Lars Langhout en Jeroen Hugenholtz maken met NoPalm Ingredients alternatieven voor palmolie uit reststromen.
Wat: palmolievervangers uit reststromen
Wie: Lars Langhout (38) en Jeroen Hugenholtz (67)
Daagt uit: de traditionele olie-industrie
Sinds: 2021
Website: nopalm-ingredients.com
Palmolie zit in vrijwel alles: van babyvoeding tot douchegel, terwijl de productie ervan een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing is in landen als Indonesië. Het Wageningse NoPalm Ingredients ontwikkelde een alternatief dat net zo goed werkt, maar dan zonder die schadelijke impact op de biodiversiteit.
Het idee ontstond uit frustratie over de groeiende vraag naar palmolie en die negatieve impact. ‘De wereldwijde vraag naar palmolie stijgt jaarlijks met 4 procent. Om aan die vraag te voldoen, sneuvelt een steeds groter deel van het regenwoud’, zei medeoprichter en ceo Lars Langhout eerder tegen MT/Sprout.
De oplossing die hij met zijn challenger ontwikkelde: een fermentatieproces waarbij reststromen uit de voedingsindustrie, zoals aardappelschillen, worden omgezet in gist-oliën. Deze aanpak veroorzaakt 90 procent minder CO2-uitstoot en beperkt het landgebruik met 99 procent in vergelijking met traditionele palmolieproductie.
NoPalm Ingredients onderscheidt zich ook van concurrenten die op andere wijzen alternatieven voor palmolie ontwikkelen. ‘Anderen gebruiken glucose als medium, wat eigenlijk suiker is. Wij maken gebruik van zijstromen die al in productieprocessen zijn ingezet en weinig tot geen waarde hebben’, vertelt Langhout.
Door 90 procent van de grondstoffen terug in de waardeketen te brengen, minimaliseert het bedrijf bovendien niet alleen zijn voetafdruk, maar houdt het ook de kosten gelijk aan die van reguliere palmolie. ‘We zijn ook schaalbaarder: het feit dat we side streams gebruiken, stelt ons in staat met een licentiemodel te werken, waarmee we twee problemen tegelijk voor onze klanten oplossen: een bestemming voor hun zijstromen vinden en een alternatief voor palmolie.’
De markt heeft interesse. Grote merken als Colgate-Palmolive, Unilever en Zeelandia testen het product al in diverse producten. Afgelopen zomer haalden Langhout en Hugenholtz meer dan 5 miljoen euro op bij investeerders, waaronder Rubio Impact Ventures en Oost NL. Dat brengt de totale financiering op 12 miljoen.
De ambitie is groot: tegen 2026 wil NoPalm Ingredients meer dan duizend ton duurzame olie-alternatieven produceren. ‘Als biotechstartup kan je niet ongelimiteerd groeien zoals een SaaS-bedrijf dat misschien wel kan. Dat moet stap voor stap. Wij maken met een micro-organisme een alternatief voor palmolie. Dat is nieuw en voor onze klanten best wel spannend, want niemand heeft het ooit gedaan’, aldus Langhout.
Het uiteindelijke doel? Het ontwikkelen van een parallelle groene olie- en vetindustrie, waarbij zijstromen uit de voedingsindustrie wereldwijd worden verwerkt tot duurzame oliën en vetten. ‘We zien NoPalm Ingredients als een transformerende kracht, die een echte impact heeft, zowel op het milieu als in de hele sector.’
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: