De “Spotify van de hoofdtelefoons”, zo omschrijft het Rotterdamse Gerrard Street zijn koptelefoons. Een treffende omschrijving: voor een klein bedrag per maand krijgen gebruikers een draadloze koptelefoon ter beschikking, die bovendien volledig modulair is; is een onderdeel kapot, dan kun je die weer naar de startup toesturen, waarna je een vervangend onderdeel krijgt toegestuurd.
Gerrard Street repareert het onderdeel indien mogelijk, zodat het gebruikt kan worden bij een andere hoofdtelefoon. De startup noemt het model, jawel, koptelefoon-as-a-service (KaaS). Het grote voordeel aan KaaS: minder verspilling in de hardwarebranche.
Gerrard Street, aanvankelijk Pelican House geheten, ontstond enkele jaren geleden op initiatief van Tom Leenders en Dorus Galama, twee oud-TU Delft-studenten. Ze waren het zat dat je als consument telkens een volledig nieuwe hoofdtelefoon moest kopen als één onderdeel kapot raakte. “Voor ons is de incentive om het product lang mee te laten gaan, des te meer inkomsten kunnen we maken”, stelde Leenders al in 2015 aan Sprout.
Boss en Day
Nu zijn de heren terug met een nieuw product: de draadloze Boss en de bedrade Day. De Boss kost een tientje per maand en de Day 7,50 euro per maand. Het aardige aan de nieuwe generatie koptelefoons van Gerrard Street is dat het merk ervoor een samenwerking is aangegaan met het Nederlandse audiomerk Fresh ’n Rebel. Dit merk vooerziet de koptelefoons niet alleen van een sterker geluid, het helpt de startup ook bij de productie en inkoop, wat schaalvoordelen met zich meebrengt voor Leenders en Galama.
Door zijn circulaire, modulaire aanpak schaart Gerrard Street zich in hetzelfde rijtje als innovatieve bedrijven Fairphone, Mud Jeans en Swapfiets. Supersympathiek! Maar hoe staat het ervoor met de kwaliteit van de Gerrard Street-koptelefoons? Sprout wist een Boss te bemachtigen en deelt zijn ervaringen met een KaaS-product.
Industrieel
Zo’n Boss krijg je met de post toegestuurd, in een postpakket dat door de brievenbus past. Even in elkaar zetten, wat zeer eenvoudig is en slechts enkele minuten tijd kost, en klaar ben je. De koptelefoon oogt door zijn gele en zwarte kleuren en modulaire structuur hip en industrieel, ietwat Berlijns. Het moet natuurlijk je ding zijn, dat industriële, maar stijlvol ziet ie er volgens ons zeker uit.
Een groot voordeel van de Boss-koptelefoons is dat ze breed om je oren zitten. Hierdoor voorkomt het merk dat je oren na een tijdje pijn doen. Een nadeel van de modulaire aanpak van Gerrard Street is dat de koptelefoon aan weerszijden wat losjes kan aanvoelen. Overigens wordt dit probleem snel verholpen zodra je de koptelefoon op hebt. Stel je hem af op de afmetingen van je hoofd, dan heb je een stevig zittende koptelefoon.
Bijzonder handig is dat je geen moeilijke app hoeft te downloaden om de Boss op je smartphone aan te sluiten. Even de bluetooth op beide apparaten aanzetten, koppelen en je kunt beginnen met luisteren. Het ontbreken van een app wijst echter ook op een nadeel: de Boss heeft geen noise cancelling-opties.
Goede prijs-kwaliteitverhouding
De geluidsproductie die Fresh ’n Rebel levert, is in orde. Het is geen Bowers & Wilkins-kwaliteit en de bassen hadden wat dieper gemogen, maar er zit voldoende diepte in de sound om je als luisteraar mee te nemen in welke muzikale droom je maar wil. Aangezien het merk een prijs hanteert van 9,99 euro per maand of 100 euro per jaar zit het met de prijs-kwaliteitverhouding van dit product dus goed.
Ook aardig om te vermelden, is dat de Boss een ingebouwde microfoon heeft en een telefoon-button. Word je gebeld en heb je je koptelefoon op, dan moet je bij doorgaans snel ontkoppelen om te kunnen telefoneren. Niet bij de Boss, waarmee het een ideaal product voor ondernemers is, die geregeld gebeld worden. Omdat het qua duurzaamheid, innovatief vermogen en prijs-kwaliteitverhouding ook goed zit met de Boss, geven we het product als eindcijfer een 8.
Lees ook: de beste noise cancelling headphones voor op kantoor