Hoewel een computer veel voordelen biedt, maakt het bepaalde taken juist moeilijker. Afleiding ligt op de loer, de concentratie verminderd, we zijn slechter in staat om goed over zaken na te denken en hebben minder focus voor typische ‘deep work-taken’.
Quick wins
Het design van de computer wil dingen makkelijker voor ons maken. Continu krijgen we notificaties: nieuwe email, facebookbericht, LinkedIn-uitnodiging. Met slechts één klik kun je switchen naar een andere applicatie. Omdat het wisselen van taken zo makkelijk en snel gaat, doen we het vaker en moeten onze hersenen continu van context wisselen. Deep work lukt door digitalisering nog maar zelden. Daarom heb ik vijf quick wins op een rijtje gezet, waarmee je efficiënter digitaal kan werken.
#1 De plaats van de computer
Eén van de verschillen tussen een boek en een beeldscherm, is dat die laatste reflecteert in het licht. Dat is niet prettig voor onze ogen en om die reden niet handig om met je rug naar het raam te zitten. Met je gezicht naar het raam zitten is ook niet ideaal: het zonlicht kan je dan een beetje verblinden, wat het opnemen van informatie lastiger maakt.
Het advies is om parallel naast het raam te zitten, op die manier heb je het minst last van je beeldscherm. Daarnaast is het handig om een beeldscherm te hebben met anti-reflecterende coating. De beste afstand tot het beeldscherm is 50 tot 70 cm en houd het beeldscherm op ooghoogte.
#2 Instellen contrast
Lezen we digitale teksten dan bevindt de lichtbron zich achter de letters. Dit is één van de redenen dat we een stuk langzamer lezen van een beeldscherm. Een manier om hier mee om te gaan is het verlagen van je contrast. Experimenteer wat voor jou goed werkt. Zelf heb ik het scherm vaak op zeventig procent staan.
#3 Werk full screen
Net als geluiden je kunnen afleiden, kunnen visuele dingen dat ook. Alles wat je ziet wordt namelijk bewust of onbewust gescand door je ogen; de werkbalken, opkomende notificitaties, eventuele meerdere schermen etc. Het is onmogelijk om dit te negeren. Hoe meer je ziet, hoe meer denkkracht dat kost voor je hersenen. Wil je dit oplossen, werk dan met één applicatie tegelijkertijd en gebruik een full screen.
#4 Lay-out
Moet je een tekst met een slechte lay-out lezen, dan kan dat afschrikken. Dat is niet zo gek; de lay-out van de tekst heeft een directe impact op je leessnelheid, tekstbegrip en comfort. Voor je concentratie is dit de beste lay-out:
- Lettertype: Arial of Verdana
- Lettergrootte: 12
- Regelafstand: 1,5
#5 De 20-20-20 regel
Om een tekst te kunnen lezen, moeten je ogen de tekst scherp op het netvlies krijgen. Daar zorgt de accommodatiespier voor. Draag je een bril of lenzen, dan is dit het onderdeel van je ogen dat wordt gecorrigeerd.
Lees je voor een langere periode van een beeldscherm, dan houd je de accommodatiespier een lange tijd op dezelfde spanning. Dat vinden ogen niet prettig. Misschien ken je dat gevoel wel, op een gegeven moment wordt het je ogen even te veel. Je kan dat oplossen met de 20-20-20 regel. Kijk elke 20 minuten, voor ongeveer 20 seconden, 20 feet (= zes meter) voor je. Op die manier ontspant je accommodatiespier even.
Gratis e-book Download gratis e-book Mark Tigchelaar
In het e-book ‘Snellezen voor professionals’ van Mark Tigchelaar leer je de basis van snellezen, zodat je weet hoe het werkt en hoe je dit kunt toepassen op je eigen (complexe) vakliteratuur.
lees verder