Nederlandse ondernemers lijken nog nauwelijks actief op dit gebied, maar in de VS is sinds vorig jaar een groeiend aantal bedrijven, waaronder Walt Disney, SAP en Motorola, al bezig met wiki. Ook een klein technologiebedrijf als Stata Laboratories heeft een wiki. De inmiddels door Yahoo overgenomen onderneming zegt op die manier vooral fors te besparen op de telefoonrekening.
Een wiki is niet alleen functioneel om contact te hebben met klanten of werknemers buiten de deur. Bedrijven kunnen zo ook brainstormen, zicht houden op elkaars projecten en heel veel vergaderingen en heen en weer gemail voorkomen. Met een gratis open-source programma als Twiki is het makkelijk beginnen. Uiteraard kan een beperkte toegang tot de wiki worden geregeld, maar opvallend is haar zelfcorrigerend vermogen. Wiki’s die volledig openbaar toegankelijk zijn, worden vaak snel gecorrigeerd door andere bezoekers. Soms gaat het wel mis.
Wiki is een zusje van de blog, het online dagboek vol links waarop bezoekers kunnen reageren en vaker het werk van een individu. De wiki is per definitie een groepsproject. Bekend succesvoorbeeld van de wiki – in 1995 bedacht door de Amerikaans programmeur Ward Cunningham en vernoemd naar de shuttlebus op Hawaii – is de Wikipedia: een gratis online encyclopedie, waaraan iedereen kan bijdragen.