Wizzl is gratis bel- en chatsoftware van Nederlandse bodem. Net als bij Skype kunnen gebruikers elkaar gratis via internet bellen en is het mogelijk om vaste en mobiele nummers te bellen tegen een vergoeding – vanaf 1,5 eurocent naar vaste nummers in grote landen. Dat is iets lager dan de tarieven van Skype Out. “We kunnen nog goedkoper worden”, zegt Wizzl CEO Jaap Korevaar.
Kapitaal
Wizzl – dat niks te maken heeft met de kiosken op NS-stations – is een van de weinige internetstart-ups in ons land. De onderneming wordt gefinancierd door een ‘oud-ondernemer’. Namen noemt oprichter Korevaar niet. “Ik heb hem zeven jaar geleden leren kennen. Hij investeert in veel nieuwe bedrijfsconcepten. Eén daarvan is Wizzl.” Het bedrijf heeft nog een krappe twee jaar de tijd om voldoende omzet te draaien, denkt hij. “We moeten binnen nu en anderhalf jaar een gevestigde naam zijn in deze sector.”
Wizzl’s investeerder heeft enkele miljoenen in het bedrijf gestopt. Uiteindelijk is er 30 tot 35 miljoen euro aan durfkapitaal nodig, denkt Korevaar. Dat alles om internetbelreus Skype aan te pakken. “We hebben voorlopig overal de tarieven van Skype genomen en daar tien procent vanaf gehaald.” Korevaar belooft dat het nog goedkoper kan.
Software
Het idee voor het programma kwam meer dan drie jaar geleden van softwareontwikkelaar Paul van Oostveen, gespecialiseerd in netwerk- en betalingssoftware. De onderneming werd gesplitst in twee divisies. De ene ploeg maakte de pc-software en de andere groep werkt nog aan het voltooien van de mobiele versie.
Webcam
Wizzl belooft meer dan alleen bellen en chatten. Zo is het mogelijk via webcam gesprekken te houden, een whiteboard te delen en kunnen gebruikers doorklikken naar honderden gratis radio- en tvstreams, spelletjes en een selectie van de populairste filmpjes van videosites. De Windows-software van Wizzl is sinds vorige week te downloaden. Het Nederlandse bedrijf presenteert zich officieel tijdens de beurs GamePlay in Utrecht deze week. De eerste klanten verwacht de oprichter onder MSN gebruikers: “We mixen tussen telefonie, chatten en entertainment. Windows heeft daar gaten laten vallen.”
Reclames
Geld verdienen doet Wizzl niet alleen met de verkoop van belminuten naar normale telefoonnummers, maar ook met advertenties. Wie doorklikt naar een spelletje, een radiostream of een tv-kanaal, krijgt eerst een korte commercial te zien. Daarnaast wordt er gekeken naar een model van gratis bellen in ruil voor reclame, waar de Nederlandse start-up Bondd.nl al mee experimenteert. “Wij kunnen dat straks niet alleen op de pc aanbieden maar ook op de mobiele telefoon.” Ook wordt onderzocht of er speciale software ontwikkeld kan worden voor merken of bedrijven. En er komen gepersonaliseerde versies van het programma, bijvoorbeeld een combinatie van zakelijk en privé.
Skype
De vergelijking met Skype dringt zich al snel op. Toch zijn er volgens Korevaar grote verschillen. “Wij denken vanuit telecom, terwijl Skype ontstond vanuit p2p-software. We gebruiken de telefoniestandaard en vertalen dat naar IT. Aansluiting met telecombedrijven is daardoor gemakkelijker.” Zo biedt de onderneming een directe verbinding tussen twee bellers terwijl bij Skype de gesprekken langs meerdere computers lopen. Ook zou de geluidskwaliteit beter zijn dan die van Skype en sommige andere VOIP-systemen en biedt het bedrijf bellen naar meer landen aan.
Concurrentie
Terwijl Wizzl er drie jaar over deed om de eerste software te lanceren, keek Korevaar gespannen naar de concurrentie. Internationaal dook als belangrijke concurrent Gizmo op, en in eigen land startte de mobiele software Nimbuzz, waarmee mensen konden chatten via bekende netwerken en dat ook bellen via mobiel internet beloofde. “We vroegen ons ook wel eens af: moeten wij nu ook al naar buiten komen? Maar ik ben blij dat we dat niet hebben gedaan, want sommige bedrijven waren nog niet klaar toen ze lanceerden.”
De Wizzl-CEO verwacht een grote markt te veroveren die over meer gaat dan alleen internetbellen. “Steeds meer mensen willen onder één account overal bereikbaar zijn, los van het apparaat dat ze gebruiken of de plek waar ze zijn. Je wilt niet steeds vast zitten aan bijvoorbeeld een portal van je telecomaanbieder.”
Volgens Wizzl is de applicatie nu al een succes.
Auteur: Tonie van Ringelestijn