1. Tesla Cybertruck heeft bereik van 800 kilometer
Tesla-oprichter Elon Musk heeft in Los Angeles een nieuwe pick-up onthuld. De futuristisch vormgegeven Cybertruck is vanaf eind 2021 leverbaar in drie versies, waaronder één met een bereik van 800 kilometer. Het gevaarte sprint in 2,9 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. Om te bewijzen dat de auto tegen een stootje kan, liet Musk zijn designchef Franz von Holzhausen er tijdens de presentatie met een hamer tegenaan beuken. Tegen het gooien van een metalen bal bleken de ramen echter niet bestand (”Room for improvement”, aldus Musk). De drie versies van de Cybertruck kosten tussen de 40.000 en 70.000 dollar.
2. Miljoen euro voor vega-startup Boon
Maker van vegaburgers Boon krijgt 1 miljoen om de Europese markt voor vleesvervangers te veroveren, vertelt oprichter Michael Luesink aan Sprout. Het geld is afkomstig van Eneco-ceo Ruud Sondag en Michiel van Deursen, de oprichter van Tweedehands.nl die tegenwoordig door het leven gaat als vegan investor. Luesink sprong in 2015 op de vegatrein. “Je zag indertijd veel bedrijven aan de haal gaan met soja, zeewier en lupine. Ik dacht: we vergeten één belangrijke bron, namelijk bonen die we gewoon in Nederland kunnen telen.” Boon verkocht tot op heden 4 tot 5 miljoen vleesvervangers, schat Luesink.
Lees ook: ‘Vleesvervangers zijn een tussenfase’
3. Fastned weer met de pet rond
Uitbater van snellaadstations Fastned wil 15 miljoen euro ophalen met de uitgifte van obligaties ter waarde van 1.000 euro per stuk. De obligaties hebben een looptijd van 5 jaar en keren 6 procent rente per jaar uit. Het bedrijf van Michiel Langezaal en Bart Lubbers bouwde tot nu toe 113 laadstations, maar wil dat aantal – verspreid over heel Europa – opkrikken naar 1.000 stuks. Met de nieuwe obligatieronde verhoogt Fastned zijn schuldenlast van 45 naar 60 miljoen euro, merkt RTL Z fijntjes op. Fastned noteerde over het eerste halfjaar een omzet van 1,8 miljoen euro.
4. Energie-oogstende chip krijgt 8 miljoen euro
Het Delftse Nowi, maker van Internet of Things-chips die energie halen uit licht, trillingen en temperatuurverschillen, krijgt een investering van 8 miljoen euro. Geldschieter is Disruptive Technology Ventures, een investeringsfonds van onder meer Ad Scheepbouwer (ex-ceo KPN) en Fox-IT-oprichters Ronald Prins en Menno van der Marel. Door energie te ‘oogsten’ krijgen IoT-sensoren in slimme gebouwen, horloges en wegen een in theorie onbeperkte levensduur. Nowi (twintig werknemers) werd in 2015 opgericht door Simon van der Jagt en Omar Link, oud-studenten van de TU Delft.
5. Scheermessen-disruptor Boldking haalt 10 miljoen op
Scheermessenmaker Boldking krijgt een investering van 10 miljoen euro om de strijd aan te gaan met merken als Gilette en Wilkinson Sword. Investeerders zijn het Nederlandse Slingshot Ventures en het Britse Jamjar Investments, een investeringsfonds van Innocent Drinks-oprichters Richard Reed, Adam Balon en Jon Wright. Sinds de start in 2013 verkocht Boldking scheerproducten aan ruim 500.000 klanten in 11 landen. Boldking wil ‘de gevestigde orde’ opschudden, maar weet ook dat die gevestigde orde eerder bereid bleek om miljarden te betalen voor Boldkings Amerikaanse evenknieën Dollar Shave Club en Harry’s.
6. Kleertjes.com verzilvert bereik met platform voor andere bedrijven
Kinderkledingwinkel Kleertjes.com wordt net als webshops zoals Bol.com, Fonq en Bax Music een platform voor andere verkopers, meldt het bedrijf van Claudia Willemsen. De website (vorig jaar goed voor 45 miljoen euro omzet) lokt bedrijven met een maandelijks bereik van 1,1 miljoen bezoekers (vooral moeders tussen de 25 en 45 jaar) en 50.000 transacties. Om daarop mee te liften betalen bedrijven veertig euro per maand, plus een commissie van 15 procent van het totale verkoopbedrag per maand. Tegelijk met het openstellen van het platform vergroot de site het assortiment, met naast kleding en schoenen ook speelgoed.
7. En dan dit: fastfoodketen voormalige Burger King-topman failliet
‘Gezonde’ fastfoodketen Wrapinez, opgericht door oud-topman Burger King Nederland Fred van Aken, is failliet, bericht RTL Z. Van Aken wilde met medeoprichter Gerard Sterkenburg vijf vestigingen openen in Rotterdam, gevolgd door meer locaties in stations en winkelcentra. Maar de eerste vestiging in Rotterdam kwam al gelijk in zwaar weer door een verlate opening, weinig bezoekers en slechte recensies, blijkt uit het faillissementsverslag van de curator. Het faillissement lijkt op de ondergang vorig jaar van The Barn, een niet-fastfoodketen die niet verder kwam dan twee vestigingen.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van vrijdag 22 november. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.