Update 21:12 uur: Nuon heeft het bod verworpen
Voor Aart van Veller en zijn compagnons gaat de overgang naar een 100 procent duurzame energievoorziening nooit snel genoeg.
Met Vandebron bedient de energie-challenger inmiddels ongeveer 100.000 klanten, niet slecht voor een bedrijf dat pas 3 jaar bestaat. Die huishoudens betalen gemiddeld 140 euro per maand, wat betekent dat het energiebedrijf uit Amsterdam momenteel een cashflow genereert van 168 miljoen euro op jaarbasis (al gaat daar nog flink wat belasting vanaf, benadrukt Van Veller).
“Maar ondertussen zie je dat Nederland onderaan het lijstje bungelt qua duurzame energie”, zegt de ondernemer. “En staat er aan de rand van Amsterdam een vieze kolencentrale te branden.”
Uit de running
Dat steekt, bij Vandebron. Tijdens een overleg werd het idee opgeworpen om de kolencentrale simpelweg te kopen, uiteraard wel met de insteek om het dampende gedrocht uit de running te halen. Ook bij Vandebron was inmiddels bekend dat Nuon de centrale in de etalage heeft gezet.
Centrale Hemweg, net buiten Amsterdam
Maar een aantrekkelijke etalage is het niet, stelt Van Veller. Nuon wil van de centrale af, maar verwacht wel een overheidssubsidie voor de kosten van de ontmanteling. Als het bedrijf dat niet krijgt, dan wordt de centrale aangeboden bij een ander energiebedrijf. Van Veller vindt dat “kinderachtig”, en “een beetje chantage”.
“Maar wat ik het meest vervelend vind is dat er ondertussen niets gebeurt. Minister Henk Kamp schuift de beslissing over de centrale door naar een volgend kabinet, en ondertussen blijft die centrale doordraaien.” De kans dat Nuon een koper vindt is niet zo groot, zegt Van Veller, die zich daarbij ook baseert op de veel lagere energieprijzen (op de wholesale energiemarkt).
Impact
Als het bod van Vandebron van 1 miljoen euro door Nuon wordt geaccepteerd – met de nadruk op ‘als’ – zou het aantal kolencentrale in Nederland dalen van 5 naar 4. Vergeleken met de 100.000 aansluitingen van Vandebron zou de sluiting van de centrale de impact van Vandebron vertienvoudigen, stelt Van Veller. De centrale wekt energie op voor ruim een miljoen huishoudens.
“Dat is een enorme CO2-reductie.” Al erkent Van Veller dat er wel gascentrales bijgeschakeld zullen moeten worden om de terugval in aanbod te compenseren. Maar dan nog scheelt een sluiting direct 50 procent aan CO2.
De hoogte van het bod baseert Vandebron op de aanstaande ontmantelingskosten, en het feit dat er voor zo’n 200 medewerkers van de centrale nieuw werk moet worden gevonden. Het bod is geldig tot 22 april, in groene kringen bekend als Earth Day.
Niks waard
Zo’n bod voorbereiden is “best ingewikkeld”. “Je moet het juridisch goed onderbouwen en voorwaarden opstellen.” Maar of de 1 miljoen ook door Nuon als een realistisch bod wordt gezien?
“Als ik hen was zou ik ook zeggen, ‘niet genoeg’. In feite omdat ze meer geld willen van de overheid. Maar wij zeggen: dat ding is eigenlijk niks waard, niemand wil het kopen. De stroomprijs staat onder druk, er komt een CO2-prijs aan. Ze willen er vanaf, en roepen dat ze een duurzaam bedrijf zijn. Ze hebben eigenlijk geen poot om op te staan.”
Van Veller hoopt op massale steun voor zijn bod op de centrale ‘Hemweg’. Vandebron gebruikt die naam behendig in een aparte actiepagina, Wijwillenhemweg.nl.
Een impressie van de Hemweg nieuwe stijl
Herontwikkelen
Met het vrijgekomen gebied aan de rand van Amsterdam “kun je heel veel gave dingen doen”, zegt Van Veller, die daarbij met een schuin oog kijkt naar de herontwikkeling van het NDSM-terrein in het noorden van de hoofdstad en – gezien de geschiedenis nog toepasselijker – het terrein van de voormalige Westergasfabriek. Bij de NOS zinspeelt de ondernemer op een speeltuin.
Voor de duidelijkheid, Vandebron wil het terrein niet zelf ontwikkelen, dat zou nogal afleiden van de kerntaak van Van Vellers bedrijf. “Het gaat er ons om dat dat ding sluit, en een nieuwe bestemming krijgt waar Amsterdammers wat aan hebben. Daar zullen we met de gemeente naar kijken, en de rest van Nederland oproepen om met goede ideeën te komen.”
Op de koffie bij Nuon, zo ziet dat er op Twitter uit (klik op de tweets om het hele gesprek te zien):
@Vandebron Tuurlijk, tot straks!
— Nuon (@Nuon) 23 maart 2017