De Deloitte Technology Fast500, de lijst met snelstgroeiende technologiebedrijven, bevat 52 Nederlanders. Mooi, dan weten we meteen welke snelle techbedrijven nét buiten de Fast50 zijn gebleven.
En dat is best het vermelden waard, want zelfs de Nederlandse 'hekkensluiter', Eurofiber, was nog altijd goed voor 380 procent omzetgroei over vijf jaar. Je zou bijna vergeten wat een fenomenaal cijfer dat is, als je de glasvezelaanbieder aantreft op een bescheiden 455-ste plek in de Fast500.
Veteranen
De Deloitte Technology Fast50 zoals we die in oktober publiceerden, is sinds twee jaar een Beneluxfeestje. Onder de 50 winnaars waren 44 'Hollanders' en 6 Belgen. Aangezien de Fast500 52 Nederlandse namen bevat, bevinden zich daaronder dus 8 kandidaten die de Benelux Fast50 net niet haalden. Onder dat achttal treffen we een handvol veteranen aan, bedrijven die in eerdere edities van de Fast50 wel in de prijzen vielen.
Greetz, SIG
Het meest valt wat dat betreft Greetz op, het online kaartenhuis. Vorig jaar stond het nog op plek 19 met 1279 procent groei over vijf jaar, nu zakt het terug tot 387 procent. Daar zal de breuk met Hallmark alles mee te maken hebben. Wat dat betreft houdt Software Improvement Group (SIG), dat de foutcorrectie van software heeft geautomatiseerd, een stabielere groei vol. We troffen het bedrijf van Marjo Wildvank voor het laatst in 2008 aan in de Fast50 met 417 procent groei, tot en met 2009 lag het vijfjaars tempo nog steeds op 400 procent, blijkt uit de Fast500-lijst.
NXS, Eurofiber
NXS Internet is een van de internethostingbedrijven die de afgelopen jaren ook goed scoren in de Fast50, met OCOM als absolute aanvoerder. De 399 procent groei had de Amsterdammers vast en zeker een plek in de Fast50 opgeleverd, als die een exclusief Nederlands feestje was gebleven. In 2009 stond de hoster op een keurig volgehouden 43-ste plek. Eurofiber Nederland was in dat jaar een nieuwkomer op plek 40. Ook hier geldt: de groei viel terug, van 485 procent tot 380 procent, maar je kunt dergelijke percentages nu eenmaal niet jaren volhouden. Bovendien zal de vastgoedmarkt glasvezelaar Eurofiber in 2009 weinig vooruit hebben geholpen.
MCH+, YMOR
Het leukst zijn nog wel de nieuwe Nederlandse namen in de Fast500. MCH+ is, niet alleen gezien zijn groei van 404 procent, een partij om in de gaten te houden. Het ondersteunt met mobiele ICT het personeel in de zorgsector bij de planning en informatievoorziening. Als we zeggen dat dankzij het platform van MCH+ de zuster voortaan met een iPad aan het bed verschijnt, wordt het concept onmiddelijk duidelijk. YMOR uit Nieuwegein levert IT diensten die draaien op de performance van systemen. Zijn groei over de afgelopen 5 jaar was net niet genoeg om de Fast50 te halen, maar wel voldoende om de runner-up te worden onder de FD Gazellen, de groeiwedstrijd tussen alle Nederlandse bedrijven die over 3 jaar meet.
Shipitsmarter, IBanx
Shipitsmarter is ook een bijzondere snelgroeier, al was het alleen al vanwege zijn leeftijd: Jeroen Buis begon zijn bedrijf al in 1999. In die pioniersjaren verzamelde Shipitsmarter koerierstarieven, inmiddels optimaliseert het de vervoerslogistiek voor bedrijven als Océ: met een druk op de knop selecteert Shipitsmarter de beste vervoerder, verleent de opdracht en komt aan het eind van de rit terug met de gecontroleerde vrachtnota. Het Amsterdamse iBanx tot slot is ook een échte veteraan: al in 2001 opgericht als specialist in beheer van (technische) documenten bij onder meer de petrochemie, is het nu een aanbieder van eigen software waarmee fabrieksmanagers hun personeel kunnen aansturen in alle handelingen die met de veiligheid en het milieu te maken hebben.
Elke week het beste van TechBusiness in de mail? Vraag de nieuwsbrief aan.