Thema’s: Energie | Duurzaamheid | Energietransitie | Klimaatakkoord
Eneco zette meer dan tien jaar geleden structureel op verduurzaming in. Onder meer door veel te investeren in de bouw van nieuwe duurzame energiebronnen. Eneco’s eigen duurzame productiecapaciteit steeg vorig jaar dan ook met 7%.
Daarnaast helpt Eneco mensen om zelf de regie te nemen over hun energieverbruik. Zoals via slimme diensten op Toon, een smarthomeplatform dat gebruikers inzicht geeft in hun energieverbruik. Eneco was een van de eerste die deze technologie bij het grote publiek introduceerde.
Daarnaast is Eneco in staat gebleken om grote partijen als Schiphol, NS en Google te helpen met verduurzamen. Managing director Heat & Industrials Michiel van den Berg: “Door alle ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan is Eneco inmiddels de aangewezen partner geworden voor particulieren en bedrijven om hen te begeleiden tijdens de energietransitie; daar zijn we best trots op.”
Samenwerken
Van den Berg voorziet dat veel partijen in Nederland zullen worstelen met de uitvoering van het Klimaatakkoord. “Energie is voor hen geen corebusiness. Voor ons is het dat wel. Wij hebben de afgelopen jaren dermate veel kennis over duurzame energie opgebouwd, dat we als geen ander in staat zijn om op lokaal niveau nieuwe energiebronnen te verbinden aan gebruikers.”
Energietransitie: Eneco ontzorgt
“Neem bijvoorbeeld de beperkte beschikbaarheid van bronnen voor ondergrondse warmte- en koudeopslag in de zakencentra van grote steden. In een samenwerkingsverband kunnen we deze bronnen zodanig ontwikkelen en exploiteren, dat deelnemende bedrijven veel minder geld kwijt zijn aan investerings- en energiekosten dan wanneer ze individueel opereren. Bovendien staat Eneco garant voor een betrouwbare levering. Omdat wij tussen de partijen staan, kan Eneco unieke vormen van samenwerking coördineren en faciliteren. Ook als het gaat om organisaties die uit zichzelf niet zo makkelijk bij elkaar aan tafel zouden gaan zitten, zoals concurrenten.”
Simpel houden
Volgens Van den Berg is het cruciaal om energie simpel te houden. Een complexe oplossing is zelden de juiste. “Wij hebben dat ook expliciet in onze strategie verankerd. We willen slimme, maar vooral ook simpele en betaalbare oplossingen naar de markt brengen. Zo kunnen we bijvoorbeeld laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen en dit dan zodanig afstemmen op de beschikbaarheid van zonne- en windenergie, dat de variërende vraag naar energie altijd op de meest voordelige manier ingevuld wordt. Dit soort innovaties zijn essentieel om de energietransitie te laten slagen.”