William Janssen, Alexei Levene en Adri Pols haalt met Desolenator drinkwater en zout uit zeewater met behulp van zonne-energie.
Wat: duurzame waterontzilting op basis van zonne-energie
Wie: William Janssen (54), Alexei Levene (47) en Adri Pols (50)
Daagt uit: traditionele technologie voor waterontzilting
Sinds: 2013
Website: desolenator.com
Toegang tot schoon water is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. De bestaande manier om zout water te ontzilten werkt met membranen en chemicaliën, kost veel (fossiele) energie en is vervuilend. Desolenator tackelt dit probleem met een systeem dat op zonne-energie draait.
‘We zijn de eerste ter wereld die een volledig circulair systeem voor waterontzilting hebben ontwikkeld’, zegt medeoprichter William Janssen. Zijn technologie gebruikt panelen die zowel thermische als elektrische energie uit zonlicht halen. ‘Daardoor zijn we vier keer efficiënter dan traditionele zonnepanelen.’
Een belangrijk milieuprobleem bij ontzilting van zeewater is het pekelwater dat overblijft. Desolenator loste ook dit op en levert met zijn installaties zout als vaste stof dat geschikt is voor industrieel gebruik.
De doorbraak voor de startup uit Maastricht kwam met een project voor de Dubai Electricity and Water Authority (DEWA), een grootschalige installatie die ondanks de uitdagingen van de coronalockdowns werd opgeleverd. Het bedrijf heeft inmiddels 8 miljoen dollar aan funding opgehaald en werkt met een team van twintig personen aan nieuwe projecten in onder meer de VS, Maleisië, het Midden-Oosten en Australië.
De ambities zijn groot. ‘Waterschaarste is het grootste resource-probleem dat we hebben en het wordt alleen maar erger door klimaatverandering’, stelt ceo Adri Pols. Zijn bedrijf richt zich op verschillende markten: van het ‘waterproof’ maken van gemeenschappen en bedrijven tot het produceren van ultrapuur water voor de productie van bijvoorbeeld groene waterstof.
De timing lijkt perfect. ‘Voorheen was er weinig kapitaal voor innovatie op watergebied’, zegt Pols. ‘Maar het tij is gekeerd: de urgentie rondom water is duidelijk.’
Als bewijs noemt hij de XPrize, die de komende jaren 119 miljoen dollar heeft klaarliggen voor technologie die de waterschaarste te lijf gaat. Desolenator dingt mee naar de prijzenpot, en kreeg van het World Economic Forum en WWF al eerder erkenning als veelbelovende speler.
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: