1. Inzet vakbonden: forse loonsverhogingen
Vakbonden FNV en CNV zetten komend seizoen in op forse loonsverhogingen. Volgens de NOS willen ze de inflatie gecompenseerd zien in de lonen. Dit zou betekenen dat de vakbonden voor 12 procent hogere lonen gaan. NU.nl meldt dat CNV komend seizoen voor 5 tot 10 procent hogere lonen gaat. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha zegt tegen de nieuwssite in te zetten op een forsere loonsverhoging dan de ‘magere 5 procent die werkgevers blijkbaar willen bieden’.
De gemiddelde loonsverhoging bedroeg dit jaar 3,1 procent, terwijl de inflatie in augustus 12 procent bedroeg. Boufangacha roept werkgevers op samen naar oplossingen te zoeken voor dit probleem. Hij waarschuwt: ‘Anders wordt het geen makkelijk cao-seizoen, maar een seizoen met mogelijk een hoop onrust.’
2. Oprichters trekken stekker uit LOEY Awards
De LOEY Awards, de prijs voor de beste online ondernemer van het jaar, houdt er na dit jaar mee op. Het doel is bereikt, stellen Hubert Deitmers (Endeit) en Heleen Dura-Van Oord (Peak) tegen MT/Sprout: online ondernemers in de schijnwerpers zetten. Toen ze hier in 2010 mee begonnen, was er volgens hen nog onvoldoende aandacht voor deze groep ondernemers.
‘Maar ja’, zegt Deitmers tegen MT/Sprout, ‘je snapt vast wel dat online ondernemerschap na al die jaren die steun van een award echt niet meer nodig heeft. Kijk naar de miljardenbedrijven die vanuit Nederland zijn opgezet, ook door LOEY-winnaars uit het verleden.’ Bekende winnaars uit het verleden zijn bijvoorbeeld Mollie-ondernemer Adriaan Mol, Rogier Thewessen van YoungCapital en Picnic-ondernemer Joris Beckers. De twaalfde en laatste LOEY Award zal op 27 september plaatsvinden op, naar de traditie van de prijs, een nog geheime locatie.
Lees ook: Deze ondernemers wonnen de afgelopen jaren de LOEY Awards
3. Pakketbezorgers Instabox en Budbee fuseren
De van origine Zweedse pakketbezorgers Instabox en Budbee gaan fuseren. Dat meldt het Financieele Dagblad. Beide bedrijven zijn actief op de Nederlandse markt. Zo lijfde Instabox afgelopen jaar de Nederlandse startup Red je Pakketje in, om de naam te veranderen in Instabox Nederland. Red je Pakketje-oprichter Sam Rohn meldde begin deze maand nog op LinkedIn na anderhalf jaar afscheid te nemen bij Instabox. Rohn blijft als aandeelhouder bij Instabox Nederland betrokken. Wat de gevolgen van de fusie voor Instabox Nederland zijn, kon hij niet zeggen tegen het FD.
Door de fusie ontstaat een nieuwe holding, Instabee geheten. Deze is goed voor een jaaromzet van 250 miljoen euro, telt – los van of er eventueel ontslagen zullen volgen – vierduizend medewerkers en is actief in vijf Europese landen. Het concern hoopt volgens het FD marktaandeel af te snoepen van bezorgreuzen, zoals PostNL, DHL en UPS.
4. Horeca geraakt door stijging minimumloon
De verwachte stijging van het minimumloon met 10 procent in 2023 zal vooral de horeca, drogisterijen en boekhandels financieel raken. In deze sectoren betalen ondernemers het matigst. Dat blijkt uit een analyse van mkb-salarisverwerker Van Spaendonck Groep, waarover website De Ondernemer bericht. Het concern keek hierbij naar de data van 1,2 miljoen werknemers, afkomstig van 150.000 mkb-ondernemingen.
De loonkosten zouden per persoon zo’n 600 euro per maand stijgen, rekent de salarisverwerker uit. Daarnaast verwacht Van Spaendonck Groep dat werknemers met een hoger salaris dan het minimumloon ook een salarisverhoging zullen eisen. De onderzoekers verwachten dat bedrijven dit zullen vertalen naar hogere prijzen voor hun afnemers. Oftewel: een boek lezen in de kroeg met een biertje erbij, dat zal duurder worden.
5. Orderchamp neemt online deel Tica over
Online inkoopplatform Orderchamp gaat een ‘strategische samenwerking’ aan met branchegenoot Tica Trends & Trade. Dat melden beide partijen in een persbericht. Orderchamp neemt hierbij de online activiteiten van Tica over, die komende weken uitgefaseerd worden.
Orderchamp-oprichter en -ceo Joost Brugmans laat weten dat het aantal accounts naar 150.000 stijgt. Orderchamp heeft er nu al 100.000, terwijl Tica er 90.000 heeft. De omzet van Tica zou dan weer driemaal groter zijn dan die van Orderchamp.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: bitcoin bijna op dieptepunt 2020
Voor wie niet gelooft in crypto zal het een verlossing zijn: nu de koers van de bitcoin al tijden tegenzit, hoor je al die believers plotseling niet meer over hun digitale valuta die de wereld zouden veranderen. Believers kregen maandag een nieuwe schok te verwerken. De waarde van de bitcoin zakte met 6,7 procent tot 18.500 dollar. Dit is bijna net zo laag als half december 2020. Op 11 december dat jaar was de bitcoin 15.531 dollar waard. Ook met de koers van cryptomunt Ethereum gaat het slecht. Deze munt daalde met 6,2 procent naar zo’n 1.300 dollar.
Beleggers lijken bang te zijn voor de verwachte rentestijging door de Federal Reserve. De Amerikaanse evenknie van de Europese Centrale Bank (ECB) wil de rente verder verhogen om de inflatie een halt toe te roepen. Ook de ECB verhoogde de rente onlangs en is van plan nieuwe renteverhogingen door te voeren.
Wat we ook lazen:
- Hoofdeconoom ING: kabinet helpt vooral rijken in energiecrisis (RTL Nieuws)
- De miljardengift van Patagonia is ook een slimme manier om belasting te ontwijken (Quartz)
- Uber: hacker hoorde bij Lapsus$-groep (NU.nl)
- Maar jullie waren toch vega? Directeur Beyond Meat bijt in neus van een vreemde en wordt opgepakt (CNBC)