Head of Performance Mathieu Heijboer van Team Visma | Lease a Bike kijkt op zijn tablet om te zien wat concurrent Tadej Pogačar van UAE Team Emirates doet. De informatie komt rechtstreeks van de controlekamer in Den Bosch. SureSync stuurt de data naar hem en de andere coaches in de wagens die de renners begeleiden tijdens de rit.
“Met publieke informatie zoals koersradio en tv kunnen renners via slimme software worden gevolgd. Deze actuele data helpt de coach in de auto zijn strategie beter te bepalen en renners aan te sturen. Wij verzamelen en leveren het snel via onze beveiligde oplossing voor gegevensuitwisseling”, vertelt Sander Odijk. “Dit werk doen wij dagelijks voor Digipoort. Over deze digitale infrastructuur gaan jaarlijks miljoenen belastingaangiften en gegevens als loonheffingen naar de Belastingdienst. Geen enkel bericht raakt zoek of in verkeerde handen.”
Visma Connect is een van de 180+ ICT-bedrijven die tot het Noorse Visma-concern behoren. Odijk en zijn collega André Kila spreken van ‘een federatie van bedrijven’ met een omzet van bijna 2,7 miljard euro, wat het een van de grootste SaaS-softwaredienstverleners van Europa maakt.
“Visma is geen samenvoeging van onderdelen”, duidt Odijk. “Ieder heeft zijn eigen bestaansrecht en marktpositie.” Kila: “De Visma-cultuur zet mensen voorop, zowel klanten als medewerkers. Onze werknemers kennen de overheid en sectoren als healthcare en logistiek goed, mede door hun lange ervaring. Thought leadership is echt van toepassing op Visma Connect.”
Beheer taxonomieën
Sinds 2012 onderhoudt Visma Connect Digipoort, het ‘elektronische postkantoor’ van de Rijksoverheid. “Digipoort ontvangt, controleert en bevestigt berichten namens organisaties”, legt Odijk in het kort de werking uit. “Niet alleen voor de Belastingdienst, ook voor UWV, KVK, DUO, DNB en departementen.” Dit gebeurt 24/7 betrouwbaar en veilig. Kila: “Betrouwbaarheid gaat boven alles. Wie is de verzender van de data? Weten we zeker dat het bij de juiste persoon of instelling is afgeleverd? Kenmerken zijn dat de gegevens gevalideerd en ‘gesigned’ zijn.”
Visma Connect is meer dan alleen specialist op het gebied van gegevensuitwisseling. Odijk: “We kunnen gegevens met taxonomieën omkleden. Een taxonomie is een soort ‘woordenboek’, zodat iedereen die in bijvoorbeeld Digipoort gegevens uitwisselt, dezelfde gegevensstandaarden gebruikt en het daardoor op dezelfde manier aanlevert. Dat maakt uniforme gegevensuitwisseling mogelijk. We hebben samen met de Belastingdienst de Nederlandse Taxonomie (NT) ontwikkeld. Onze specialisten onderhouden deze nog steeds en daarmee is de NT het gemeenschappelijke woordenboek van SBR.”
DaaS: toekomst van gegevensuitwisseling
De technologie van Digipoort stamt nog uit de tijd van centraal georganiseerde oplossingen en een Europese wetgeving die nog niet zoveel voorstelde. De wereld is inmiddels drastisch veranderd, wat Visma Connect inspireerde tot het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van een nieuwe oplossing voor betrouwbare gegevensuitwisseling. Onder de naam SureSync brengt het dat op de markt, waarbij hedendaagse technologie als cloud, AI en actuele Europese wetgeving hand in hand gaan.
“Het is gebouwd volgens de nieuwste architectuurprincipes: federatief, decentraal”, legt Kila de oplossing verder uit. “Europese wetgeving eist meer privacy en datasoevereiniteit, eigenaarschap over je gegevens. Datastation as a Service (DaaS) maakt deel uit van het SureSync-portfolio. Jij hebt als eigenaar de volledige controle over wat, hoe en met wie je data deelt. Het is de basis voor alle gegevensuitwisseling in Europa.”
Samen met ZilliZ, een Visma-onderneming die een ERP-systeem levert voor zorgboerderijen, gaat Visma Connect in 2025 DaaS aanbieden. “Meer dan tienduizend zorgboerderijen moeten informatie leveren aan onder andere zorgverzekeraars en het Zorginstituut Nederland. Met onze DaaS gekoppeld aan ZilliZ kunnen zij de regie over hun informatie voeren”, aldus Odijk. “Er zijn minder handelingen nodig voor het verzamelen, waardoor er meer tijd beschikbaar is voor de primaire zorgwerkzaamheden. De toekomst van deze ontwikkeling is dat je vanaf je smartphone data kunt gaan delen als je daar een verzoek voor krijgt. In je e-wallet zit dan de gevalideerde data. Het ondersteunt de trend van papieren handtekening naar rechtsgeldig digitaal ondertekenen. Deze ontwikkeling zet de komende jaren verder door. Met SureSync kunnen we hieraan bijdragen door informatie-uitwisseling op een solide en betrouwbare manier mogelijk te maken.”
Bekijk hier het bedrijfsprofiel van Visma