1. Invest-NL opent miljardenloket
Wouter Bos heeft donderdag het startschot gegeven voor Invest-NL, het vc-fonds waarmee de overheid 1,7 miljard euro uittrekt voor snelgroeiende cleantech-bedrijven waar private investeerders hun vingers nog niet aan durven te branden. “We pretenderen niet dat we het beter weten dan de markt, wel dat we meer krassen mogen oplopen”, zegt Bos tegen NRC. Het geduld van de voormalige minister werd ernstig op de proef gesteld, zijn fonds had al ruim een jaar geleden operationeel moeten zijn. Invest-NL investeert vanaf 5 miljoen euro, en altijd in samenwerking met een andere (private) geldschieter. Volgens de Volkskrant staat een flink aantal bedrijven die financiering nodig hebben al maanden te trappelen.
2. Stint wordt ‘Buszy’
Als de Stint weer wordt toegelaten op de openbare weg, dan is dat onder een andere naam, vertelt ondernemer Edwin Renzen aan Omroep Brabant. De naamswijziging – het voertuig krijgt de naam Buszy – is op verzoek van de nabestaanden van het spoordrama in Oss. De nieuwe Stint heeft twee remmen, andere gordels en beschermende beugels over de bak heen. “Voorheen was het een bakfiets, nu is het meer een busje”, zegt Renzen. De vernieuwde Stint – van het oude model reden er voor het ongeluk zo’n 3000 rond – wordt op dit moment gekeurd door de RDW. De aanvraag die Renzen indiende bij de RDW is met 1200 pagina’s een stuk uitgebreider dan de 4 pagina’s bij de eerste aanvraag.
3. Ministerie: zet Citrix-software uit
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid adviseert bedrijven die software van Citrix gebruiken om op afstand in te loggen op bedrijfsnetwerken om die software voorlopig niet meer te gebruiken. Het ministrie reageert daarmee op een beveiligingslek bij het Amerikaanse softwarebedrijf, waardoor zevenhonderd Nederlandse servers kwetsbaar zijn voor aanvallen van hackers. Als de impact van het uitzetten van de servers te groot is, adviseert het NCSC om “intensief te monitoren” op mogelijk misbruik. Beveiligingsbedrijf Fox-IT zag de afgelopen week een “gigantische piek in aanvallen”.
4. Floryn mag meekijken in bankgegevens
Floryn (het vroegere InvoiceFinance) krijgt als eerste kredietverstrekker in Nederland toestemming van De Nederlandsche Bank om mee te kijken in de betaalgegevens van klanten. De zogeheten PS2D-vergunning zorgt vooral voor meer snelheid, omdat bedrijven sneller inzicht krijgen in hun financiële gezondheid, een financiering kunnen aanvragen, op basis van banktransacties worden beoordeeld en direct geld kunnen opnemen. “PSD2 maakt het voor ons nog makkelijker om te concurreren met banken, omdat we hierdoor een betere oplossing aan bedrijven kunnen bieden”, zegt medeoprichter Sven van der Biezen.
5. HousingAnywhere groeit met overname in Duitsland
Platform voor tijdelijke (studenten)woningen HousingAnywhere lijft de Duitse woningadvertentiewebsite Studenten-WG in. Daarmee wint het bedrijf van Niels van Deuren marktaandeel in een groot aantal Duitse steden. HousingAnywhere was naar eigen zeggen al het grootste platform voor middellangetermijnverhuur in Duitsland en marktleider in steden als Berlijn, Wenen en Rotterdam. Studenten-WG, in 2000 opgericht door twee studenten, telt momenteel 20.000 actieve advertenties en zo’n drie miljoen gebruikers in Duitsland en Oostenrijk. HousingAnywhere groeit door de overname (een bedrag wordt niet gedeeld) naar 50.000 actieve advertenties en meer dan 8 miljoen gebruikers in ruim zestig landen.
6. Ohpen haalt nieuwe marketingdirecteur bij Tesla
Clouddienst voor banken Ohpen heeft een nieuwe marketingdirecteur gevonden, en ze is afkomstig van Tesla. Nieuwe aanwinst Corinne Aaron had de afgelopen zes jaar de leiding over de marketingactiviteiten van Tesla in de EMEA-regio. De oorspronkelijk uit Trinidad en Tobago afkomstige, maar al 11 jaar in Nederland wonende Aaron ziet grote overeenkomsten tussen Tesla en Ohpen. “Tijdens mijn periode bij Tesla waren we een disruptor in de automotive industrie en bewezen we dat elektrisch rijden ook kan zonder compromissen te sluiten. Ohpen heeft reeds een soortgelijke impact op de financiële sector, door de weg naar cloud te plaveien voor banken en andere financiële instellingen.”
7. En dan dit: Chinese Elon Musk bracht autobedrijf op de rand van de afgrond
De Amerikaanse automaker Faraday Future had grootse plannen om de automarkt veroveren, en ronselde daarvoor ex-medewerkers van onder meer Audi, BMW en Google. Van de 1.500 medewerkers waren er honderd afkomstig van Tesla. Dat het bedrijf 3 jaar later bijna omviel is grotendeels de schuld van medeoprichter Jia “YT” Yueting, legt Business Insider in onderstaande video uit. Die hing het bedrijf vol met 6,6 miljard dollar aan de schulden, grotendeels op een schimmige manier aangeboord in thuisland China. Toen de Chinese ‘Elon Musk’ op een zwarte lijst met verdachte leners belandde begonnen investeerders zich terug te trekken, en zakte het bedrijf door zijn hoeven. Faraday Future werkt nog altijd aan een doorstart.
8. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van vrijdag 17 januari. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.