Thijs Swinkels (1985) is oprichter en mede-eigenaar van Brownies & Downies, de horecaformule die inmiddels tien jaar bestaat en voor tachtig procent werkt met mensen met een beperking. De eerste vestiging van de koffie-, ontbijt- en lunchzaken ging open in het Brabantse Veghel, waar Swinkels vandaan komt. Inmiddels telt Brownies & Downies dankzij een franchisemodel maar liefst 53 filialen door het hele land, met in totaal 1.185 ‘bijzondere collega’s’, zoals Swinkels’ bedrijf zijn medewerkers noemt.
Wat het franchise-concept volgens Swinkels zo leuk maakt, is dat hij en zijn mede-ondernemers weliswaar ‘zorggerelateerd bezig’ zijn, maar nooit afhankelijk van subsidies of giften. ‘Wij zijn een commercieel bedrijf. We ontvangen wel zorggelden, ons doel is om 90 procent van onze zaken zo te laten draaien dat ze niet afhankelijk zijn van derden.’
Swinkels vindt het belangrijk om de voordelen van diversiteit en inclusiviteit te laten zien met Brownies & Downies. ‘Een quotum of iets dergelijks vind ik niks. Maak het juist positief. Laat de voordelen zien van een divers en inclusief bedrijf. Er gaat geen dag voorbij dat onze jongens en meiden op de werkvloer niet vrolijk of enthousiast zijn, dit geeft energie en betaalt zich uit’.
Swinkels zou het mooi vinden als er over tien tot twintig jaar eigenlijk geen plek meer is voor Brownies & Downies: dat het zijn bestaansrecht verloren heeft. ‘Dat zou namelijk betekenen dat in iedere horecazaak of supermarkt ook mensen met een beperking werken. Uiteindelijk kost dit jaren en mensen moeten natuurlijk ook klaargestoomd worden voor dit werk. Laat ons nou maar die springplank zijn’.