1. Wehkamp in Britse handen
De Britse private equity-investeerder Apax neemt voor 450 miljoen euro RFS over, het moederbedrijf van Wehkamp.nl, Fonq, Create2Fit en kredietverstrekker Lacent. Dat bericht het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen. Dat betekent een exit-feestje voor ex-KPN-topman Ad Scheepbouwer, voormalig RFS-directeur Paul Nijhof en financieel directeur Berend van der Maat, die RFS in 2008 overnamen. Drie jaar geleden liep een overnamepoging stuk. (Internationale) concurrenten als Bol.com of Zalando zouden geen interesse meer hebben in het bedrijf waar de groei een beetje uit lijkt. De omzet daalde in het laatst bekende boekjaar licht, naar 498 miljoen euro. Apax is in Nederland al eigenaar van softwarebedrijf Exact.
2. The New Motion laadt IKEA-bezoekers op
The New Motion gaat het komende jaar alle Nederlandse vestigingen van IKEA voorzien van laadpunten voor elektrische auto’s. In Zwolle en Utrecht zijn de eerste opladers al in gebruik genomen. Klanten ‘tanken’ voor 0,22 eurocent per KWh. The New Motion, in 2009 opgericht door Ritsaart van Montfrans, noemt IKEA een “ideale locatie voor een laadpunt”. “De duur van een gemiddeld winkelbezoek is dusdanig lang, dat er genoeg tijd is voor het voldoende bijladen van de auto.” Ondertussen heeft het Zweedse concern in Californië voor het eerst een brandstofcel in gebruik genomen, die biogas omzet in elektriciteit.
3. Een derde lege kantoren kan huis worden
Van de 8,7 miljoen vierkante meters leegstaande kantoren in Nederland kan ruim een derde worden omgebouwd tot woningen, zeggen Deloitte en de NVM. Zij schatten dat op die manier tot 2025 ongeveer 25.000 woningen kunnen worden bijgebouwd, 5 procent van de totale vraag van 490.000 woningen in de komende tien jaar. Momenteel staat 17,5 procent van alle kantoren leeg, en een groot deel van die leegstand is structureel. Ombouw naar huizen is alleen niet altijd direct mogelijk, vooral omdat gebouwen vaak nog deels verhuurd zijn.
4. iLost, Bardoggy en Fixico naar LOEY-finale
Hanneke Stegweg (iLost), Tim de Kraker (Bardoggy), en Derk Roodhuyzen de Vries (Fixico) gaan uitmaken wie dit jaar de LOEY Startersaward wint voor beste aanstormende online ondernemer. Lees hier meer over de drie kandidaten. Op 2 september pitchen de 3 finalisten voor een publiek van meer dan 200 ondernemers die de uiteindelijke winnaar zullen kiezen.
5. Van biet naar wasmiddel
De productie van suikerbiet levert in Europa jaarlijks 20 miljoen ton aan pulp op. Om zoveel mogelijk waarde te halen uit die afvalberg, en met het oog op het vervallen van het ‘suikerquotum’ vanaf 2017, gaat de universiteit van Wageningen samen met een aantal bedrijven toepassingen ontwikkelen waarmee het zoete goedje kan worden omgetoverd tot onder meer wasmiddel, verf, composietmaterialen en plastic. ‘Wageningen’ heeft alvast een klinkende naam gegeven aan deze vorm van circulaire economie: Pulp2Value.
6. Softwarebedrijven groeien (minder snel)
Softwarebedrijven zijn als branche de afgelopen 20 jaar meer dan 2,5 keer zo snel gegroeid als de rest van de economie, rekent ING voor in zijn nieuwste ‘sectorvisie software’. De crisis van 2008 was wel een keerpunt: ‘De afvlakkende groei, meer concurrentie en meer dynamiek maakt het voor bedrijven uitdagend om snel te blijven groeien.’ Die dynamiek zit ‘m volgens de bank vooral in de verschuiving naar software in de cloud, die ‘zorgt voor een andere invulling van klantrelatie, product, bedrijfsprocessen en personeel.’ De uitdaging voor bedrijven? Medewerkers vinden die passen in die nieuwe manier van werken.
7. En dan dit: Jonkies zijn de uitzondering
Mark Zuckerberg, Steve Jobs en Bill Gates waren jonge twintigers toen ze hun bedrijf startten. Maar zij zijn de uitzondering, blijkt uit Amerikaans onderzoek waar de New York Times over bericht. De gemiddelde leeftijd van ondernemers die tenminste een keer kapitaal hebben opgehaald is 38, en zij hebben gemiddeld 16 jaar werkervaring. Met het onderzoek wil opdrachtgever en investeerder Bloomberg Beta zijn ondernemers uitkiezen op basis van data, zonder verblind te worden door iemand die zich voordoet als een jonge versie van Mark Zuckerberg.
Tot zover de Sprout update van vrijdag 3 juli. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken.
Dus meld je nu aan voor slechts 8,25 per maand!