De Broos van Erp-prijs is bedoeld als aanmoedigingsprijs voor innovatieve ict-ondernemers en wordt uitgereikt door het Ministerie van Economische Zaken. Paydutch kreeg dinsdagavond de cheque van 50 duizend euro van staatssecretaris Frank Heemskerk van EZ.
Paydutch moest overdag tijdens het Nationaal ICT Event bij Media Plaza in Utrecht een pitch houden tijdens de openbare jurysessies. Die was overtuigd. Volgens de jury voorziet Paydutch ‘in de behoefte aan meer veiligheid en controle’ bij kopers op tweedehandssites.
Tussenbank
In feite fungeert Paydutch als een soort tussenbank. Zowel koper als verkoper weten dat er pas wordt betaald als er wordt geleverd en dat er pas wordt geleverd als er is betaald. De koper betaald aan Paydutch waarna de verkoper een e-mail ontvangt dat het geld is ontvangen en dat hij de gekochte goederen kan opsturen.
Het mooie aan Paydutch is volgens de jury dat er geen account verplicht is: ook via sms kunnen beide partijen unieke toegangscodes krijgen. Paydutch ondersteunt de betaalsystemen iDEAL, creditcard en online machtiging.
Meer partners
Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org, zei eerder tegen Sprout dat PayDutch nog wel schaalgrootte nodig heeft. “Wellicht brengt zij het onderscheidende vermogen dat nodig is.” De escrowdienst van Paydutch wordt onder meer gebruikt op de online marktplaats Speuders.nl van de Telegraaf Media Groep en op 2ehands.nl, qoop.nl en marktnet.nl.
PayDutch komt uit Heerlen en is in 2006 opgericht. Het bedrijf doorliep in 2005 met succes het Fortis Innovation traject. Fortis Venturing BV is dan ook de mede-eigenaar van PayDutch. Het ziet in PayDutch de ‘laagdrempelige tegenhanger van Fortis Escrow Service’, dat zich richt op het ‘hogere marktsegment’.
Met PayDutch zijn nog alleen fysieke goederen te kopen die in pakketvorm bij consumenten thuis te bezorgen zijn. De site is nog niet te gebruiken voor de aanschaf van diensten of ontastbare zaken.
auteur: Tonie van Ringelestijn