Wat: plantaardige, glutenvrije basis voor vlees- en visalternatieven
Start: maart 2009
Personeel: 6
Omzet: < 500.000 euro (2011)
[VOTEBUTTON GROUP=”Challenger 50 publieksprijs” ITEM=”Ojah”]
Zes jaar geleden experimenteerden voedseltechnologen Jeroen Willemsen, Wouter Jansen en Frank Giezen met water en sojameel. Ze proefden en dachten: dit is net kip. Het idee om vleesvervangers te maken was geboren. Intussen is het bedrijf Ojah BV, dat het product Beeter maakt, de winnaar van de MKB Innovatie Top 100 2012.
Ze maken een plantaardige, glutenvrije basis voor ontelbare vlees –en visalternatieven die volgens topkoks niet van echt vlees te onderscheiden zijn. Ojah verkoopt zelf niet aan particulieren, het bedrijf verkoopt ingrediënten als Beeter Lapjes, Stukjes, Blokjes en Reepjes aan afnemers die het verwerken tot een product dat past bij hun concept. De Vegetarische Slager was het eerste bedrijf dat met Ojah in zee ging, wat voor beide partijen deuren opende. Intussen zijn er honderden restaurants die gerechten met Beeter op de kaart hebben staan en hebben ze nationale en internationale afnemers.
Sinds een jaar staat in het Gelderse Ochten de Ojah-fabriek met een oppervlak van 1800 m². De huidige productiecapaciteit is 800 ton per jaar, waarmee het maximum van 2400 ton per jaar nog lang niet is bereikt. Groeimogelijkheden en uitdagingen genoeg. Of zoals commercieel directeur Jeroen Willemsen eerder zei: “Mensen aan het proberen krijgen, is onze grootste uitdaging. Carnivoren zijn gewoontedieren.”
Tekst Sara van Gorp