Robots zijn gemaakt om werk uit te voeren dat mensen eentonig, zwaar of lastig vinden. Ze hebben nu al een grote impact op industrieën zoals de automotive, maar na Covid19 groeit ook de interesse voor robots in de zorg en horeca. Het gaat dan om cobots. Robots worden vooral industrieel ingezet, zijn wat lastiger te programmeren en vergen een grote investering. Ze werken heel stabiel en verhogen de efficiency enorm, maar zijn zeer taak-georiënteerd.
Sensitief
Cobots daarentegen zijn sensitief: ze reageren beter op hun omgeving dankzij het gebruik van meer sensoren. Ze zijn ook lichter, en makkelijker in het gebruik doordat ze leren dankzij artificial intelligence. Ze kunnen ook beelden, geluiden of andere vormen van zintuiglijke interactie registreren. Randall van Poelvoorde, oprichter van robotXperience, noemt als voorbeeld graag zelfsturende auto’s. Naar zijn mening zijn de winnaars in die markt de robotauto’s die gebruik maken van sensoren zich voeden met zintuiglijke interactie. Daardoor spelen ze veel beter in op menselijk gedrag, maar leren ze ook sneller.
De investering in dergelijke cobots zal uiteindelijk een fractie blijken van die in een industriële robot. Door de sensitieve en zelflerende werking vormen in veel gevallen mens en cobot ook een heel goed samenwerkend team. Cobots beleven daarom ook een enorme opmars. De cobot business was goed voor zo’n 670 miljoen dollar in 2019, beleefde vorig jaar door covid een kleine terugval van 9 procent maar de verwachting is dat het aanbod aan cobots heel hard door zal groeien, tot boven de 13 miljard dollar in 2026.
Veldrobots Oz, Dino en Ted
Nieuwe vormen van landbouw, waarbij precision farming een van de grote ontwikkelingen is. De intensivering van landbouw heeft geleid tot complete uitputting van de bodem. Toch zullen we met een wereldbevolking van 10 miljard mensen in 2050 de landbouwproductie met 70 procent moeten opvoeren om iedereen gezond te eten en drinken te geven.
Robotmaker Naïo levert daaraan een bijdrage. Opgericht in 2011, ontwikkelt het zelfstandig opererende veldrobots. Ze heten Oz, Dino en Ted en wieden mechanisch de velden, ze schoffelen en oogsten. Tegelijkertijd zijn de robots licht in gewicht en vernielen ze daardoor niet de bodem, wat wel kan gebeuren met zwaar materiaal of de inzet van veel menselijke krachten. En dat is heel belangrijk, omdat met name de kwaliteit van de bodemlaag essentieel is voor maximale en gezonde productie.
Het belangrijkste doel van de nieuwe robotcollega’s is niet alleen wieden en oogsten, maar vooral ook beter omgaan met de bronnen van Moeder Aarde. Een volgende stap is daarom of gewassen wel op de optimale plaats staan. Dat laatste wordt nu ook versneld opgepakt door de industrie. Door een onschadelijk lichtgevend stofje toe te voegen aan het zaad van planten kun je kleine robots de lucht in sturen die het licht registreren dat de planten afgeven om zo informatie door te geven over hoe vitaal de planten zijn. De boer krijgt op deze manier al vroeg in het seizoen precisiedata en kan de velden die achterblijven heel exact ondersteunen.
Horecarobot Bellabot
Door naar de horeca, naar Bellabot, gebouwd door de Chinese firma Pudutech. Bellabot is een serveerster, maar wel een met persoonlijkheid. Ze heeft het uiterlijk van een grote kat, kan tien kilo drankjes en gerechten op haar plateaus vervoeren en rijdt efficiënt rond om elke tafel te bedienen met de juiste bestelling. De klant pakt zijn eten en drinken zelf van de tray, maar er is een speciaal plekje op Bellabots hoofd om haar een aaitje te geven. Daar is Bellabot heel erg blij mee – tot het haar te lang duurt: dan wordt ze vriendelijk boos omdat ze ook nog andere tafels te serveren heeft. Een serveerster met karakter.
Kunnen de serveersters en boerenknechten van vlees en bloed hun baan vaarwel zeggen? In welke mate robots ons werk overnemen, is een veelbesproken onderwerp. Tot 2030 zullen in elk geval ruim 20 miljoen productiebanen wegvallen door automatisering en robotisering, aldus een studie van Oxford Economics. Dit gaat voornamelijk om laagbetaald werk. Daar staat tegenover dat robotisering, net als andere innovatie, ook zal zorgen voor nieuwe werkgelegenheid.
Nieuwe banen
Artificial intelligence-specialisten, robotica-ingenieur, data scientists, behavioral health coaches, cyber security officers. Deze banen liggen natuurlijk voor de hand, maar er zijn veel avontuurlijkere beroepen waarin mens en robot samenwerken als zogeheten hubots. NextNature deed een voorzet: de six armed massage therapist, de personal data broker en de robot beekeeper.
De wereld onder Covid-19 heeft veel meer automatisering nodig om mensen veilig te houden. Dat zegt David Hanson van Hanson Robotics over zijn ambities. Hij is de maker van Sophia, een humanoid (een robot die eruitziet als een mens) die veel publiciteit kreeg omdat ze meewerkte aan een sensationeel live-interview met de Amerikaanse journalist Andrew Ross Sorkin. Sophia en haar nieuwe collega Grace zijn uniek omdat ze levensecht zijn. Dat komt van pas in deze tijden waarin mensen kwetsbaar zijn voor virussen maar daardoor erg eenzaam en sociaal geïsoleerd kunnen zijn, aldus Hanson.
Bekijk hier het interview van Ross Sorkin met Sophia:
Logic en magic
Met Hansen geloof ik dat Covid19 definitief ruimte heeft gemaakt voor robotica met daarin vooral een hele grote rol voor het nieuwe team, het samenwerkende human-robot team. We blijven als mensen creatief, nieuwe banen zullen opkomen, maar we gaan dankzij robotica veel meer in onze eigen kracht als mens staan. De objectieve informatie uit de wereld van data en kunstmatige intelligentie – de logic – zal zich verbinden met emotioneel geladen mensen en hun verlangens – de magic. Ze helpen elkaar op weg naar een beter gebalanceerde wereld.
Gary Kasparov, de schaakgrootmeester die bijzonder goed samenwerkte met zijn computer, zei het mooi tijdens een TED-talk: ‘If we fail this world it’s not that our machines are too smart or not smart enough. It’s because we didn’t use our unique human ability, Dream big!’