1. ‘Vinted is klaar voor beursgang’
Toen Thomas Plantenga in 2017 aantrad als ceo bij tweedehandskledingplatform Vinted was het bedrijf niet ver verwijderd van een bankroet. Dat vertelt hij aan startupsite Sifted en de meeluisterende pr-medewerker. Momenteel bevindt het bedrijf zich ondanks de techmalaise in ‘de sterkste financiële positie ooit’.
Plantenga zegt dat de onderneming momenteel dusdanig is ingericht dat een beursgang tot de opties behoort. ‘We kiezen het moment dat goed is voor het bedrijf.’ Plantenga benadrukt dat een beursgang niet het belangrijkste mag zijn binnen het bedrijf en dat hij Vinted zo wil inrichten dat het decennialang kan blijven bestaan. Vinted wil in nieuwe Europese markten openen en poogt uit te breiden naar luxere kledingmerken.
Lees ook: Deze Nederlandse ceo redde een marktplaats uit Litouwen van de ondergang
2. Biotechbedrijf VarmX haalt 30 miljoen euro op
Het Leidse biotechbedrijf VarmX heeft in een Series B2-ronde 30 miljoen euro opgehaald, onder meer bij Sound Bioventures, EQT Life Sciences en InnovationQuarter. In 2020 haalde de spin-off van de Leidse universiteit al eens 32 miljoen euro op.
VarmX heeft een medicijn ontwikkeld dat bloedingen die worden veroorzaakt door bloedverdunners tegen moet gaan. Door in noodsituaties antistollingseffecten op te heffen, moeten bijvoorbeeld beroertes voorkomen kunnen worden. De startup liet zich inspireren door het gif van de Australische bruine slang. Het gif van deze slang veroorzaakt extreme stolling van het bloed.
3. Elizabeth Holmes meldt zich bij gevangenis
Iemand die ook claimde handig te zijn met bloed was Elizabeth Holmes. Zij vertelde een methode te hebben gevonden om met een paar druppels bloed verschillende tests te doen. Ze wist investeerders te verleiden om honderden miljoenen in haar bedrijf te stoppen.
De technologie bleek echter niet te bestaan. Voor de fraude kreeg ze elf jaar gevangenisstraf. Dinsdag heeft Holmes zich gemeld bij een Texaanse vrouwengevangenis om haar straf uit te zitten. De 39-jarige Holmes laat twee jonge kinderen achter.
Lees ook: Ooit de ster van Silicon Valley, straks in de cel? Dit is het verhaal van Elizabeth Holmes
4. Zonnepaneelinstallaties makkelijk te hacken
Omvormers van zonnepaneelinstallaties zijn makkelijk te hacken. Hierdoor lopen miljoenen installaties het risico op sabotage, aldus de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. ‘Denk aan het scenario dat een groot deel van de zonnepaneelinstallaties in één keer wordt uitgeschakeld door een hack. Hierdoor ontstaat schade aan het stroomnet, waardoor huishoudens zonder elektriciteit kunnen komen te zitten. De vraag is niet of het gebeurt, maar eerder wanneer het gebeurt’, aldus de onheilspellende boodschap van onderzoeker Fabian Verkuijlen in De Telegraaf. Geen van de onderzochte apparaten voldeed volledig aan de cyberveiligheidseisen.
5. Steeds meer kleine brouwers uitgetapt
Het aantal kleine brouwers dat de brouwlepel aan de wilgen hangt groeit, stelt RTL. In het eerste kwartaal stopten twintig brouwers, wat het hoogste aantal is sinds 2013. Brouwers die aan het woord komen wijzen op een combinatie van het terugbetalen van coronasteun, gestegen graanprijzen en een lastige afzetmarkt in de horeca, omdat die meer afnemen bij grote brouwerijen.
Bovendien nemen grote brouwers kleinere partijen over. Die hebben daardoor meer marketing- en distributiekracht. Het lijkt wel om heel kleine spelers te gaan. Van de 179 brouwers die zijn aangesloten bij Craft, de brancheorganisatie voor kleine brouwers, is er pas één failliet.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Zes miljoen jatten, 400 per maand terugbetalen
Een voormalig medewerker van technisch onderhoudsbedrijf TEAM Industrial Services wist in zes jaar 6,1 miljoen euro van zijn werkgever te ontvreemden. De controller wordt ook verdacht van valsheid in geschrift rond fictieve leningen aan privébedrijfjes. Met een wachtwoord van een collega kon hij betalingen klaarzetten die hij zelf goedkeurde. De weggesluisde miljoenen gebruikte hij voor een mooie auto, vluchten met privéjets, kleding, horloges en reisjes met collega’s. De auto hield hij wel verborgen voor zijn vrouw.
Momenteel betaalt de man maandelijks 400 euro terug. ‘Hij heeft spijt als haren op zijn hoofd. Hij weet dat dit niet kan, maar soms gaat het fout in het leven. En hier is het heel erg fout gegaan’, aldus zijn advocaat. Over twee weken doet de rechter uitspraak.
Wat we ook lazen:
- Urban Gym Group kondigt een nieuwe vestiging van Trainmore aan. Het wordt de 29e vestiging van de technoclub/sportschool. (persbericht)
- Winstgevend is artiestenboekingsplatform Showbird nog niet, maar het bedrijf wil komende jaren expanderen naar Duitsland, het VK en de VS. (FD)
- Feest voor het Amsterdamse Tiqets. Het ticketplatform heeft zijn 30 miljoenste ticket verkocht, een skip-the-line-kaartje voor de kathedraal van Milaan (4,8 sterren op Google reviews). (persbericht)
- AI-gekte zorgt ervoor dat Nvidia inmiddels meer dan 1.000 miljard dollar waard is. (Reuters)
- Adyen wil de concurrentie aangaan met banken op het gebied van winkelbetalingen. Cfo Ingo Uytdehaaghe ziet kansen bij het koppelen van fysieke en online betaalstromen. (Telegraaf)
- Diverse prominenten, onder wie OpenAI-topman Sam Altman, hebben in een brandbrief gewaarschuwd voor de gevaren van AI. (Volkskrant)