De meesten van ons beleven nu een gezonde periode. Met vakantie gaan is namelijk gezond. ‘Vakantie is een krachtig middel om te herstellen van werk’, zegt Jessica de Bloom die op het onderwerp promoveerde. De arbeidspsycholoog wijst naar Amerikaans onderzoek naar mensen die jarenlang niet met vakantie zijn geweest. ‘Deze mensen lopen groter risico op ziekte en overlijden op jongere leeftijd dan mensen die regelmatig vrij nemen.’
Het meest recente dat ik erover kan vinden is een onderzoek van de Syracuse University. Mensen die vaker met vakantie gaan, lopen minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die dat niet doen. ‘Bottomline: iemand kan zijn metabolische symptomen -en daarmee de risico’s op cardiovasculaire aandoeningen- simpelweg verlagen door met vakantie te gaan’, schrijven de onderzoekers. Overigens, hoe dat zit, dat weten de onderzoekers nog niet.
Maar misschien wel belangrijker: hoe houden we het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast? Volgens De Bloom zijn we het gevoel na een week alweer kwijt. Er zijn manieren om die termijn op te rekken. Op internet circuleren er vele. Van souvenirs kopen tot je televisie als schilderij gebruiken en je huis opnieuw inrichten. Ik vond vijf serieuze tips die ik testte.
#1 Begin niet op maandag weer met werken, maar bijvoorbeeld op woensdag
Een korte eerste werkweek verlengt het vakantiegevoel. Net zoals het goed en prettig is om te ‘wennen’ aan je vakantie, is het goed om te wennen aan weer werken. Een korte week is inderdaad prettiger dan een volle week werken.
#2 Deel vakantieherinneringen met vrienden, familie en collega’s. Maak bijvoorbeeld een fotoalbum of organiseer een ‘napret-avond’
Een paar vakantiefoto’s laten zien ok, maar een napretavond gaat mij wat ver. Wel gebruik ik een vakantiefoto als achtergrond voor mijn smartphone. Ik ben deze zomer naar Mexico geweest. Sinds ik terug ben, heb ik een cocktailglas in de vorm van een cactus op mijn telefoon. Ja, het werkt. Elke keer als ik naar mijn telefoon kijk, kom ik een beetje in vakantiestemming. Jammer is dat het niet heel lang werkt. Na een paar weken is het gewoon een achtergrondje geworden.
#3 Besteed je geld tijdens je vakantie aan ervaringen in plaats van aan dingen
Herinneringen aan leuke, bijzondere activiteiten zijn thuis bijna nog net zo leuk als tijdens de vakantie. Terwijl het geluksgevoel veroorzaakt door iets dat je bezit, snel afneemt. In het brein werkt dat net als een nieuwe auto kopen. Psychologen stelden autobezitters de vraag hoeveel plezier ze van hun auto hebben. De uitkomst: hoe luxueuzer de auto, hoe meer plezier. Ze vroegen ook: hoe gelukkig was je tijdens de laatste rit? Hoe luxe de auto ook was, het geluksgevoel was bij iedereen gelijk. Een auto geeft alleen vreugde als je eraan dénkt, niet als je erin rijdt. “Probeer daarom in plaats van in fysieke dingen meer in belevenissen te investeren”, schrijft Rolf Dobelli in zijn boek De kunst van goed leven. “Wat daarbij goed van pas komt, is dat de meeste belevenissen weinig kosten.”
#4 Doorbreek de dagelijkse sleur, net als op vakantie. Doe ergens anders boodschappen, maak een wandeling in de lunchpauze, begin aan een nieuwe hobby
Tijdens de vakantie lees ik boeken, de rest van het jaar niet. Ik heb me voorgenomen om de tijd die ik dagelijks doorbreng in de trein niet meer te verdoen aan allerlei nutteloze apps, maar aan een boek. Het lukt. En het helpt om het relaxte vakantiegevoel vast te houden.
#5 Zorg voor een fantastische laatste vakantiedag
Wetenschappers onderzochten het geluksgevoel van mensen op verschillende momenten tijdens vakantie en na de vakantie. Het geluksgevoel tijdens de vakantie was minder dan ná de vakantie. Dat is de roze bril van de herinnering. Bovendien herinneren we ons het hoogtepunt van de reis en het einde. Nobelprijswinnaar Daniël Kahneman noemt dat de Peak-end-regel. Ik ben op mijn laatste dag in Mexico bij een mooi beach resort een cocktail gaan drinken (de achtergrondfoto op mijn telefoon). Zorg dus voor een fantastische laatste vakantie dag, want de afsluiting is essentieel. En daarom heb ik de beste tip voor het laatst bewaard.