Even wachten terwijl een automatische update op uw pc, smartphone of iPad wordt uitgevoerd. Iedereen kent het wel. Deze ontwikkeling kan nare gevolgen hebben voor de bedrijfsnetwerken, stelt podiumauteur Steven Vlastra.
Heeft u afgelopen zomer gevlogen? Dan kent u vast het fenomeen van ongeduldige reizigers die al lang en breed klaarstaan in het gangpad nog voordat de deuren van het toestel opengaan. Er is ook altijd een iets te zware toerist die zich, met te grote handbagage, alvast naar voren begint te wurmen. Iedereen moet maar een stapje aan de kant gaan; deze meneer of mevrouw is niet van plan één seconde langer te wachten.
Binnen computernetwerken gebeurt precies hetzelfde. Zelfzuchtige applicaties grijpen alle benodigde bandbreedte om zichzelf als eerste te installeren. Andere applicaties, hoe bedrijfskritisch ook, moeten dan maar even het veld ruimen.
Uiterst belangrijke update
Updates van besturingssystemen zijn beruchte zelfzuchtige applicaties. Halverwege deze maand heeft Apple een nieuw besturingssysteem vrijgegeven voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, iPad 3 en iPod Touch 4th gen. Dit betekent dat miljoenen gebruikers van Apple-apparaten hun besturingssysteem gaan bijwerken. De meesten hebben de instelling ‘updates automatisch installeren’ aangevinkt. Ook voor wie dat niet heeft gedaan is het aanlokkelijk om iOS 6 te installeren. Het besturingssysteem biedt namelijk 200 nieuwe en, eerlijk is eerlijk, uitermate aantrekkelijke functies.
Indien de gebruiker het apparaat toestemming geeft updates automatisch te installeren, gebeurt dit zodra de update en een internetverbinding beschikbaar zijn. De update is bovendien door de makers uiterst belangrijk gemaakt. ‘Geef mij voorrang!’ staat er in de code geschreven. Het neemt, en krijgt, alle benodigde bandbreedte. Al het overige applicatieverkeer blijft geduldig voor de haaientanden wachten totdat iOS 6 voorbij is geraasd.
Dit is prima, mits het thuis gebeurt. Maar de update doet hetzelfde wanneer de Apple-gebruiker zijn toestel pas op het werk aanzet. Dan vindt de installatie plaats via het bedrijfsnetwerk. De zelfzuchtige applicatie duwt alle bedrijfskritische applicaties aan de kant en de prestaties hiervan vertragen, verstoren of stoppen zelfs helemaal.
Inefficiënt en onvoorspelbaar
De iOS 6-update heeft een gemiddelde omvang van 800 MB (afhankelijk van het apparaat). Veel gebruikers hebben bovendien zowel een iPhone als een iPad in de aktetas. Indien deze download plaatsvindt over een 3 Megabits per seconde WAN-koppeling naar een nevenvestiging, neemt de zelfzuchtige applicatie deze hele capaciteit in gebruik. Dat doet hij ook over een 20 Megabits per seconde internet gateway, zij het dat dit minder lang duurt.
Wanneer het downloaden begint, piekt het bandbreedteverbruik zonder waarschuwing. Daardoor ontstaat er een conflict met het bestaande netwerkverkeer. Dit heeft vooral gevolgen voor real-time applicaties, die gevoelig zijn voor vertraging en storing, zoals videoconferencing, voice-over-IP and virtuele desktop (VDI) sessies. Maar ook de prestaties van andere applicaties lijden hieronder. De reactietijden van bijvoorbeeld Oracle of SAP worden dramatisch. De dikke toerist met zijn grote koffer veroorzaakt feitelijk twee problemen. Ten eerste verstoort hij de efficiëntie van het applicatieverkeer over het netwerk. Ten tweede is het volledig onvoorspelbaar wanneer hij aan boord komt en wanneer het probleem zich dus voordoet.
Zelf verantwoordelijkheid nemen
Softwareontwikkelaars onderkennen deze problematiek, maar kunnen er eigenlijk weinig aan doen. Het is al moeilijk genoeg om een stabiele applicatie te maken die handig, gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar is, zonder rekening te houden met de gevolgen voor het netwerk. Bovendien beschikken veel ontwikkelaars niet over de tijd of de middelen om goede netwerktesten uit te voeren. De verantwoordelijkheid om deze zelfzuchtige applicaties in toom te houden ligt bij organisaties zelf.
Hoe? De eerste stap is om werkelijk inzicht te hebben in de applicaties. Zodoende krijgt men begrip van wat er op het netwerk draait en hoe dit zich gedraagt. De tweede stap is optimaliseren om het effect van de downloads op het netwerk zo klein mogelijk te houden. De derde stap is om bandbreedtebeheer of Quality of Service (QoS)-middelen toe te passen om zelfzuchtig gedrag en conflicten te voorkomen.
Probleem wordt groter
Het probleem wordt in de toekomst zonder enige twijfel veel erger. Het toenemende BYOD-gedrag brengt meer mobiele apparaten naar het bedrijfsnetwerk. Deze vreten bandbreedte voor de eerste download en updates van het besturingssysteem, maar ook voor alle extra Apps met hun regelmatige updates. Dat breidt de invloed van zelfzuchtige applicaties op de prestaties van de normale bedrijfsapplicaties enorm uit.
De versnelde adoptie van “geconsumeriseerde” IT-applicaties maakt dat effect nog groter. Daarnaast maakt de trend dat software-updates vaker voorkomen en steeds groter worden de situatie er niet beter op. De oplossing is inzicht krijgen in wie er aan boord is en pursers op de juiste plek plaatsen om ongeduldige toeristen in toom te houden. Dan krijgt zelfzuchtigheid geen kans. Zo kan iedereen kalm het vliegtuig verlaten en zijn we binnen de kortste keren op de juiste bestemming.
Eerdere bijdrage:
Over de auteur:
Dit podiumartikel is geschreven door Steven Vlastra, Sr. Systems Engineer Benelux bij Blue Coat.
Over het podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.