De broers Floris, Melchior en Sebastian Krijgsman zetten industriële restwarmte om in elektriciteit met een dienst waarvoor ze een eigen softwareplatform ontwikkelen.
Wat: elektriciteit uit restwarmte
Wie: Floris (25), Melchior (23) en Sebastian (21) Krijgsman
Sinds: 2021
Website: geothermelectric.com
De drie broers Krijgsman zetten met hun startup Geotherm Electric industriële restwarmte om in elektriciteit. Dat doen ze met de beste technieken die nu op de markt zijn, met eigen software die zorgt dat de installaties goed aansluiten op de industriële processen van de klant.
Om de relatief nieuwe duurzame innovatie toegankelijker te maken, hebben ze Geotherm Electric opgezet als dienst: het verkoopt de elektriciteit die het opwekt in zijn restwarmtecentrale terug aan de fabriek die de warmte levert. ‘Zo wordt die minder afhankelijk van het stroomnet, reduceren zij hun CO2-uitstoot en wordt hun proces gekoeld. Hiermee kan de industrie kosten besparen en tegelijkertijd verduurzamen’, zegt Floris Krijgsman.
Door de combinatie van het slim integreren van techniek en dat product als een service denken de Krijgsmannen hun markt te kunnen veroveren. ‘We hebben samen met bedrijven uit de markt deze cyclus gevalideerd en een casestudy gedaan in de Rotterdamse haven. Als je hoort van vooraanstaande onderzoekers en mensen uit het bedrijfsleven dat je berekeningen inderdaad kloppen, geeft dit een enorme boost’, zegt Floris.
De jeugdige uitstraling van de drie ondernemende broers wekt af en toe verbazing. En misverstanden: ‘Op een gegeven moment gingen wij bij een klant langs en we meldden ons bij de receptie, allemaal gladgeschoren voor de belangrijke meeting. De eerste vraag die de man aan de andere kant van de balie stelde: ‘Komen jullie voor een schoolreisje?’ Dan merk je dat deze industrie niet zulke jonge mensen gewend is. Maar wanneer we met de klanten dieper ingaan op de materie, kunnen wij hen altijd overtuigen van onze kennis en kunde.’
Samen met je broers werken aan het oplossen van een probleem waarmee je een grote impact kunt hebben, daar doet Krijgsman het voor. En hij raadt het alle jongeren met een goed idee aan: ‘Ongeacht het uiteindelijke succes van je onderneming, is er geen leerervaring die zo steil is als het starten van je eigen bedrijf.’
Geotherm Electric wil nog dit jaar zijn eerste elektriciteitscentrale in bedrijf hebben en is bezig met een eerste investeringsronde. ‘Ons doel is om over 5 jaar aan te tonen dat we in staat zijn onze elektriciteitscentrale naadloos te integreren binnen de industriële sector door een portfolio van 10 elektriciteitscentrales te hebben.’ Dan hebben we het over 20 MW, voldoende voor 65.000 huishoudens.