Voormalig CEO van Booking.com Kees Koolen had het geluk dat hij Travis Kalanick ontmoette toen die oprichter van Uber nog maar negen werknemers had, en iemand zocht die de taxidienst ook buiten de Verenigde Staten kon helpen groeien. Na een paar jaar bij Uber richtte rallyrijder Koolen investeringsfonds EQT op, waarmee hij onder meer investeerde in Nederlandse startups Dott (deelsteps), Siilo (healthcare), 3D Hubs (3D-printen) en HackerOne (it-beveiliging).
Daarna stortte hij zicht met Koolen Industries op ‘cleantech’, oftewel kansen pakken in een energiewereld die verschuift naar groene stroom. Als ondernemer inspelen op die megatrend is een kwestie van ‘big bets’ maar ook van ‘big wins’, zei Koolen tijdens de afgelopen editie van The Next Web. Die grote bets vertalen zich nu naar investeringen in Nederlandse cleantech-startups. Deze ondernemers kregen Koolen tot nu toe aan boord:
1. Hardt Hyperloop
Koolen steekt “meerdere miljoenen” in Hardt Hyperloop, maakte hij maandag bekend (ook een Duits investeringsfonds en bestaande aandeelhouders doen mee in deze ronde). De startup uit Delft werkt aan een buizensysteem met zwevende capsules, waarmee passagiers in 50 minuten van van Amsterdam naar Frankfurt kunnen zoeven. De techniek – geïnspireerd door een idee van Elon Musk – “zal de manier waarop we reizen veranderen, net zoals Uber dat deed voor persoonlijke mobiliteit in steden”, zegt Koolen.
Hardt Hyperloop wil met de investering een testbaan van 3 kilometer lang bouwen. De startup krijgt behalve kapitaal “fenomenale strategische kennis in huis over hoe je een toonaangevend bedrijf in een nieuwe industrie bouwt, zegt medeoprichter van Hardt Hyperloop Tim Houter. “Dit partnerschap zal de weg vrijmaken voor verschillende grote projecten die een succesvolle commerciële implementatie van onze hyperloop-oplossing garandeert.”
2. Elestor
Ook producent van flow-batterijen Elestor sleepte eerder dit jaar “meerdere miljoenen” euro’s groeigeld binnen bij Koolen. Flow-batterijen, waarbij energie wordt opgeslagen in vloeistoffen (waterstof en broom) die worden gescheiden door een membraan, zijn een grote belofte in een wereld waar duurzaam opgewekte energie ook opgeslagen moet worden. Flow-batterijen kunnen dat met lagere opslagkosten per kilowattuur dan gangbare, kostbare lithium-batterijen. Elestor werd opgericht door Wiebrand Kout (foto rechts), die iets later Guido Dalessi (foto links) aanhaakte als CEO.
3. Skoon
Met Skoon willen oprichters Peter Paul van Voorst tot Voorst (foto links) en Daan Geldermans (foto midden) vervuilende dieselgeneratoren de wereld uithelpen. Met de insteek dat die ronkende aggregaten prima kunnen worden vervangen door mobiele accu’s ontwikkelden zij de Skoon Box, een enorme batterij (600 kWh) voor industrieel gebruik, ter grootte van een container.
Dat trok de aandacht van Koolen, die afgelopen juni in zee ging met het Rotterdamse bedrijf, een partnership waarbij Koolen “meer dan een miljoen euro” investeert en kennis en middelen worden uitgewisseld. Skoon bouwt ondertussen verder aan een deelplatform (’Skoon Cloud’), waar ook accu-aanbieders als Wattsun en Greener hun accu’s aan kunnen bieden.
4. Floading Energy Infra
Floading Energy Infra levert laadsystemen, waaronder ook draadloze, voor elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens. Dat is een sector waar Nederland wereldwijd in voorop loopt en wat daarmee een nieuw exportproduct is. Voor Koolen reden om een onbekend bedrag te investeren in het bedrijf uit Amersfoort. Floading-CEO Arnaud van der Sluis is ook oprichter Proov, de Utrechtse maker van draadloze laadsystemen voor bussen.
5. EIT InnoEnergy
Koolen sluit de deal met Jacob Ruiter, de CEO van EIT InnoEnergy Benelux
Op 30 januari 2020 wordt Koolen voor een onbekend bedrag aandeelhouder in EIT InnoEnergy, een bedrijf dat cleantech-startups helpt bij het verkrijgen van financiering en het sneller naar de markt brengen van nieuwe groene technologieën. EIT organiseert ook een internationale ‘Global Call for Start-ups’, een competitie voor de beste innovaties op het gebied van cleantech.
“Kees Koolens ondernemersgeest en uitgebreide wereldwijde netwerk zullen ons aanbod sterker maken en ons bestaande start-up-portfolio naar een hoger niveau tillen”, zegt CEO van EIT InnoEnergy Benelux Jacob Ruiter. “En voor het duurzaamheidslandschap had dit niet op een beter tijdstip kunnen komen; de klimaatcrisis blijft maar groeien en dit samengaan van twee belangrijke krachten zal ons helpen bij de overgang naar een koolstofarme toekomst.”
