Voordat Google besloot de ingrediënten voor een succesvol te onderzoeken, leek het antwoord voor de hand te liggen, schrijft het bedrijf op zijn HR-website Re:Work. Neem iemand met een goede leiderschapsopleiding, twee extraverte mensen, een techneut en iemand met een doctoraat, en voilá, daar is je Dream Team.
“We zaten er helemaal naast”, zegt HR-analist bij Google Julia Rozovsky. “Wie er in een team zitten is minder belangrijk dan hoe teamleden met elkaar omgaan, hoe zij hun werk structureren en hoe zij hun bijdragen beoordelen.”
Na het ondervragen van 200 Google-medewerkers in 180 teams destilleerde het bedrijf de 5 belangrijkste omstandigheden die succesvolle team onderscheiden van de rest.
Veiligheid in teams
Verreweg het belangrijkste aspect? Psychologische veiligheid. Durven teamleden risico’s te nemen, en zich kwetsbaar op te stellen? Dit aspect is een voorwaarde voor alle andere succesfactoren, stelt Google.
Een risico nemen binnen een team klinkt simpel, legt Rozovsky uit, maar de meeste mensen voelen een drempel als ze bijvoorbeeld willen vragen wat ook alweer het precieze doel van een project is. Stel je voor dat de rest van je team denkt dat je niet goed hebt zitten opletten.
Dit geldt ook voor het durven stellen van kritische vragen, die weleens een negatieve indruk zouden kunnen wekken bij je collega’s. Dit soort vragen inslikken is een logische, verklaarbare manier om te overleven op de werkvloer. Maar het is schadelijk voor effectief teamwerk.
5 essentiële teamfactoren, volgens Google
(tekst loopt door onder afbeelding)
Meer omzet
Wanneer teamleden zich veilig voelen bij elkaar, des te sneller zullen ze fouten durven toegeven, samenwerken en nieuwe rollen op zich nemen. Google-werknemers in dit soort teams bleken het bedrijf ook veel minder snel te verlaten, worden door hun leidinggevenden als twee keer zo effectief bestempeld en zorgen uiteindelijk voor meer omzet.
Om teams op het juiste spoor te zetten ontwikkelde Google een (helaas niet openbare) gTeams-oefening. Daarmee checken teamleden in 10 minuten de 5 bovenstaande aspecten, krijgt het team een rapportcijfer en suggesties voor het team toegespitste bronnen om zich verder te kunnen verbeteren.
Afspraken
Een van de simpele manieren om het gevoel van veiligheid te verbeteren is om een bijeenkomst af te trappen met het delen van 1 risico dat ieder teamlid de afgelopen week genomen heeft. In teams die dit soort groepsafspraken maakten groeide het gevoel van veiligheid met 6 procent, terwijl het aspect ‘Structuur en helderheid’ met 10 verbeterde.
Dit maakte uiteindelijk de meeste impact: het hebben van een raamwerk voor teameffectiviteit en een dwingende reden om het überhaupt over groepsdynamiek te kunnen hebben. Hoeveel risico’s durven teamleden in jouw bedrijf te nemen?