van een positieve uitkomst als er onzekerheden op het werk zijn. Ook blijken vrouwelijke managers veekrachtiger dan mannelijke.
7. Goed jaar voor Vente-privee
Vente-privee.com, pionier en wereldwijd marktleider in flash sales, heeft een bijzonder goed jaar achter de rug. In 2012 groeide de omzet het bedrijf met maar liefst 22% en kwam uit op 1,3 miljard euro; een verdubbeling van de groei ten opzichte van het jaar ervoor. Deze indrukwekkende groei in economisch uitdagende tijden is te verklaren aan de hand van drie factoren: consolidatie van de core business, ontwikkeling van nieuwe services en productcategorieën en Europese uitbreiding.
8. Blackberry versterkt board met Sony-topper
BlackBerry (voorheen Research in Motion) heeft twee kanonnen binnengehaald in zijn Board of Directors. Het betreft Richard “Dick” Lynch, voorheen Executive Vice President van telecommer Verizon en Bert Nordberg, voormalig ceo van Sony Ericsson Mobile. Het duo moet het noodlijdende Blackberry – dat deze week zijn Z10-platform lanceerde – in de vaart der volkeren doen opstoten. Of dat gaat lukken is maar zeer de vraag. De lijst van successen in mobiel wordt aangevoerd door Samsung (marktaandeel: 29%), Apple (22%) en het Chinese Huawei (4,9%). Gelukkig neemt Sony wel plaats 4 in qua marktaandeel. Blackberry is al lang geleden uit de top 5 gekukeld.
9. Getal van de dag: 77.000
Bij de overheid verdwijnen tot 2017 nog zo’n 77 duizend banen. Dat blijkt uit prognoses over de overheidssector van het UWV. De krimp wordt veroorzaakt door bezuinigingen. Vorig jaar telde de overheid – inclusief politie en defensie – nog 428 duizend werknemers. Het UWV verwacht dat het aantal banen bij de overheid dit jaar met 17 duizend zal afnemen, en dat er tussen 2014 en 2017 de werkgelegenheid met nog eens 60 duizend banen daalt. Alleen in de industrie neemt het aantal banen in 2013 sneller af, bleek uit algemene prognoses van het UWV vorige week: min 18 duizend.
10. De koffieautomaat: Stroomfraude?
Kun je rommelen met stroom en daar afnemers mee misleiden? In België in ieder geval wel. Gister concludeerde de Belgische Raad voor de Mededinging dat stroomleverancier Electrabel misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie. Dat berokkende de Belgische markt een schade van 40 tot 56 miljoen euro. Het misbruik behelst het inhouden van productiecapaciteit van 2007 tot 2010 en fictieve verkopen en dubbel gebruik van tertiaire reserve van 2006 tot 2007.
Electrabel betwist het rapport formeel.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.