Koolen raakte naar eigen zeggen “onder de indruk” van EIT InnoEnergy toen hij vorig jaar in 2019 de finale de Global Call for Start-ups bijwoonde. “Onze paden overlappen elkaar ook wat betreft startups, want we zijn beide investeerders in Hardt Hyperloop en Elestor waarmee we laten zien dat we hetzelfde oog voor succes hebben. Als aandeelhouder kunnen we vroeg investeren in cruciale innovaties en maximaal van waarde zijn voor hun traject naar commercieel succes.”
6. Energy Experience Group
Koolen beklinkt de overname Energy Experience Group-ceo Alfred Breggeman
In oktober vorig jaar lijfde Koolen Energy Experience Group in. Dat bedrijf is bekend van het merk BonGo Solar, een verkoper van zonnepanelen die naar eigen zeggen meer dan 100 zonnepaneelinstallaties per week oplevert.
De deal herenigde Koolen met een andere oorspronkelijke investeerder in Booking.com: Energy Experience Group-oprichter Alfred Breggeman werd in 1999 angel-investeerder in het hotelplatform. In 2003 nam hij met Koolen en enkele andere aandeelhouders Booking.com over, waar Koolen op dat moment COO was. In 2005 verkochten Koolen en Breggeman Booking.com aan het Amerikaanse Priceline.
De deal met Energy Experience Group “voegt industriële waarde toe aan onze activiteiten, wat ervoor zorgt dat iedereen zonnepanelen op zijn of haar dak kan installeren”, zegt Breggeman. “Dit betekent dat ze ‘prosumers’ worden, wat betekent dat ze consument worden van hun zelf-opgewekte energie, alsook producent van elektriciteit die ze kunnen verkopen.” Breggeman wordt directeur en mede-investeerder van de zonne-energie tak van Koolen Industries.
7 . Proton Ventures
In november 2019 stapt Koolen voor 4 miljoen euro in Proton Ventures. Het Schiedamse bedrijf ontwerpt en bouwt opslagsystemen voor ammoniak en fabrieken die ammoniak maken uit duurzame bronnen (zogeheten NFUEL-units). Proton heeft opslagterminals in Estland en Bulgarije. Koolen: “Ammoniak is een perfecte energieopslag oplossing voor zonnepaneel en windmolenparken, omdat het grote hoeveelheden energie kan opslaan en transporteren op een efficiënte manier.”
“Wat voor ons net zo belangrijk is, is dat Koolen Industries actief en aanwezig is in de gehele energie keten: van schone energie generatie en opslag, tot het transport en leveren van deze energie naar de eindklant”, Proton Ventures-ceo Hans Vrijenhoef. “Dit opent de deur naar grote projecten en biedt vele samenwerkingskansen.”
8. AzioBot
In januari 2020 stak Koolen een half milljoen euro in AzioBot, maker van een autonome schoonmaakrobot. Dat lijkt wellicht niet zo ‘cleantech’ als de andere investeringen, maar de vloerschrobber van Tapabrata Samanta en Sarthak Yadav doet zijn werk op batterijen van Koolen Industries-dochter Super B. Daarmee kan de schrobrobot 4 uur schoonmaken op een lading. Koolen werd twee jaar eerder al angel-investeerder in het bedrijf uit Den Bosch.
De ondernemer ziet automatisering als “een cruciaal onderdeel van allerlei technologische ontdekkingen.” Dat helpt bij het “zorgen dat schone energie voor iedereen toegankelijk is in gebruiksvriendelijke oplossingen”. AzioBot wil zich ook op zelfrijdende auto’s storten, “wanneer de markt en regelgeving er klaar voor zijn”.
Nieuwe CTO
Voor meer technische kennis haalde Koolen in september Gerben Hilboldt binnen als nieuwe CTO. De elektronicaspecialist, die eerder bij onder andere VDL en Volkwagen werkte, bouwde in de VS bij Proterra samen met oprichter Dale Hill ‘s werelds eerste elektrische ov-bus.
Afgeketst
Niet alles wat Koolen aanraakt verandert in goud. Begin dit jaar vertrok hij als CEO van batterij-maker Lithium Werks, nadat een grote investering in een batterij-campus in Twente op het laatste moment afketste. Koolen ging wel door met de Hengelose maker van lithiumbatterijen Super B (zestig medewerkers,) dat hij eerder fuseerde met Lithium Werks, en dat nu weer onderdeel is van Koolen Industries. Koolen probeerde eerder energiebedrijf Eneco over te nemen, maar moet daarbij concurreren met Shell en Rabobank.
Koeien
Iets minder cleantech: Koolen wilde in Brazilië het grootste melkveebedrijf van de wereld neerzetten, maar dat 2,2 miljard euro kostende project mislukte door een gebrek aan financiering en politieke medewerking.
Een “natuurverschijnsel”, noemde Koolen het stranden van het megaproject vorig jaar in Financial Investigator. “Daar heb je je bij neer te leggen. Je kunt nog zo goed kunnen surfen, maar als er geen golven zijn, dan heeft het geen zin.”