1. Wiebes verlaagt vennootschapsbelasting
De champagne kan open bij het mkb. Een Ierland (met 12,5 procent) worden we nog niet, maar het kabinet gaat de vennootschapsbelasting verlagen. In het Belastingplan 2017 schrijft het kabinet dat bedrijven in de toekomst over de eerste 350.000 euro 20 procent vennootschapsbelasting betalen. Nu is dat nog 200.000 euro, over het meerbedrag wordt 25 procent belasting geheven. Het bedrag gaat in stappen omhoog: naar 250.000 euro in 2018, 300.000 euro in 2020 en 350.000 euro in 2021. De Tweede Kamer had het kabinet eerder al verzocht om een plan om te ontwikkelen om het belastingklimaat voor ondernemers aangenaam te houden.
2. Soros investeert 500 miljoen in startups van vluchtelingen
George Soros legt 500 miljoen dollar opzij voor een fonds voor bedrijven en programma’s voor en door vluchtelingen. “Migranten leven in ijdele hoop, terwijl gastlanden er niet in slagen de vruchten te plukken die integratie kan brengen”, aldus de beursspeculant, miljardair en filantroop in een open brief aan The Wall Street Journal. Het geld uit het fonds is beschikbaar voor startups, bestaande bedrijven en sociale initiatieven, mits ze zijn opgericht door vluchtelingen en bijdragen aan integratie. Volgens Soros, die van Hongaarse komaf is maar is genaturaliseerd tot Amerikaan, is het geld primair bedoeld voor Europa, “maar ik zoek ook investeringsplannen waar vluchtelingen wereldwijd van profiteren.”
3. Mennes vertelt survivalverhaal in Ziggo Dome voor Stagetime-verkiezing
Software outsourcer Sebastian Mennes, die in 2009 in onze 25 onder de 25 stond, heeft de Sprout + Inspiration 360 Stagetime-verkiezing gewonnen. Met het verhaal over zijn ‘survival’ als ondernemer trok hij de meeste stemmen. Op 4 oktober spreekt hij de Ziggo Dome toe, waar onder andere Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls hun oren zullen spitsen. Wellicht dienen ze Mennes nog van wat advies. In ieder geval houdt hij er drie coachingssessies van Great Communicators aan over.
4. Enviu lanceert startup voor Ghanese micropensioenen
Enviu gaat een micropensioen in Ghana uitrollen. De Nederlandse ontwikkelaar van innovatieve, sociale platforms (meestal voor gemarginaliseerden) is daardoor de eerste partij die het mogelijk maakt voor ‘de normale Ghanees’ om pensioen op te bouwen. Nu is een pensioen nog slechts weggelegd voor ambtenaren en werknemers van grote bedrijven, terwijl 80 procent van de – momenteel sterk vergrijzende – bevolking in de informele sector werkt en dus geen oudedagvoorziening opbouwt. Gevolg: veel ouderen vallen terug in de armoede zodra ze stoppen met werken. Enviu wil, na Ghana, zijn micropensioen in nog vier ontwikkelingslanden opzetten. Daarvoor is het op zoek naar een investering van 2,5 miljoen euro.
5. Indiër harkt blootsvoets 3,5 miljard euro binnen
De nieuwste telg van de Indiase groep multimiljardairs is een blootvoetse yogaleraar. Acharya (‘spiritueel leider’) Balkrishna verkoopt met zijn bedrijf Patanjali Ayurved traditionele medicijnen, shampoo, babyolie, noedels, veevoer en een breed scala aan andersoortige producten. De afgelopen jaren wist de schoenloze en in een wit gewaad getooide man steeds zijn omzet te verdubbelen. Balkrishna meent dat niet hijzelf, maar de mensheid er rijk van wordt. “Wat wij doen is honderd procent liefdadigheid. We willen een alternatief bieden voor buitenlandse producten. Eerder waren consumenten afhankelijk van de producten van multinationals. Nu hebben ze een keus”, zei hij tegen het FD. Wellicht verrijkt hij binnenkort ook Nederland met zijn producten, hij zou in gesprek zijn met potentiële zakenpartners alhier.
6. En dan dit: ‘accountant kan beter niet naar bed gaan met cliënten’
De Amerikaanse tak van Ernst & Young is op de vingers getikt. Met een boete van 5 miljoen dollar. Volgens de US Securities and Exchange Commission (SEC) is het niet helemaal de bedoeling dat registeraccountants die de financiële administratie moeten controleren, naar bed of op familievakantie gaan met medewerkers van het bedrijf dat ze moeten checken. Gregory Bednar moest van E&Y een ‘troubled account’ redden en deed dit door op vakantie te gaan met de CFO van E&Y’s cliënt, bij hem thuis te overnachten en diens zoon te bevrienden. Pamela Hartford’s cliënt deelde de jaarstukken met haar, zij met hem de lakens. Volgens de SEC verloor Ernst & Young met deze twee incidenten zijn onafhankelijkheid.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 21 september 2016. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk