Yousri Mandour: “Nieuwe businessmodellen zijn echt van alle tijden. Het verschil met vandaag is alleen dat het in een veel sneller tempo gaat dan vroeger. De periode dat we nog tevreden zijn met de kleine verbeteringen wordt steeds korter. En we gaan dus steeds sneller op zoek naar totaal nieuwe oplossingen. Dit komt door de technologische ontwikkelingen en transparantie.”
Als het op business development aankomt, is er volgens Yousri Mandour – partner bij adviesbureau ICSB Marketing en Strategie – dus altijd sprake van een innovatiecyclus. Dat geldt zowel voor producten, organisaties als hele branches.
Zo werkt de innovatiecyclus in business development
Het begint met een stabiele situatie waar misschien wat kleine verbeteringen zouden kunnen plaatsvinden. Dan komt er het moment dat je op zoek gaat naar iets nieuws. Het oude en bekende voldoet niet meer aan de behoefte. Er ontstaat een drang om iets totaal nieuws te ontwikkelen en er breken turbulente tijden aan met veel verschillende initiatieven.
Dan komt de doorbraak en deze vernieuwing wordt vervolgens het dominante design. En zo begint het weer opnieuw.
De 4 stappen in de innovatiecyclus
De innovatiecyclus is een model wat als methode gebruikt kan worden om tot een innovatie te komen.
Stap #1 Problem finding
In deze innovatiecyclus fase start je met het definiëren van het probleem en wat er anders moet. Het probleem wordt vanuit verschillende perspectieven onderzocht, door middel van verschillende research methoden.
En aan het einde van deze fase heb je een aantal onderbouwde inzichten waar je mee verder kunt.
Stap #2 Ideation
In deze innovatiecyclus fase worden de ideeën gegenereerd, dit gebeurt grotendeels door middel van een aantal brainstormsessies. Deze ideeën geven antwoord op de probleemstelling.
Je eindigt deze fase met het bepalen van de meest kansrijke ideeën waar je vervolgens mee verder kunt.
Stap #3 Concepting
Nu worden de kansrijke ideeën uit de vorige fase doorontwikkeld en zoveel mogelijk in detail uitgewerkt. Dan wordt pas echt duidelijk welke ideeën de meeste potentie hebben. Voor het meest kansrijke idee wordt een uitgebreide business case samengesteld. Er wordt in deze business case kritisch gekeken naar de haalbaarheid van het idee.
Stap #4 Implementation
Vervolgens wordt de businesscase uit de vorige innovatiecyclus fase verder uitgewerkt in een implementatieplan zodat het ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht kan worden. Na deze fase ligt alles klaar om te starten.
Wil je meer weten hoe je als leidinggevende het beste kunt omgaan met innovatie en verandermanagement?
In de collegereeks Business Development van Nyenrode Business Universiteit geven vier hoogleraren inzicht in hoe je waarde creëert en nieuwe zakelijke kansen kunt realiseren. Je geeft samen met hen richting aan Business Development en groeikansen en leert om waarde toe te voegen vanuit een strategisch perspectief.
Collegereeks Business Development