In oktober werd het Nederlandse ICAI Lab AI4Oversight in het leven geroepen, een soort lab om samen te werken aan de ‘nieuwe generatie’ AI die toezicht en inspectie efficiënter gaat maken. Het lab werkt samen met in totaal vijf partners: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Inspectie Leefomgeving en Transport, TNO, Nederlandse Arbeidsinspectie en Inspectie van het Onderwijs.
Ook Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden zijn betrokken bij de samenwerking. Zij ontwikkelen methodes die goed aansluiten bij de praktijk, in samenwerking met de toezichthouders. Een veelbelovende toekomst dus voor inspectiebedrijven.
Toch zijn er ook nu al een aantal succesvolle startups en scaleups die AI inzetten – en daar hun complete businessmodel omheen hebben gebouwd. Dit zijn er vier:
#1 Falcker
Falcker inspecteert opslagtanks van energiebedrijven met AI-software en drones. Voorbeeld: een Sabic of BP maakt van ruwe aardolie allerlei producten zoals plastic en brandstof. De logistiek rondom die producten en de opslag daarvan gebeurt met opslagtanks. Er is veel digitale info aan zo’n tank te koppelen. Daarmee kan de eigenaar zo’n tank optimaal beheren.
De metingen wijzen op mogelijke risico’s, bijvoorbeeld afnemende staaldikte, lekkages in drijvende daken of corrosieplekken. Op basis daarvan kan actie worden ondernemen om aan wettelijke richtlijnen te voldoen.
Mede-oprichter Thomas Schouten: ‘Een auto heeft een APK-keuring nodig na een aantal jaar. Hetzelfde geldt voor die tanks, omdat er gevaarlijke stoffen in zijn opgeslagen. Je wil de omgeving niet blootstellen aan de risico’s en gevaren daarvan.’
Falcker heeft klanten in Nederland, Duitsland en België. Ze maken dit jaar naar verwachting drie miljoen euro omzet en hopen de software in juli wereldwijd te kunnen uitrollen. Vooral in Singapore en Zuidoost-Azië, waar de markt het grootst is.
In zes jaar tijd haalden ze 3 miljoen euro aan financiering op. Schouten: ‘Uiteindelijk willen we met eigen middelen zelfvoorzienend worden en groeien. Maar we sluiten niet uit dat we nog een keer een investering moeten ophalen om groeiplannen te verwezenlijken.’
#2 Lensor
Bedrijven als bezorgservices en autodealers hebben regelmatig te maken met schade. Het is vaak een tijdrovend en inefficiënt proces om iets aan die schade te doen. Startup Lensor, een spin-off van Pon Datalab, maakt hier een einde aan met hun op AI en machine learning gebaseerde model.
Lensor werkt samen met Amazon Web Services (AWS). Daarmee besparen ze geld en tijd, vooral bij het detectieproces. Als een voertuig door de poort rijdt, worden er tot driehonderd foto’s, ongeveer 300 MB aan gegevens, van het voertuig gemaakt en geüpload naar Amazon. Al in minder dan tien seconden wordt dan een volledig rapport van het voertuig gecreëerd.
‘Als je over vijf jaar een auto gaat huren in Europa of de Verenigde Staten, rijd je door een Lensor-gate. Die zijn dan standaard voor de inspectie. Tegen die tijd zijn we bij autoverhuurbedrijven een household name‘, aldus mede-oprichter Robin van Huitenbeek tegen Innovation Origins.
#3 Aiir Innovations
Het in Amsterdam gevestigde Aiir Innovations is een AI-scaleup die software ontwikkelt voor de inspectie van vliegtuigmotoren. Dit versnelt en verbetert het inspectieproces, waardoor het werk van inspecteurs wordt verminderd. Het gaat om een klus waarbij de binnenkant van de motor uitvoerig wordt gecontroleerd. Normaal gesproken duurt zo’n inspectie wel 24 uur.
De controleronde is belangrijk om de veiligheid van vliegtuigen te garanderen. Zo kunnen bijvoorbeeld scheuren en deuken, maar ook slijtage sneller opgespoord worden. Het bedrijf heeft grote spelers in de luchtvaartindustrie als Waygate Technologies en MTU Leasing Services als klant. Eerder dit jaar stapten durfkapitaalfonds Borski Fund en Hearstlab in bij een ronde van 2,1 miljoen euro.
Over drie jaar hoopt Aiir wereldwijd de standaard te zijn voor vliegtuigmotorinspecties, zegt cto Miriam Huijser tegen MT/Sprout. ‘Nu omarmen steeds meer grote marktpartijen onze software om vliegen en het onderhoud veiliger en efficiënter te maken.’
#4 Spotr
Spotr inspecteert met drones en AI gebouwen voor vastgoedeigenaren. Het maakt een visual twin van de vastgoedportefeuille waarin bijvoorbeeld afbeeldingen van de gevels, het interieur en de omgeving worden getoond. ‘Wij zijn een soort huisarts. Wij kijken wat er scheelt, maken een plan en verwijzen door naar de specialist’, zegt mede-oprichter Dirk Huibers tegen het AD.
Lees ook: Hoe de pivot van vastgoed-startup Spotr.ai een miljoeneninvestering opleverde
Vervolgens genereert Spotr met hulp van AI additionele data, waaronder meetstaten en conditie van gebouwen. Ook detecteert Spotr specifieke risico-elementen aan en rondom gebouwen. En dit allemaal 100 procent remote; op afstand. Met behulp van al die data kunnen bijvoorbeeld verzekeringspolissen worden opgesteld, of conditiescans worden uitgevoerd die vaak verplicht zijn bij vastgoed.
Spotr is actief in vijf Europese landen en heeft meer dan 4 miljoen euro aan investeringsgeld opgehaald. Het bedrijf heeft deals getekend met woningcorporaties in Groot-Brittannië en Zweden, die qua grootte variëren van 2.500 tot 125.000 woningen.
Lees ook deze artikelen over kunstmatige intelligentie:
- AI is een hype, dus doe er als bedrijf voorlopig maar niks mee
- Met deze gids over artificial intelligence kun je meepraten op de kerstborrel
- ChatGPT op het werk verbieden heeft geen zin, opvoeden is noodzaak