Dat Spanjaarden de lunch uiterst serieus nemen, mag geen geheim zijn. Het is de grootste en belangrijkste maaltijd van de dag. Geen wonder dat hier de tijd voor wordt genomen. Je zult dan ook zelden zien dat een Spanjaard een boterhammetje achter de computer wegwerkt. Sterker nog, met een paar collega’s de maaltijd in een restaurant nuttigen is de normaalste zaak van de wereld. Vaak onder het genot van een wijntje, of twee.
Hetzelfde geldt voor de Italianen, Grieken en Fransen. Een gemiddeld kantoor in deze landen telt een bedrijfskantine waar ’s middags een uitgebreide warme lunch wordt geserveerd. In Frankrijk wordt het werk om twaalf uur in de middag neergelegd. Niemand klapt voor 13.30 zijn laptop weer open. Doe je zaken met de Fransen? Dan kun je hier maar beter in mee gaan. Een Fransman zal een zakenlunch die bestaat uit een simpel broodje niet op prijs stellen.
Noord-Europa luncht in 15 minuten
Laten we eerlijk zijn. In Noord-Europa doen we vaak een beetje smalend over de lunchcultuur van de zuiderburen. Lekker uitgebreid gaan lunchen, dat past in onze ogen nou niet bepaald bij een gezond arbeidsethos. Laat staan wanneer deze lunch in een restaurant met een glas wijn erbij genuttigd wordt.
Gratis: longread over Vitale Reputatie
Deze gratis longread over Vitale Reputatie is een samenwerking tussen MT en Zilveren Kruis.
lees verderWaar Zuid-Europeanen de aandacht nemen om rustig te eten, zien wij het als iets wat nu eenmaal moet gebeuren. De gemiddelde Nederlander besteedt niet meer dan vijftien minuten aan de lunchpauze. Hetzelfde geldt voor de Britten, die in iets meer dan een kwartiertje klaar zijn met eten. En ook de Amerikanen hebben ’s middags massaal haast. Maar liefst tachtig procent besteedt niet meer dan vijftien minuten aan de lunch.
Overigens geldt dat niet alleen voor volwassenen. Terwijl Franse en Spaanse kindertjes gerust twee uur krijgen om hun bordje leeg te eten en daarna nog even buiten te spelen, moeten Nederlandse kinderen het met een schamele dertig minuten doen. Dat schrijft de NOS.
En eigenlijk doen we daarmee iets heel onnatuurlijks. Ons lichaam heeft namelijk gemiddeld 20 minuten nodig om te eten en te bepalen of we verzadigd zijn. En zo zijn er nog een paar redenen waarom een voorbeeld nemen aan de Zuid-Europeanen nog niet zo’n slecht idee is.
1. Snel eten is niet goed voor je spijsvertering
Waar is je aandacht wanneer je een boterham wegwerkt achter je computer? Juist, waarschijnlijk niet bij je eten. Dit lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. De kans is namelijk groot dat je op zo’n moment vergeet te kauwen. Hierdoor krijgt je lichaam grote brokken voedsel binnen waar het niks mee kan. Op die manier kan je spijsvertering zijn werk niet goed doen. Het gevolg: de meeste voeding verlaat onverteerd weer je lichaam. Hierdoor mis je belangrijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je je fit voelt. Daarbij bestaat de kans dat je na de lunch het gevoel hebt dat eten ‘zwaar op de maag’ ligt.
2. Haastig eten, leidt tot ‘overeten’
Wanneer je snel een boterham naar binnen propt, kunnen je hersenen dit waarschijnlijk helemaal niet bijbenen. Het duurt namelijk vijftien tot twintig minuten voordat die doorhebben dat je lichaam verzadigd is. Eet je je structureel te snel? Dan is de kans groot dat je altijd te veel eet. En ja, dan kan het natuurlijk zijn dat er al snel wat kilo´s bijkomen.
3. Samen lunchen zorgt voor betere prestaties
Wat werknemers in zuidelijke landen zich goed realiseren, is dat de lunch veel meer is dan een momentje waarop je voedsel naar binnen werkt. Het is een moment van ontspanning waarop je even kunt opladen. Daarbij is samen lunchen goed voor de samenwerking en de onderlinge sfeer in een team. Lekker bijkletsen met je collega’s tijdens de lunch, zorgt voor een betere band en onderling vertrouwen. En dat leidt vaak weer tot betere prestaties, zo ontdekten onderzoekers van de Cornell University in New York. Voor het onderzoek volgden ze tien brandweerkazernes met in totaal 395 brandweerlieden. Wat bleek? brandweerlieden die samen aten scoorden dubbel zo hoog op de mate van samenwerken en groepsprestaties.
Betekent dit dat we ook in Nederland ’s middags massaal aande driegangen-maaltijd met witte wijn moeten om onze prestaties te verbeteren? Nee. Maar er een gewoonte van maken om met het hele kantoor in ieder geval een half uur samen te lunchen is zo’n slecht idee nog niet.