1. Housinganywhere haalt 5 miljoen op
Niels van Deuren heeft 5 miljoen opgehaald voor zijn studentenkamerplatform HousingAnywhere. Met zijn challenger biedt hij een internationaal platform waarop studenten die naar het buitenland gaan woonruimte kunnen vinden en boeken. De nieuwe investering – in 2015 haalde Van Deuren al een miljoen op – gebruikt hij om de groei te versnellen en meer steden toe te voegen in West-Europa en de VS. Het geld is afkomstig van het moederbedrijf achter de Italiaanse variant van Funda, Immobiliare.it, en ook de Nederlandse venture capitalist Henq lapt weer bij. HousingAnywhere.com heeft inmiddels bijna 100.000 woonruimtes op de site staan in 50 verschillende landen. Volgend jaar wil het actief zijn in 60 verschillende landen, in 2018 zijn dat er 100. Momenteel heeft HousingAnywhere.com 40 fulltimers in dienst, dankzij de nieuwe funding wordt dat de komende tijd uitgebreid tot 90 medewerkers.
2. Recruitz.io Sprout Startup van het Jaar
De lezers van Sprout hebben gesproken: Recruitz.io is de meest veelbelovende startup van het afgelopen jaar. Oprichter Lars Wetemans liet de afgelopen twee weken met zijn recruitmentplatform concurrenten als Plugify (boeken van live acts) en Triggi (App voor Internet of Things) achter zich in een online verkiezing. Recruitz.io helpt werkgevers aan personeel door vacaturecampagnes af te vuren op plekken waar werkzoekers dagelijks komen, in plaats van vacaturesites. Dat de startup als winnaar uit de bus komt dankt het behalve aan het concept ook aan het feit dat het bij de lancering afgelopen juni al redelijk ver was, en al 14 mensen in dienst had. “En we hebben al best een groot klantenbestand, die hebben we ook benaderd”, zegt oprichter Lars Wetemans.
3. Iens en Booking.com drukken omzet horeca
De horecabranche is de stevige commissie die reserveringssites als Iens en Booking.com vragen zat: brancheclub KHN wil dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek doet naar de dominante marktpositie van de sites. Afgelopen jaar steeg de omzet in de horeca nog wel naar 18,2 miljard euro, van 17,2 miljard euro in 2015, maar door het toenemende aantal horecazaken en de afdracht aan boekingssites kwam de omzet per bedrijf onder druk te staan. Volgens KHN moeten horecabedrijven zo’n 20 procent van hun omzet afdragen aan boekingssites. De percentages lopen sterk uiteen, waarbij in sommige gevallen tot 30 procent van de omzet verdwijnt in de zakken van de online aanbieders. Grotere hotelketens zouden met 15 procent afdracht wegkomen.
4. Watermelon terug na faillissement
Alexander Wijninga en Charl Haas, door Sprout uitgeroepen tot beste jonge ondernemers van 2016 met hun Whatsappdashboard Watermelon, maar daarna failliet gegaan aan een ruzie met Whatsapp zelf, maken een come-back. Ze lanceren op 1 februari Watermelon Messenger, waarmee bedrijven vanuit één overzichtelijk dashboard kunnen communiceren via Facebook Messenger, Telegram, chat en e-mail. Inderdaad: alle kanalen, behalve Whatsapp. “Later worden er ook Skype, Line, Twitter, Instagram, WeChat en – zodra er een officiële API beschikbaar is – WhatsApp aan toegevoegd”, aldus Wijninga. Over een chatbot beschikt Watermelon 2.0 ook. Het geld voor de ontwikkeling komt van ‘een particulier investeringsfonds gerund door twee broers’.
5. Lege huls Yahoo omgedoopt tot Altaba, Marissa Mayer vertrekt
Yahoo wijzigt zijn naam binnenkort in Altaba, en topvrouw Marissa Mayer houdt het voor gezien. Dat valt af te leiden uit een document dat Yahoo heeft ingediend bij de Amerikaanse autoriteiten. Nu de internetactiviteiten grotendeels worden verkocht aan telecombedrijf Verizon, blijft Altaba over als een investeringsbedrijf met aandelen in onder meer het Chinese Alibaba en Yahoo Japan. Verizon koopt de rest van Yahoo, waaronder de internetdiensten. Zodra de overname rond is, vertrekt behalve Mayer ook David Filo, die samen met Jerry Yang Yahoo oprichtte. Het is nog onbekend of Verizon diensten gaat aanbieden onder de merknaam Yahoo.
6. En dan dit: handige Trump-alerts voor beleggers
Aankomend president Trump regeert tot 20 januari vooral via Twitter: elk berichtje over Boeing, Ford, GM of Honda heeft nogal wat gevolgen voor (de koersen van) de bedrijven die hij om de haverklap bedreigt of afkraakt. De app Trigger speelt erop in met speciale Trump Triggers: gebruikers krijgen een alert zodra The Donald weer iets roept over een beursgenoteerd bedrijf. Amazon, Lockheed; zodra Trump weer eens iets tweet, weet je dat het tijd is om short te gaan – speculeren op een koersdaling – en ben je er op tijd bij om winst te pakken.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 10 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk