1. Takeaway naar Israël, bestormt bedrijfsmarkt
Takeaway.com breidt uit naar Israël. Het bedrijf van Jitse Groen legt 135 miljoen euro op tafel voor branchegenoot 10bis. Het 18 jaar oude bedrijf van oprichter Tamir Carmel verwerkte vorig jaar 15 miljoen orders. Dat was goed voor een omzet van ruim 13 miljoen euro, met een brutowinstmarge van 43 procent. 10bis verwerkt vooral bestellingen van bedrijven, wiens medewerkers bij lokale restaurants eten bestellen en met hun 10bis-kaart kunnen betalen in restaurants. Takeaway wil met de overname bedrijfsbestellingen, bijvoorbeeld ter vervanging van een kantine voor de lunch, in al zijn markten mogelijk maken.
2. Slack neemt Hipchat over
Slack neemt zijn concurrenten Hipchat en Stride over van Atlassian. Slack trekt in februari 2019 de stekker uit beide diensten. Hipchat werd al in 2009 gelanceerd, maar vanaf 2013 al snel overvleugeld door Slack. Jira-maker Atlassian wilde geen energie meer in zijn chatdiensten steken, die het moeilijk hebben tussen het geweld van Slack en uitdagers Workplace (Facebook) en Microsoft Teams. De overname volgt twee weken na de lancering door Microsoft van een gratis versie van zijn Slack-concurrent Teams. Atlassian doet “een kleine maar symbolisch belangrijke” investering in Slack, zegt Slack-oprichter Stewart Butterfield:
… • Atlassian is making a small but symbolically important investment in Slack • We’re committing teams on both sides to create deeper and more powerful integrations between Slack and the Atlassian family of products — there’s so much to do here!
— Stewart Butterfield (@stewart) 26 July 2018
3. Failliete directeur moet half miljoen terugbetalen
De directeur van een installatiebedrijf dat in 2010 failliet ging moet een half miljoen terugbetalen wegens faillissementsfraude, schrijft ondernemersplatform WijLimburg naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak. De curator van het niet bij naam genoemde bedrijf kwam erachter dat de directeur op grote schaal overschrijvingen had vervalst, waardoor het leek alsof er geld betaald was aan crediteuren. In werkelijkheid stuurde hij het geld naar zijn dochter en schoonzoon. “Blind vertrouwen” in zijn schoonzoon zuivert hem niet van blaam, stelt de rechter. Want het is de verantwoordelijkheid van een bestuurder om “betrouwbare mensen op de juiste posten aan te stellen” en de admnistratie goed te controleren.
4. DeGiro groeit, en verhoogt prijzen
Beurshandelplatform DeGiro heeft zijn omzet over het eerste halfjaar met 41 procent vergroot tot ruim 27 miljoen euro. Het aantal rekeningen groeide naar 305.000 stuks, 64 procent meer dan aan het einde van dezelfde periode vorig jaar. Nieuwe Europese regels voor het onderling matchen van orders van klanten pakken duurder uit, waardoor DeGiro een tijdelijke prijsverhoging invoert (maximaal 18 maanden) voor een aantal aandelen- en derivatentransacties. De broker van Gijs Nagel verwacht dit jaar 50 miljard euro aan transacties te verwerken. De helft van de klanten komt inmiddels van buiten Nederland.
5. Bitcoin-fonds Winklevoss-tweeling mag (weer) niet
Een flinke domper voor tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss: de Amerikaanse toezichthouder SEC wijst hun bitcoin-beleggingsfonds Bats BZX Exchange opnieuw af. Het besluit volgt op een afwijzing van hun exchange traded fund (etf) in maart vorig jaar. De SEC vindt de onderliggende bitcoin-markt te gevoelig voor manipulatie. Daarbij speelt een rol dat driekwart van het handelsvolume in bitcoin buiten de VS plaatsvindt. Daarmee is het nog altijd wachten op het eerste bitcoin-fonds. De SEC velt binnenkort een oordeel over een andere aanvragen voor een bitcoin-etf (die van VanEck en SolidX).
6. En dan dit: lokale ondernemers verenigen zich tegen Thuisbezorgd
Terwijl Thuisbezorgd internationaal groeit, rommelt het in Nederland: in Tilburg hebben inmiddels 15 restaurants zich aangesloten bij een lokaal alternatief voor het in hun ogen te dure platform, schrijft het Brabants Dagblad. Het Tilburgse Neemmee.nl vraagt geen vergoeding, waar Thuisbezorgd 13 procent opeist. Ook elders duiken Thuisbezorgd-alternatieven op, van Eindhoven (Thuiseten.nl) en Goes (Eetgoes.nl) tot Emmen (Bezorgland.nl) en Enschede (Leqqr.nl), nota bene de stad waar Jitse Groen Thuisbezorgd begon. Tot nu toe meldden 1200 ondernemers zich aan bij het coöperatieve Eten.com.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 30 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.