Beckers en zijn compagnons Michiel Muller, Bas Verheijen en Frederik Nieuwenhuys zagen van dichtbij hoe sectoren als reizen, elektronica en mode richting internet schoven. Maar boodschappen worden nog altijd amper online gedaan.
En dat terwijl de voedselbranche groter is dan alle andere retailbranches bij elkaar, legt Beckers nog maar eens uit in een verhaal (zie video boven) dat hij onlangs vertelde tijdens de laatste editite van The Next Web. Een gemiddelde consument geeft ruwweg de helft van zijn (retail)geld – offline – uit in de supermarkt. De andere helft wordt online afgedekt door de Amazons en Bol.coms van deze wereld. Dat is “een interessant probleem”, zegt Beckers met gevoel voor understament. “En ook vanuit een menselijk oogpunt een heel interessante uitdaging.”
Broden
Hij legt haarfijn uit waarom er voor het online brengen van supermarkten meer nodig is dan voor vliegtickets en gadgets. Maar ook dat wanneer zijn challenger daarin zou slagen dit een flinke positieve impact zou kunnen hebben. Neem alleen al de enorme berg broden die dagelijks aan het einde van de winkeldag wordt weggegooid.
Of dat mensen niet meer 3 keer per week naar de supermarkt hoeven te rijden. En in een online supermarkt zijn het niet meer alleen de grote merken die schapruimte krijgen; in theorie is er plek voor iedere producent.
Zie ook: Waarom Michiel Muller AH en Jumbo wél aankan met Picnic
Efficiënter
Het online supermarkt-universum kan volgens Beckers en zijn medeoprichters veel eenvoudiger, en dus goedkoper, dan de manier waarop bijvoorbeeld Albert Heijn het eerder probeerde. “Die vervingen jouw auto in feite met hun eigen wagen. Daarmee maakten ze het systeem alleem maar langer en ingewikkelder.”
Beckers laat zien hoe het huidige distributiesysteem van supermarkten eruit ziet, met 1 grote distributiehal, en meerdere kleine in de steden (supermarkten dus):
En zo ziet het systeem er bij Picnic uit:
Picnic heeft voorlopig genoeg armslag om zijn disruptieve ambities te realiseren. Het bedrijf kreeg afgelopen maart 100 miljoen euro groeigeld.