Bij een Iki-biertje nuttig je pittige Wasabibonen. Het bovengistende bier geeft volgens maker Arjen Hemelaar de juiste balans tussen genieten en gezond consumeren. “Iki speelt in op beleving én gezondheid. Bier is van nature een gezond product. De consument is op zoek naar nieuwe dingen, en Azië is een trend. Iki heeft een label van mystiek en rust.”
Het bier past in de beleveniseconomie. Ontsnappen aan de werkelijkheid is een trend, zegt Susanne Piët, die onder meer de boeken Emotiemanagement en De Emotiemarkt schreef. “Jongeren groeien op met een virtuele wereld, waarmee ze aan de werkelijkheid kunnen ontvluchten. Die fantasiewereld speelde altijd wel een rol, maar gaat meer dan ooit vermarkt worden.”
Volgens Piët is deze beweging is massaal. Wie winst wil maken op een krappe afnemersmarkt en een eigen identiteit wil veroveren moet de klant het gevoel geven dat product of dienst speciaal voor hem zijn gemaakt. Piët: “Als mensen het gevoel krijgen dat ze bijzonder zijn door jouw product of dienst, dan heb je over tien jaar nog goede business.” Bij het in de markt zetten moet al bedacht zijn welk verhaal bij het product hoort. Mensen die zich aangesproken voelen, maken het verhaal verder af. “Mensen worden letterlijk betrokken bij het bouwen van de totale mystiek rond een product”, meent Piët.
Beleving voegt marge toe
Op commodities is weinig winst te maken, terwijl de winst met personal products veel hoger is. Neem nou brood. Het loont om niet alleen te kijken wat klanten beweegt bij het kopen, maar ook bij het smeren en het presenteren van het brood. Piët: “Daar kun je belevingsboodschappen kwijt en zo kan de prijs omhooggedreven worden. Zoiets zie je al bij koffie, met Senseo en espressokoffie. Als je zo’n product serveert, geeft je dat het gevoel dat je goed bezig bent.” Als iets schaars wordt, gaan mensen er meer naar verlangen en zijn ze bereid meer te betalen. In de toekomst zullen bijvoorbeeld ruimte en tijd schaars worden, denkt Piët. “Een winkelformule die elementen van rust en stilte aanbiedt, gaat veel waard worden. Modewinkels zijn al met dit soort ideeën gestart. Ook veiligheid, authentieke persoonlijkheid en persoonlijk contact worden belangrijke verkoopaspecten.”
Iki Beer gebruikt ook die wet van schaarste. Het bier is voorlopig alleen te krijgen bij toprestaurants als de Librije, in Zwolle. Hemelaar: “In een restaurant zit je immers om te genieten. En voor een belevenis.”(RR/Syntens)
Verdienen aan beleving
- Vernieuwing is niet per definitie duur. Spring in op zaken die schaars worden en zoek de beleving.
- Creëer een verhaal rondom je product en zet het hiermee in de markt. Verzin hoe mensen het gevoel kunnen krijgen dat ze bijzonder zijn door de aanschaf van juist jouw product of dienst.
- Laat de consument meedenken bij de ontwikkeling van nieuwe producten en de bijbehorende verhalen. Een goede relatie met de consument is belangrijk en door samen te werken blijft er aansluiting.