Door de staking worden geldautomaten van Rabobank en, in mindere mate, van SNS en ABN Amro al sinds zaterdag niet meer bijgevuld. Dit zal dinsdag evenmin gebeuren, zo gaf de woordvoerder aan. Volgens hem kunnen de acties op een verantwoorde manier doorgaan. ,,De kritische grens van het aantal automaten dat buiten gebruik raakt, zal dinsdag nog niet worden bereikt”, zei hij.
Maandag waren al 415 van de 2300 geldautomaten van Rabobank in Nederland leeg. Rabobank verwacht dat dit aantal snel oploopt als de staking aanhoudt. SNS meldde maandag dat ongeveer twintig van zijn 540 geldautomaten leeg zijn. ABN Amro hield het op zeven van de 1600.
Rechter
De actie wordt mogelijk beëindigd door de voorzieningenrechter in Utrecht. Die beslist dinsdagochtend of de werknemers van Brink’s hun werkzaamheden weer volledig moeten hervatten of niet. Brink’s vroeg de rechter maandag in een kort geding tegen FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen de stakingsactie te verbieden. Volgens de directie dreigt het bedrijf er door om te vallen en kleven er grote veiligheidsrisico’s aan.
De actie is een protest tegen de manier waarop Brink’s Nederland wil reorganiseren. Daarbij verliezen zeshonderd van de ongeveer duizend werknemers hun baan.
Woede
De geldtransporteur snijdt in het personeelsbestand in verband met het verlies van Rabobank als zijn grootste klant. Rabobank stapt volgend jaar over naar Geld Service Nederland (GSN). De bedoeling is dat een aantal werknemers van Brink’s overstapt naar dit samenwerkingsverband van grote banken, of naar andere aanbieders. Tot woede van de bonden is daar nog weinig van terechtgekomen.
De actiecoördinator gaf aan dat de staking nog niet heeft geleid tot nieuwe voorstellen van Brink’s aan zijn werknemers.