Voor de Airbnb’ers onder u: Valks Hotelchamp maakt software waarmee hotels meer boekingen kunnen genereren via hun eigen websites. Op die manier gaat het bedrijf de strijd aan met boekingsplatforms zoals Booking en Expedia, die – laten we eerlijk zijn – als onnodige middle man fungeren tussen aanbieder en klant en omzet wegkapen van de hotels.
We treffen Valk bij zijn kantoor in startupmekka B Amsterdam, te Mokum Nieuw-West. Zoals we van Valk gewend zijn, gaat de ondernemer keurig gekleed in een bloesje, jasje en kaki broek. Geef hem eens ongelijk: deze man moet dagelijks zakendoen met zeer degelijke hoteliers.
Hoteliers
Valk interview je natuurlijk op een bijpassende, stijlvolle locatie. Het toeval wil dat onze eigen Gieling de laatste tijd bijzonder goede zaken doet in de klavertjevier-business en daarom rondrijdt in een Maserati. Op de achterbank van deze glimmende bak voelt hij Valk stevig aan de tand. Lukt het een beetje met dat overtuigen van die hoteliers?
Nou, daar heeft Valk wel een antwoord op: zijn Hotelchamp werkt samen met 1.500 hotels uit wel 150 landen. Dat doet hij niet alleen, welnee: met een team van zestig man hoopt de entrepreneur de Bookings van deze wereld uiteindelijk tot de grond toe af te breken. “We gaan voor goud”, zou de moderne linguïst en filosoof Joel Beukers erover te zeggen hebben.
Amerika
Een vestiging in Amerika staat op de roadmap
Maar goed, dat buitenland dus. Is Valk van plan over de landsgrenzen vestigingen van zijn disruptor te openen? “Nu we meer grote klanten op de Amerikaanse (…) en de Aziatische markt aansluiten, begint het voor ons wel relevant te worden om in die regio’s ook een lokale aanwezigheid te hebben”, stelt Valk. “Dus een vestiging in Zuidoost-Azië en/of Amerika (…) staat op de roadmap.”
Staan de woorden ‘New York’ (pittoresk dorpje) of ‘Silicon Valley’ (gaat nog groot worden) ook op deze, eh, roadmap? “Dat hangt heel erg af [van] of we het meer vanuit de business angle of vanuit de investment angle doen. [In] Silicon Valley zie je wel dat dat nu steeds uitdagender begint te worden, qua (…) de huren, de loonkosten. Ik denk dat er genoeg alternatieven voor dat zijn.”