1. Bob Ultee heeft mot met schoonfamilie
Zijn zeepwinkelketen Sabon is al ter ziele, nu zit Bob Ultee ook privé aan de grond, schrijft FTM. Ultee’s financiële kaartenhuis stortte een jaar geleden in, waarna hij in plaats van een papieren vermogen van rond de 130 miljoen euro achterbleef met een schuld van meer dan 20 miljoen. In augustus raakte hij ook zijn vrouw, kind en resterende bezittingen – waaronder een Thaise villa – kwijt, doordat zijn schoonfamilie zich daarover ontfermde. Ultee deed op 11 maart aangifte bij de Amsterdamse politie tegen zijn schoonvader John van Baardwijk wegens chantage en oplichting.
2. Windmolen uit Delft is stil, goedkoop en licht
Na vier jaar onderzoek en testen is de kleine windturbine van TU Delft spin-off Windchallenge klaar voor de marktintroductie. De Windchallenge 1.7 kan vanaf nu besteld en geleverd worden. Een exemplaar van de lichtgewicht, geruisloze en met een prijs van 5100 euro betaalbare windmolen staat op het dak van incubator Yes!Delft in Delft, waarin Windchallenge ook huist, het bedrijf van windenergiespecialisten Sander en Eline Mertens. De opbrengst van de molen is relatief hoog doordat de bladen zelf hun positie kunnen afstemmen op de windkracht en -richting. De installatie van de tien kilo lichte molen is eenvoudig.
3. SciSpots wint Philips Innovation Award
Giels Brouwer heeft met SciSports, de dienst die voetbalclubs helpt bij hun scouting, de Philips Innovation Award binnengesleept. Zijn startup biedt volgens de jury ‘het juiste product op het juiste moment in de juiste markt.’ Brouwer won vooral punten vanwege de schaalbaarheid van SciSports en het verdienmodel erachter. SciSports haalde eerder in de VS de Kairos-lijst van meest innovatieve studentenstartups. Lees op Sprout de pitch van SciSports in de rubriek Startup van de Week. Overigens viel JackSavior, de Sprout startup van vandaag, buiten de prijzen.
4. Google: muziek, maps en nog meer moois
Larry Page is geen Steve Jobs, maar Google’s openingsshow voor ontwikkelaarsconferentie I/O had woensdagavond veel weg van de bekende Apple-feestjes: veel mooie innovaties en een dankbaar publiek. En dat kreeg waar het om vroeg: All Access, een streaming muziekdienst à la Spotify; een spectaculair nieuw aanzicht van Google Maps, die ‘socialer’, en persoonlijker worden en naast Streetview zelfs een blik binnen gebouwen gunnen. Zakelijk gezien is misschien het interessantst dat Google+ op de schop ging, en dat voortaan Hangouts de centrale berichtendienst wordt: chat en videogesprekken op één plek, en het werkt ook nog samen met Outlook. Begrijpelijk dat de Google-aandelen een nieuw Apple-achtig record aantikten van boven de 900 dollar.
5. Nederlandse bel-app hit in Amerika
De Nederlandse Skype-concurrent RingCredible is in Noord-Amerika doorgebroken met een top-10 notering in Apple’s Appstore. De top-10 notering komt op het moment dat de mobiele voipdienst met een Nederlandse handelsmissie aanwezig is op het Canada 3.0 evenement om de app verder te promoten. Door de aandacht rondom dit evenment is RingCredible de eerste bel app van Nederlandse bodem die ook in Noord-Amerika in de top 10 van de Appstore staat. RingCredible zou zelfs goedkoper zijn dan Skype. Gebruikers bellen binnen Nederland voor 1 eurocent naar vaste lijnen en voor 7 eurocent naar mobiele nummers.
6. Sauer trekt NRC leeg
Ophef bij NRC Handelsblad, waar SP’er (maar vooral media-ondernemer) Derk Sauer en mede-aandeelhouder Egeria zichzelf een superdividend over 2012 hebben laten uitkeren van 12,5 miljoen euro, twee keer de winst over dat jaar. Volgens de eigenaren zou NRC Media bij de overname zijn voorzien van een buffer, die bij nader inzien niet zo hard nodig bleek. De Ondernemingsraad beschuldigt de directie nu van wanbeleid en misleiding bij het terugploegen van de miljoenen. Hij wil het dividend terugvorderen. ‘Gezien de crisis was het achteraf verstandiger geweest die buffer wat langer in het bedrijf te houden’, zegt Sauer tegen journalistenvakbondsblad Villa Media.
7. En dan dit: je DaH mugh tlhIngan Microsoft!
Voor de goede verstaander van Klingon: Microsoft vertaalt nu ook in het Klingon. In een poging met de vertaaldienst van Bing die van Google te verslaan, grijpen de Microsofties naar drastische maatregelen. Van nu af aan kan iedereen vloeiend de taal schrijven en spreken van de woeste strijdheren uit de filmreeks Star Trek. De Klingon-vertaler komt niet geheel toevallig vlak na de première van de zoveelste Star Trekfilm. Voor de echte Trekkies: Bling vertaalt naar keuze in Klingonkarakters of fonetisch.
Tot zover de Sprout update van donderdag 16 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.