Scheid je netjes afval, koop je weinig nieuwe spullen en pak je eerder de trein dan de auto? Dan ben je op het gebied van duurzaamheid best lekker bezig. Maar wie al deze dingen doet, maar wél elke dag vlees eet, moet zichzelf nog maar eens goed achter de oren krabben. De vleesindustrie is verantwoordelijke voor een groot deel van de totale Co2 uitstoot. Zo staat het eten van één kilo rundvlees qua broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. En dan hebben we het nog niet eens over de hoeveelheid water die je bespaart als vegetariër. Als je vlees eet ben je verantwoordelijk voor het verbruik van 15.000 liter per dag. Een wat tastbaarder voorbeeld: voor het produceren van een biefstukje zijn vijftig volle badkuipen nodig.
Zonnepalen, maar wél vlees
Een jaar geleden realiseerde digital agency Dept dat er iets niet klopte aan hun ‘duurzame’ beleid. ‘Onze kantoren draaien op groene energie. Maar bij de lunch lag er wel altijd ham en rosbief,’ vertelt director bij Dept Willem Blom (38). Tijd om hier verandering in te brengen vond hij. Nadat het hele bedrijf vorig jaar mee deed aan de Nationale Week Zonder Vlees, werd bij Dept The Meatless Monday geïntroduceerd. Elke maandag is er tijdens de lunch geen vlees te bekennen.
Persoonlijke keuze
Een dagje zonder vlees is voor Blom zelf geen enkel probleem, hij is namelijk al jaren veganist. Maar bij een aantal collega’s schoot het nieuwe initiatief in het verkeerde keelgat. Een klein groepje ging zelfs bij wijze van protest naar de McDonalds om hamburgers te halen en die vervolgens op het kantoor van Dept op te eten. ‘Ze vonden dat wij als bedrijf niets te zeggen hebben over wat ze wel en niet in hun mond stoppen,’ aldus Blom.
Je zou kunnen zeggen dat de medewerkers daar misschien wel een punt hebben, maar Blom ziet dat anders. ‘Ik heb nooit gezegd dat ze geen vlees mogen eten. Daar heb ik ook niks over te zeggen. Als iemand zelf een boterham met ham wil meenemen, kan dat. Maar als werkgever vind ik dat we wel mogen bepalen wat voor eten we in de kantine aanbieden.’
Vegetarische lunch: gevarieerd en lekker
Inmiddels zijn de vleesloze maandagen bij Dept al een jaar een feit. Klachten hoort Blom eigenlijk nauwelijks meer. Dat heeft er volgens hem mee te maken dat de vegetarische lunch steeds uitgebreider en lekkerder is geworden. Zo zijn er allerlei verschillende salades en spreads. Ook staat er vaak falafel op het menu. ‘We realiseerden ons dat veel mensen protesteerden omdat ze de vegetarische lunch minder lekker vonden’, zegt Blom. ‘We hebben daarom extra ons best gedaan om ervoor te zorgen dat de lunch op maandag altijd goed en gevarieerd is.’
Ook thuis minder vlees
Hoewel er de rest van de week nog vlees wordt geserveerd tijdens de lunch merkt Blom dat werknemers sinds de introductie van Meatless Monday hun brood minder snel met ham beleggen. ‘Onze werknemers zijn zich nu bewuster van de impact van vlees eten op het milieu’, vertelt hij. ‘Het is niet zo dat iedereen die bij ons werkt massaal vegetarisch is geworden, maar een aantal collega’s is wel degelijk ook thuis minder vlees gaan eten.’
Overigens blijft het wat Blom betreft niet alleen bij vleesloze maandagen. ‘Ik sluit niet uit dat we over een tijd de hele week enkel vegetarische lunch aanbieden’, vertelt hij. En veganistisch? Dept moet lachen. ‘Ik hoop dat er een dag komt dat iedereen bij Dept veganistisch luncht. Maar voordat dat zover is moet ik eerst nog wel wat mensen over de streep trekken.’