Mark Pincus, ceo van spelletjesmaker Zynga, is druk bezig een imperium te bouwen. Zynga moet het Google van het online entertainment worden. En hij lijkt aardig op weg.
Volgens de NewYork Times is 44-jarige oprichter Pincus lekker bezig. Zynga's spel FrontierVille, dat op 9 juni werd geintroduceerd, heeft al 20 miljoen spelers. Facebook deed er vier en een half jaar over om 100 miljoen gebruikers aan zich te binden, Zynga deed het in slechts twee en een half jaar.
En Zynga levert geld op. Het Zynga Game Network, zoals het bedrijf officieel heet, mag zich de heetste start-up van Silicon Valley noemen, na Twitter en, eerder, Facebook. En in tegenstelling tot Twitter, dat nog altijd magere inkomsten kent, is Zynga op weg om dit jaar 500 miljoen dollar om te zetten (bron: Inside Network). Overigens met dank aan Facebook, want Zynga maakt vooral spellen die via Facebook worden gedistribueerd.
Gratis
Het rijk van Zynga bestaat uit een reeks spellen als FarmWorld, MaffiaWars, Treasure Isle en Cafe World. In principe allemaal gratis spellen, waaraan Zynga pas verdient als gebruikers in die spellen virtuele goederen aanschaffen. Spelers van bijvoorbeeld Farmville – het meest populaire spel van dit moment – kunnen virtuele valuta verdienen door ervoor te zorgen dat hun gewassen niet verdorren. Met die valuta kunnen ze vervolgens zaden kopen of dieren en apparatuur. Maar gaat dat niet snel genoeg, of ben je onvoldoende bedreven in het spel, dan kun je die virtuele goederen ook gewoon kopen. Met je creditcard, je PayPal-account of het nieuwe Facebook-systeem Credits. Wil je bijvoorbeeld een roze tractor, dan betaal je $ 3,50, brandstof kost $ 0,60. Wie een een Bretons paard wenst, tikt $ 4,40 af en en vier kippen kosten $ 5,60.
De bedragen zijn klein, maar ook hier geldt: massa is kassa. Zynga zegt dat het kort na de oprichting al een gezonde winst maakte. “We were profitable before we raised any money,” vertelt hij de NY Times. “I think that gives you a better chance to sit at the table with your investors as a peer, not an employee.”
Eigen zak
Pincus startte zijn netwerk in 2007. "Ik dacht destijds: internet moet meer zijn dan een garage sale, een boekhandel, een zoekmachine en een portaalsite", zo vertelt hij de NewYork Times. "Ik wilde echt iets nieuws doen en een imperium bouwen in online entertainment. Zoals Google met online zoeken deed."
Het geld kwam uit eigen zak, verkregen door de verkoop van eerder opgerichte bedrijven. Zo verkocht hij zijn eerste bedrijf Freeloader voor 38 miljoen dollar en ging hij met zijn tweede bedrijf Support.com naar de beurs. Vijf jaar geleden lanceerde hij Tribe.net en klaagde publiekelijk dat hij maar niet doordrong tot de A-lijst van Silicon Valley entrepreneurs zoals Page en Brin.
Nu is hij met zijn 44 jaar bijna een bejaarde whizkid, maar lijkt zijn missie om op die A-lijst te komen steeds dichterbij te komen.
Op dit moment trekt het Zynga Game Network 211 miljoen spelers per maand, (bron: AppData.com), waarmee Zynga vier keer groter is dan haar directe concurrent Electronic Arts. Playdom is derde, met 41 miljoen gebruikers.
Volgende miljardair
Pincus heeft bijna 1.000 medewerkers op de loonlijst, 375 meer dan een jaar geleden. En hij heeft nog 400 vacatures openstaan. De investeerders achter zijn bedrijf, waaronder Google en de Netscape-oprichter Marc Andreessen, verschaften 520 miljoen dollar kapitaal. Zelfs voor Silicon Valley-begrippen een enorme som geld.
Zynga wordt gewaardeerd op meer dan 4,5 miljard dollar. Pincus, die nog steeds de meerderheid van de aandelen heeft, is daarmee hard op weg de volgende Silicon Valley miljardair te worden.