Liselotte Stolk en Leonard Moonen maken een sensor voor smartwatches en andere remote monitoring-toestellen die medische data verzamelen.
Wat: sensoren voor medische dataverzameling
Wie: Liselotte Stolk (33) en Leonard Moonen (35)
Daagt uit: PPG, een medische meettechnologie die al bestaat sinds 1936
Sinds: 2018
Website: praxasense.com
Leonard Moonen is laatst op een beurs nog ‘achterna gerend voor informatie’. Zo graag willen de fabrikanten van slimme wearables meer te weten komen over de unieke lasertechnologie van Praxa Sense uit Delft.
De sensor die hij met cofounder Liselotte Stolk in de markt zet, biedt namelijk een aantal grote voordelen ten opzichte van de huidige gebruikte technologie, zoals het kunnen meten op een donkere huidskleur, het leveren van robuuste data ook als de drager beweegt en het toevoegen van een extra meeteenheid: bloedsnelheid.
Smartwatches maken momenteel voor het meten van hartslag gebruik van PPG-technologie, die stamt uit 1936. Kleine ledlampjes aan de achterkant van zo’n horloge sturen licht door de huid. Dat licht wordt deels weer teruggekaatst, maar wanneer iemand beweegt, wordt de meting onderbroken. Ook op een donkere huid geeft deze op led gebaseerde technologie problemen.
De oplossing van Praxa Sense is een sensor met een laser. Wanneer die laser van de huid terugkaatst in een kleine camera, levert dat op het eerste gezicht een onbegrijpelijk gespikkeld plaatje op, een speckle-patroon. Maar de informatie die daaruit valt te halen over bloedsnelheid en -volume klopt als een bus.
Dat is dus niet alleen interessant voor fabrikanten van smartwatches, maar ook voor de makers van medische toestellen die op afstand patiënten monitoren. Moonen maakte daarmee al kennis bij zijn afstuderen in het Cardiolab van TU Delft, waarin Philips en de Hartstichting samenwerken.
Daar ziet de industrieel ontwerper een concept voor een smartwatch waarmee medische diagnoses kunnen worden ondersteund. Moonen besluit zelf zo’n medisch apparaat te gaan ontwikkelen voor hartbewaking. Hij vraagt zijn medestudente Stolk om in te stappen als partner. Praxa Sense ziet in 2018 het licht. Het eerste product is Afi, waarmee patiënten op afstand gemonitord kunnen worden op hartritmestoornissen.
Alleen is voor toegang tot de medische wereld een lange adem nodig. De funding van 4,5 miljoen euro (de helft van investeerders, de andere helft subsidies) is bij lange na niet genoeg. Tijd voor een pivot: de markt heeft niet meer monitoringtoestellen nodig, maar juist betere sensoren. Alles wordt vanaf dat moment ingezet op de sensor met laser.
De pivot werpt zijn vruchten af. Het vinden van investeerders blijft nog een uitdaging, want de combinatie van deeptech en healthcare vraagt om specifieke investeerders. Maar voor een nieuwe investeringsronde is duidelijk tractie. Daarnaast is de interesse vanuit de markt overduidelijk. Met zes bedrijven zijn intentieverklaringen getekend. ‘Met enkele van hen zijn we nu onze eerste commerciële contracten aan het sluiten, waarbij zij de sensor gaan testen en integreren in hun apparaten.’
Dertien medewerkers zijn inmiddels aan boord. Na de volgende investeringsronde zal het technische team verder worden uitgebreid. Over drie jaar verwachten Moonen en Stolk in Europa ‘100.000 sensoren per jaar ter verkopen’. Daarna wordt verder opgeschaald voor de Amerikaanse en Aziatische markt.
Dat hun sensoren ooit ook ‘in een Apple Watch’ zullen zitten, daar zijn Stolk en Moonen van overtuigd. Al durven ze daar nog geen jaartal op te plakken, omdat ‘dan het patentportfolio van twee patenten naar minstens vijftien moet groeien, maar gelukkig is het pad daarvoor al uitgestippeld’.
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: