1. Temper tuigt zzp-verzekering op
Zzp-platform Temper verzekert zijn zelfstandigen vanaf 15 april standaard voor bedrijfsaansprakelijkheid, ongevallen en tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Dat meldt het bedrijf donderdag in een persbericht. De verzekering is het product van een samenwerking met belangenbehartiger FreeFlex Foundation, meldt Temper. Het bedrijf claimt met zijn collectieve verzekering voor zzp’ers een wereldprimeur te hebben.
Temper loopt inderdaad op de troepen vooruit; voor zzp’ers is er in ons land nog altijd geen verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Vakbonden FNV en CNV zijn daarentegen met Temper in een rechtszaak verwikkeld. Zij menen dat Temper een uitzendbureau is en werknemers op de loonlijst zou moeten zetten. Zij vinden zich gesterkt door een kritisch rapport van Inspectie SZW, dat begin 2021 uitlekte naar MT/Sprout.
2. 14 miljoen dollar voor The Fabricant
Virtueel modehuis The Fabricant haalt 14 miljoen dollar op bij investeerders. Dat meldt techsite VentureBeat. De ronde wordt geleid voor techinvesteerder Greenfield One en ook branchegenoot Red Dao en Sound Ventures doen mee. De laatste investeringspartij is van That 70’s Show-veteraan Ashton Kutcher and Madonna-manager Guy Oseary. De investering moet het Amsterdamse bedrijf helpen om een ‘garderobe voor de metaverse’ te bouwen. The Fabricant haalde eerder groeigeld op bij de fondsen 4impact, Slingshot Ventures and Borski Fund. Hoeveel aandelen oprichter Amber Joosten en haar compagnons voor de deal hebben moeten weggeven, is niet bekend.
3. Nanny Nina breidt internationaal uit
Startup Nanny Nina breidt zijn oppasdienst internationaal uit. Tweelingzussen Jasmijn en Lyla Kok stellen hun dienst vanaf deze maand ook beschikbaar in de steden Berlijn, Parijs, Milaan, Barcelona en Zürich. Nanny Nina levert een app voor het boeken van een kinderoppas of au pair.
Tot dusver hebben zich 8.000 au pairs aangemeld, onder wie er 1.000 Nederlanders. Maandelijks komen er 660 au pairs bij. Nanny Nina stelt au pairs en oppassen ‘zorgvuldig’ te screenen, om de veiligheid te waarborgen.
4. EasyToys-moederbedrijf verdubbelt omzet
Het moederbedrijf van website voor seksspeeltjes EasyToys, Eqom Group, draaide afgelopen jaar een omzet van liefst 212 miljoen euro. Het gaat om een verdubbeling van de omzet ten opzichte van het jaar ervoor, meldt het bedrijf donderdag in een persbericht. De omzet van Eqom bedroeg in 2020, het jaar van de oprichting van het moederbedrijf, 105 miljoen euro.
De omzetgroei verklaart het bedrijf zelf door een reeks overnames, zoals het Duitse Amorelie en Noorse Kondomeriet. Door de toevoeging van hun klantenbestand steeg het aantal transacties voor de Eqom Group. Binnen de Nederlandse markt was EasyToys in 2021 het meest succesvolle merk, met afgelopen jaar een stijging van 56 procent ten opzichte van 2020. Eqom Group rapporteerde donderdag niets over winst- of verliescijfers.
5. 850.000 euro groeigeld voor bijlesplatform
Bijles Aan Huis, een bijlesplatform dat leerlingen aan leraren koppelt, heeft 850.000 euro opgehaald bij zes anonieme investeerders. Dat meldt zakenblad Quote. Afgelopen jaar haalde het bedrijf al een half miljoen euro op in een eerdere ronde. Het bedrijf is al onder de naam Lernigo actief in Duitsland. Oprichter Florian Zandbergen stelt tegen Quote zich ‘de komende tijd’ te willen oriënteren naar welke andere landen zijn bedrijf verder uit zal breiden.
Bij de vorige ronde werd Bijles aan Huis op 4,5 miljoen euro gewaardeerd. Welke waardering de startup nu heeft gekregen, wil Zandbergen niet zeggen. Al zit er nog maar 1,35 miljoen euro in het bedrijf, toch is de ondernemer niet te beroerd om grootse uitspraken te doen: ‘We liggen (…) op schema om in 2024 de unicornstatus te bereiken.’
6. De Jonge overleeft mondkapjesdebat Sywert-deal
Hugo de Jonge kan aanblijven als minister van Volkshuisvesting. Een motie van wantrouwen tegen hem haalde gisteren in de Tweede Kamer geen meerderheid. De motie werd ingediend door de PvdA en gesteund door PVV, GroenLinks, de SP, de Partij voor de Dieren, Denk, de BoerBurgerBeweging, Forum voor Democratie en Van Haga.
De coalitiepartijen en onder meer de SGP bleven De Jonge steunen. De Jonge staat onder vuur omdat hij wel betrokken bleek te zijn bij de omstreden mondkapjesdeal met ‘ondernemer’ Sywert van Lienden, terwijl hij lange tijd volhield dat niet te zijn.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: mondkapjesbedrijf klaagt Staat aan na Sywert-deal
De Haarlemse mondkapjesleverancier NIHW daagt de Nederlandse Staat voor de rechter, meldt de Volkskrant. Het bedrijf zou in 2020 mondeling met het ministerie van Volksgezondheid zijn overeengekomen dat NIHW mondkapjes zou mogen leveren. De deal ketste op het laatste moment echter af.
NIHW denkt dat dit komt doordat de overheid opeens zaken wilde doen met Sywert van Lienden, Bernds Damme en Camile van Gestel. Dit leidde tot de beruchte mondkapjesdeal, waarbij de heren zelf miljonair werden, terwijl Van Lienden had aangegeven het ‘om niet’ te doen. NIHW claimt dat hun mondkapjes zouden voldoen aan FFP2- en zelfs FFP3-normen.
Wat we ook lazen:
- Britten willen voor 2030 acht (!) nieuwe kerncentrales openen (NU.nl)
- Bedrijven en burgers verduurzamen massaal hun panden (de Volkskrant)
- Nederlandse werkgevers verliezen de slag om de arbeidsmigrant (het FD)
- Werknemers hebben het voor het uitkiezen in de krappe arbeidsmarkt (NU.nl)