Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Challenger50 van 2022

The Protein Brewery

the protein brewery wim de laat

Wim de Laat kweekt met The Protein Brewery eiwitrijke voedingsingrediënten die een uitstekende vervanger zijn voor dierlijke eiwitten.

Wat: Plantaardige eiwitrijke voedingsingrediënten.
Wie: Wim de Laat (60)
Daagt uit:
‘De toekomst’
Sinds: 2020 (2011)
Werknemers: 35
Funding: 26 miljoen euro
Website: theproteinbrewery.nl

De Bredase microbioloog Wim de Laat ontwikkelt sinds 2017 voedingsingrediënten die kunnen dienen als alternatief voor dierlijke eiwitten. Inmiddels heeft hij een product ontwikkeld, Fermotein, dat zó veelbelovend is dat het een spin-off rechtvaardigde. Dat werd The Protein Brewery.

Lang voortraject voor wonderproduct

Het wonderproduct van The Protein Brewery wordt ‘gebrouwen’ op basis van fermentatie. Daarbij worden suikers uit koolhydraatrijke gewassen zoals suikerbieten, rietsuiker, cassave, aardappelen en maïs omgezet in eiwitten. Afval komt er niet bij vrij, dat is ook een voordeel. Eiwitten en vezels, aminozuren, vitaminen en mineralen: Fermotein bevat volgens zijn maker alles waaraan een gezond, evenwichtig dieet dient te voldoen.

‘We hebben niet de makkelijkste weg gekozen’, zegt De Laat. ‘We willen toekomstbestendig zijn. Daarom zijn we niet gegaan voor de snelle oplossing en de korte termijn. We hebben zelf schimmels geïsoleerd en opgekweekt die geschikt zijn voor een simpel verwerkingsproces.’

Daarnaast is het belangrijk dat het productieproces schaalbaar is, en dat de gewassen die de grondstoffen leveren met weinig water en een minimale hoeveelheid land toekunnen. ‘We hebben niet gekozen voor een bekende schimmel, vandaar het lange voortraject.’

26 miljoen en een pilotplant

Maar nu staat er dan ook wat. Iets waarin investeerders al 26 miljoen euro hebben gestoken, en waarnaar veel interesse is vanuit voedingsproducenten. ‘Dat merken we ook op de beurzen waar we staan. Onze innovatieve technologie waarderen ze, en ook dat Fermotein neutraal van smaak is – zeg maar vrijwel smaak- en reukloos. Zo hoeven ze niets te maskeren met andere ingrediënten.’  

Sinds 2021 levert een pilotplant de eerste eiwitten. En het regent intussen ook prijzen, van de Most Disruptive Innovator Award uit de Fast50 tot prijzen op de Plant Based World Expo in New York, waaronder die voor Best Plant Based Start-up.

De eiwitten van The Protein Brewery zijn al met al hard op weg de eiwitten uit vlees en zuivel te vervangen. Toch wil De Laat zijn bedrijf niet als uitdager van gevestigde partijen zien. ‘We dagen niemand uit, we zien de toekomst als een uitdaging. We werken hard aan een toekomstbestendige manier om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier van gezonde voeding te voorzien.’

Simpel en lokaal toepasbaar

Waar ook goed over lijkt nagedacht: de duurzaamheid en de mate waarin de startup bestand is tegen economische turbulentie. ‘Dat hoort ook bij toekomstbestendigheid: onze voedingsingrediënten worden gemaakt van wereldwijd beschikbare gewassen. Het fermentatieproces is simpel, schaalbaar en lokaal toepasbaar. Door lokaal te produceren met lokale gewassen is transport geen issue meer. Dat betekent dat eventuele geopolitieke onrust geen invloed heeft.’

In Breda wordt momenteel hard gewerkt aan de eerste commerciële scaleup-fabriek. Naar verwachting zal die eind volgend jaar volledig in productie gaan. In de jaren die daarop volgen, zal dit een omzet van tientallen miljoenen opleveren. Eerst zal die uit de VS komen, want daarop ligt de focus voordat de Europese markt wordt bewerkt. ‘The Protein Brewery is al met al goed gepositioneerd om met alternatieve eiwitoplossingen te komen en die te commercialiseren’, aldus De Laat.