Groei: 1851%
Wie: Mathijs Kreugel, Paul Baan en Stef Lagomatis
Wat: Content Management
Omzet: 7,8 miljoen euro
VLC is al in 1996 opgericht als Business Intelligence leverancier en SAS-dienstverlener, maar heeft zich ontwikkeld tot een onafhankelijke enterprise information specialist. Dat betekent dat het software levert waarmee alle informatie binnen een bedrijf kan worden gepubliceerd, doorzocht en als business intelligence geanalyseerd. Daarvoor gebruikt het een mix van open en closed source software, maar het heeft sinds dit jaar ook een eigen ontwikkelfabriek in het Spaanse Santander.
Anti-cyclisch investeren
De internetkrach van 2001 gaf VLC een flinke knauw, maar met Paul Baan en Stef Lagomatis als nieuwe partners aan boord ging het daarna toch weer bergop. En hard: met 100 medewerkers en vijf vestigingen is VLC groter dan ooit. De afgelopen recessie heeft het drietal gebruikt om anti-cyclisch te investeren en ervaren consultants van de markt te halen. "We hebben een aantal goeroes aangetrokken," zegt Mathjis Kreugel, "Daarnaast hebben we juist gas teruggenomen op het aannemen en opleiden van junior consultants. Op die manier heeft VLC een enorme kwaliteitsimpuls gekregen."
Ondernemende cultuur
Belang voor het succes is de cellenstructuur à la Eckart Wintzen waarin VLC werkt, vanuit vestigingen met een klein management team. "Daardoor ontstaat een ondernemende cultuur: ieders bijdrage is heel direct meetbaar en erg relevant. Ons model leidt op die manier to slagkracht, betrokkenheid en ondernemerschap. Het onderscheidend vermogen hiervan ten opzichte van de concurrentie werd juist onder moeilijke marktomstandigheden duidelijk zichtbaar." VLC is er sowieso alert op dat zijn medewerkers het naar hun zin hebben: een platte organisatie, open cultuur, veel activiteiten naast het werk en een goede carrierebegeleiding; het leidde dit jaar tot een notering in de top honderd van beste werkgevers, opgesteld door het Great Place to Work Institute.
E.I.M.
"We zijn ons bovendien vier jaar geleden als eerste in de Nederlandse markt gaan positioneren als Enterprise Information Management (EIM) specialist. We helpen klanten om het rendement op informatie te vergroten en daarmee onderscheidend te zijn ten opzichte van hun concurrentie. We denken daarbij niet in (technische) hokjes, maar kijken juist naar het geheel. Veel klanten hebben door dat informatie van steeds groter belang wordt en zijn ook in economisch zware tijden bereid hierin te investeren."
Eigen baas
De drie partners zijn samen 100 procent eigenaar van hun bedrijf, en dat helpt ook bij het succes. "We kunnen volledig beslissen over investeringen in de groei en de ontwikkeling van VLC. Korte termijn winstoptimalisatie is daaraan ondergeschikt." Ook voor VLC is het gebrek aan goede, ervaren consultants een hinderpaal op weg naar nog snellere groei. "Zeker in goede tijden is dat moeilijk, terwijl je consultants ook niet te duur wil inkopen en de verhouding tussen juniors, mediors en seniors gezond moet houden." Desondanks wil VLC als het om werknemers gaat de komende jaren telkens met een kwart blijven groeien. Eind 2013 staat er dan een bedrjif met 200 man personeel, minimaal vier vestigingen in eigen land en een buitenlandse vestiging. "In Spanje hebben we een nearshore vestiging, vandaaruit gaan we langzaam de Spaanse markt benaderen."