1. Satellietstartup haalt 1,8 miljoen op
Startup Hiber krijgt een innovatiekrediet van 1,8 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met deze financiering wil Hiber zijn eerste twee satellieten de ruimte in schieten voor een wereldwijd Internet of Things-netwerk. Een van die satellieten gaat mee aan boord van een raket van SpaceX. De investering komt bovenop de 8 miljoen euro die het bedrijf van van Ernst Peter Hovinga, Laurens Groenendijk (ex-Just Eat, -Treatwell), Maarten Engelen (ex-Treatwell) en Coen Jansen eerder ophaalde.
Lees ook: ‘We kunnen een miljoen abonnementen verkopen op basis van één satelliet’
2. Deliveroo wint rechtszaak van zzp-fietskoerier
Het staat 1-0 voor Deliveroo op het gebied van het arbeidsrecht. Fietskoerier Sytze Ferwerda verloor maandag een rechtszaak die hij tegen de Britse maaltijdberzorger had aangespannen. Inzet van Ferwerda was de onterechte zzp-constructie, waartoe Deliveroo zijn koeriers zou dwingen. Deliveroo besloot begin dit jaar koeriers in vaste dienst om te vormen tot zelfstandigen zonder pensioensopbouw en verzekeringen. De rechtbank heeft geen problemen met deze constructie, onder meer omdat Ferwerda zijn eigen werkschema mag opstellen en vrij is om voor concurrenten te werken. Vakbond FNV heeft nog de kans op een gelijkmaker tegen Deliveroo in een lopende rechtszaak over hetzelfde thema. Deliveroo roept de politiek in het Verenigd Koninkrijk inmiddels op tot soepelere wetgeving.
Lees ook: hoe Deliveroo op sluwe wijze de wereld verovert
3. ‘Eventbrite aast op beursgang later dit jaar’
Het toonaangevende Silicon Valley-bedrijf Eventbrite plant een beursgang voor later dit jaar, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dit weekend op basis van ingewijden. Het platform voor evenementtickets zou het benodigde papierwerk hebben ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond. Goldman Sachs en JPMorgan Chase zouden de beursgang begeleiden. Eventbrite nam vorig jaar het Nederlandse Ticketscript over van ondernemers Ruben Meiland en Frans Jonker. Jonker stelde eerder aan Sprout dat hij niet bang was voor de concurrentie van de Amerikaanse reus. Hij ontkende dat er druk op zijn bedrijf was uitgeoefend voor de overname.
Lees ook: Waarom Ticketscript zich liet inlijven door het Amerikaanse Eventbrite
4. Tesla vraagt geld terug aan toeleveranciers
Tesla komt met een wel erg opvallend verzoek: het autobedrijf vraagt toeleveranciers om een deel van wat Tesla eerder aan hen heeft betaald terug te storten, in ruil voor korting op inkoopprijzen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van een memo naar een leverancier. Eerder al vroeg het bedrijf van Elon Musk klanten die een aanbetaling van 1000 dollar hadden gedaan voor hun bestelling van de Model 3 nog eens 2500 dollar vooruit te betalen. Het lijkt erop te wijzen dat Tesla om cash zit te springen, speculeert althans Het Financieele Dagblad. Tesla is nog steeds sterk verliesgevend.
Lees ook: Marketing voeren voor nul dollar, zo doet Elon Musk dat
5. Nobel Capital betaalde 1,3 miljoen voor failliet Leapp
Investeerder Nobel Capital betaalde 1,3 miljoen euro voor de overname van de failliete winkelketen Leapp. Dat meldt RTL Z op basis van het maandag gepubliceerde faillissementsverslag. Leapp, in 2011 opgericht door Rogier van Camp, handelt in tweedehands Apple-producten en mikt op een doorstart. De geldstroom vloeit vooral toe naar ABN Amro, dat met 6,5 miljoen euro uitstaand kapitaal de grootste schuldeiser is van Leapp. Nobel betaalt 1 miljoen euro voor de voorraden, een ton voor de inventaris van de winkels en het hoofdkantoor en 1,2 ton voor het intellectuele eigendom en de goodwill.
6. Slingshot sluit fonds met 57 miljoen
De Amsterdamse venture capitalist Slingshot Ventures heeft zijn eerste fonds met externe deelnemers weten te sluiten met 57 miljoen euro. Hiermee is dit het grootste Nederlandse VC-fonds dat is opgebouwd uit geld van particulieren. Slingshot werkt samen met een netwerk van investerende ondernemers. Zij participeren in veelbelovende scaleups, zoals fietsenmerk VanMoof, online scheermerk Boldking en recruitmentbedrijf Wonderkind. Kortgeleden kwam daar Wasteless bij, dat voedselverspilling in supermarkten tegengaat. Slingshot is nog van plan op korte termijn twee extra investeringen te doen.
7. En dan dit: Bill Gates en Bruce Springsteen in strijd om duurste huis Nederland
Wie krijgt het duurste huis van Nederland? Misschien niet eens een Nederlander, zo lijkt het. Quote meldt dat zowel Microsoft-oprichter Bill Gates als rocker Bruce Springsteen in de race zijn om het gigantische Eindhovense landgoed De Wielewaal te kopen van Quote500-lid Marc Brouwers. Voor het landgoed van 142 hectare tellen zij een prijs van boven de 30 miljoen euro neer. Het landgoed zou mede interessant voor beide Amerikanen zijn, omdat zij dochters hebben die aan paardrijden doen. Ook zou er een Nederlandse koper in de race zijn voor het landgoed dat ooit het bezit was van Frits Philips.
8. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 24 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.