Met de wereldtentoonstelling in 2020 volgt voor Dubai een nieuwe economische impuls van 17 miljard euro.
Dubai is al een metropool van onmetelijke luxe en favoriete bestemming voor veel investeringsfondsen. Terwijl de groei de afgelopen jaren een beetje leek af te zwakken, kwam er eind november nieuws dat juist weer voor een nieuwe investeringsgolf lijkt te gaan zorgen.
Wereldtentoonstelling
Het onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten slaagde er namelijk in om de organisatie van de wereldtentoonstelling binnen te halen. Een meerderheid van de 168 landen die participeren verkoos voor het eerst in de geschiedenis van de Expo een locatie in het Midden-Oosten. Dubai verwacht serieus te gaan verdienen op de tentoonstelling waar landen elkaar traditioneel naar de kroon proberen te steken door het beste van zichzelf op het gebied van cultuur en economie te tonen. Dubai verwacht een extra impuls te krijgen van 17 miljard euro aan investeringen, waarbij de kosten voor de organisatie ‘slechts’ 6 miljard euro zullen bedragen, aldus de rekensom, zoals die voorafgaand aan het evenement gemaakt is.
Landmark
De verwachting is dat deze wereldtentoonstelling net als vele illustere eerdere edities zijn sporen in de regio zal nalaten. Traditioneel verrijzen er iconische gebouwen rondom de Expo. Parijs dankt zijn beeldmerk – de Eiffeltoren – aan de wereldtentoonstelling van 1889. De economische of merkwaarde van de gietijzeren toren – destijds vooral bedoeld om te laten zien wat er met het ‘nieuwe materiaal’ allemaal mogelijk is – wordt tegenwoordig geschat op 434 miljard euro. Ook het – iets minder bekende – Atomium in Brussel is een overblijfsel van de wereldtentoonstelling, en wel die van 1958. Het markante gebouw stelt een ijzeratoom voor, maar is gebouwd uit aluminium. Hip in 1958 en in januari 2013 door CNN uitgeroepen tot het meest bizarre gebouw in Europa. Die uitverkiezing stuwde de bezoekersaantallen. In de eerste 8 maanden van dit jaar bezochten al 417.000 mensen het gebouw.
Prangende vraag
Dubai heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkend track record opgebouwd van must-see-gebouwen. De wow-factor van de architectonische hoogstandjes en buitenissigheden is een belangrijke driver van het toerisme. En toeristen zijn op hun beurt weer een belangrijke pijler onder het economisch wonder dat zich in de woestijn nog steeds voltrekt. Hieronder een overzicht van beeldbepalende projecten in Dubai. Superlatieven zijn nu al standaard: wat zou er nog meer in het (olie)vat zitten?