Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Challenger50 van 2020

Meatable

meatable

Wat: kweekvlees
Wie: Krijn de Nood en Daan Luining
Sinds: 2017
Omzet: onbekend
Werknemers: 30
Daagt uit: reguliere vleesindustrie
Websitemeatable.com

Vegetariërs, opgelet! Straks kun je weer gewoon vlees eten, want dankzij de kweekvleesinnovatie is er binnenkort geen dier meer nodig voor een stukje vlees. Startups over de hele wereld werken aan deze innovatie, waarbij vlees gekweekt wordt op basis van een enkele dierlijke cel. Daarvoor werken veel van deze startups met een celkweekmedium op basis van bloed van ongeboren kalveren, ook wel FBS genoemd.

1-celtechniek

Ondernemers Krijn de Nood en Daan Luining van Meatable werken echter met een geheel andere methode, waardoor zij geen FBS nodig hebben voor de groei van hun cellen. ‘Wij maken gebruik van een soort stamcellen, die het unieke vermogen bezitten om te veranderen in elk type cel, van spier tot vet, en dat zonder serum. Onze techniek zorgt er daarbij ook nog eens voor dat spier- en vetcellen gelijktijdig kunnen groeien. We hoeven ze naderhand dus niet te mengen. Dit alles geeft ons een voorsprong op de rest’, zegt De Nood.

In 2025 op de markt

Die mogelijke doorbraak leverde Meatable al een flinke sloot kapitaal op. In 2018 haalden ze 3,5 miljoen euro op bij durfinvesteerders en eind 2019 nog eens 9 miljoen euro. Eind 2019 stelde De Nood dat hij zijn eerdere doel om in 2021 zijn eerste product op te leveren, een jaar naar voren kon halen. De eerste commerciële productie zou in 2025 van start kunnen gaan. Het gecultiveerde vlees van Meatable moet op termijn zelfs beter betaalbaar worden dan regulier vlees. ‘Ons product zal waarschijnlijk niet direct goedkoper worden dan traditioneel vlees’, zei De Nood eerder. ‘In het begin zal het wellicht een premium-product worden. Onze ambitie is wel om op termijn kostencompetitief te zijn ten opzichte van het huidige vlees.’

Klimaatvoordelen

Startups zoals Meatable of zijn Nederlandse branchegenoot Mosa Meat disrupten het verdienmodel van de vleesindustrie. Voor hen is dit jammer, zij zullen wellicht een pivot moeten maken in de richting van de productie van andere voedingsmiddelen. Voor het klimaat is het echter een stap in de goede richting. Voor een kilo vlees moet zo’n 25 kilo voedsel in een koe. De sector is verantwoordelijk voor 14 tot 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Meatable belooft vlees met 96 procent minder watergebruik, tot 99 procent minder grondgebruik en veel minder uitstoot dankzij ‘efficiënt energiegebruik’.