1. Challenger50-lijst van 2021 is bekend
Hij is er weer: onze Challenger50-lijst: de lijst met de vijftig meest uitdagende bedrijven van Nederland. Deze ondernemers doen het anders, beter, sneller en duurzamer dan de gevestigde orde. In de nieuwe lijst vind je onder meer creatief platform Creative Fabrica, reissite Vakanties.nl, communicatieplatorm Trengo, duurzaam coatingbedrijf Qlayers en hr-concern Equalture. Op 11 november wordt de winnaar bekendgemaakt. Dan pitchen de drie finalisten voor de jury.
2. Groep Uber-chauffeurs wenst zelfstandigheid
Niet alle Uber-chauffeurs willen in dienst treden bij het taxibedrijf. Een aantal van hen bekijkt of ze een uitspraak van de rechter over het Amerikaanse bedrijf juridisch kunnen aanvechten, meldt NU.nl. In september bepaalde de rechter dat Uber zijn Nederlandse chauffeurs in dienst moet nemen, omdat er sprake is van schijnzelfstandigheid. De kritische chauffeurs, verenigd in de Stichting voor Zelfstandige Chauffeurs (SvZC), zeggen dat de meerderheid van de Uber- en Bolt-chauffeurs het liefst zelfstandig blijven. ‘Velen onder hen hebben hun eigen taxibedrijf en hebben zelf geïnvesteerd in een auto en alles wat erbij komt kijken om taxichauffeur te zijn. Het zijn eigenlijk gewoon ondernemers’, aldus een woordvoerder.
3. Picnic-medewerkers krijgen 10 procent salaris erbij
Online supermarkt Picnic geeft zijn personeel de komende drie jaar een loonsverhoging van 10 procent. Deze maand al is de eerste stap en gaan de lonen met 3 procent omhoog, meldt vakbond De Unie. Daarna volgen nog twee stappen van 3 procent en een eenmalige bonus van 1 procent. De huidige e-commerce-cao bij Picnic loopt pas in april af, maar Picnic en de vakbond zeggen op de zaken vooruit te willen lopen. De medewerkers moeten nog wel instemmen met de cao. Hun collega’s bij de ‘gewone’ supermarkten krijgen in drie jaar tijd 9 procent erbij.
4. Boekingsplatform voor transport haalt 5 miljoen op
Het Tilburgse techbedrijf Travis Road Services haalt 5 miljoen euro op bij investeerders. Dat melden verscheidene media. Travid Road Services is een boekingsplatform, waarop transportbedrijven boekingen kunnen doen voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen, reparaties of het schoonmaken van de wagens. Met het geld wil het bedrijf zijn groei in Europa versnellen. Travis Road Services is al actief in zeventien landen. Het kapitaal is afkomstig van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Shell Ventures en Wil Versteijnen, die directeur is van transportdienstverlener GVT. Het laatstgenoemde bedrijf is ook klant van Travis Road Services.
5. Nederland stapt toch uit fossiele buitenlandse projecten
Nederland stopt alsnog per 2023 met het financieren van fossiele brandstofprojecten in het buitenland. Thom de Bruijn van Buitenlandse Handel heeft een verklaring hierover tijdens de klimaatconferentie in Glasgow ondertekend. Behalve Nederland hebben nog 21 andere landen deze ondertekend. Aanvankelijk wilde Nederland niet meedoen, wat het demissionaire kabinet op veel kritiek kwam te staan. De Bruijn over de draai: ‘Dit was geen eenvoudig besluit, omdat het echte consequenties heeft voor bedrijven. Daarom hebben we er er even tijd voor genomen. Vrijdag hebben we het eerst besproken in de ministerraad en in het weekend nog tussen afzonderlijke ministers. Maar juist in het belang van het klimaat hebben we besloten de verklaring toch te tekenen.’
6. Softbank koopt opnieuw eigen aandelen
Giga-investeerder Softbank kondigt aan 14,6 procent van de eigen aandelen te kopen, schrijft zakelijk persbureau Bloomberg. Dit percentage is goed voor 9 miljard dollar. De Japanse gigant kocht jarenlang eigen aandelen in, maar stopte hier vorig jaar mee. De koers van de investeerder daalde daarop met wel 40 procent. Het inkopen van de eigen aandelen is vaak gunstig voor de koers, maar omstreden. Het kapitaal had immers ook uitgegeven kunnen worden aan research & development-activiteiten. Het activistische hedgefonds Elliott zou volgens de Financial Times bij Softbank hebben aangedrongen op de inkoop van eigen aandelen. Elliott is aandeelhouder en zou de geslonken inkomsten betreuren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: Duitsland en Oostenrijk strenger voor ongevaccineerden
In zowel Oostenrijk als de Duitse deelstaat Saksen mogen ongevaccineerden vanaf deze week niet meer de horeca in. Je krijgt er alleen een QR-code als je tegen covid-19 gevaccineerd bent of hersteld bent van een infectie. Dit heet ook wel het 2G-beleid (gevaccineerd, genezen). Behalve horeca-ondernemers moeten ook Oostenrijkse kappers, organisatoren van evenementen (vanaf 25 mensen), sportgezelschappen en hotels bij de poort controleren op 2G. In het Duitse Saksen mogen ondernemers in de vrijetijdsindustrie en culturele sector geen ongevaccineerde bezoekers meer toelaten. De helft van de Duitse deelstaten werkt bovendien al met een variant op 2G. In zowel Oostenrijk als in Duitsland nemen de besmettingen snel toe.
Wat we ook lazen:
- Waarom Amsterdamse vastgoedbeleggers straks op de randgemeenten zullen duiken (het FD)
- 25 miljoen euro aan cryptomunten bij criminelen buitgemaakt (de Telegraaf)
- Van zonnecelpasta tot algenstroom: zijn dit de klimaattechnieken van de toekomst? (de Volkskrant)