1. Takeaway.com snelst groeiende scaleup van 2020
Takeaway.com is uitgeroepen tot de snelst groeiende Nederlandse scaleup van 2020 door nlgroeit en Erasmus Centre for Entrepreneurship. Het bedrijf van Jitse Groen creëerde 4703 nieuwe banen en groeide met 96 procent in de periode van 2016 tot 2019, en liet daarmee Picnic (97 procent groei, 2068 nieuwe banen) en Rituals (37 procent groei, 4357 nieuwe banen) achter zich. Zij vormen de top 3 van het jaarlijkse Scaleup Dashboard, met 250 topnamen die onderzoekers van de Erasmus Universiteit en Rotterdam School of Management opstellen. Andere bekenden in de top 10 zijn YoungCapital, Coolblue en MediaMonks.
2. Steeds meer vrouwen worden ondernemer
Steeds meer vrouwen hebben een eigen bedrijf. De afgelopen vijf jaar is het aantal vrouwelijke ondernemers met 29 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel in het kader van Internationale Vrouwendag 8 maart. Ondanks die stijging is nog altijd ruim tweederde van de ondernemers man.
3. Franse rechtbank beschouwt Uber-chauffeur als werknemer
Volgens het hoogste rechtsorgaan in Frankrijk was een voormalige Uber-chauffeur een werknemer, en geen zelfstandige. Daarmee bevestigde het een eerdere uitspraak in de zaak, aangespannen door de taxichauffeur. In een reactie stelt het bedrijf dat de uitspraak van Cassatie niet weerspiegelt waarom chauffeurs kiezen om de Uber-app te gebruiken, met name ‘zelfstandigheid en flexibiliteit’. Tegen Uber lopen in Frankrijk zo’n 150 rechtszaken van chauffeurs die vinden dat ze recht hebben op een volwaardig arbeidscontract.
4. Oud-werknemer Google moet 160 miljoen boete betalen
Voormalig Google-medewerker Anthony Levandowski moet 179 miljoen dollar overmaken aan Waymo, het robotautobedrijf van Google. Volgens de rechter heeft hij bedrijfsgeheimen over zelfrijdende auto’s gestolen en verkocht aan Uber. Levandowski vertrok in 2016 om een eigen startup te beginnen in robotauto’s. Die verkocht hij na enkele maanden aan Uber, voor 680 miljoen dollar. Inclusief duizenden vertrouwelijke bestanden die hij had gedownload bij Google.
5. Corona-roundup
- De première van No Time to Die, de laatste Bondfilm met Daniel Craig als Bond, wordt door de makers uitgesteld tot november.
- Oplichters bieden mondkapjes aan via websites als Alibaba. Ze gebruiken gegevens van bestaande bedrijven, maar laten na betaling niets meer van zich horen.
- Ondernemer Daan Dohmen werkt aan een corona-versie van zijn thuiszorgapp Luscii. Ziekenhuizen gebruiken hem nu al om op afstand onder meer lichaamstemperatuur en bloedwaardes te monitoren.
- Google heeft zijn I/O-event, het belangrijkste van het jaar, geschrapt vanwege zorgen rond Covid-19. Duizenden bezoekers krijgen hun geld terug.
- Congrescentrum MECC haakt brutaal in op de misère van afgezegde beurzen: in Maastricht is nog wel plek voor ze – mits ze meteen voor 4 jaar tekenen.
- Kredietverzekeraar Atradius verwacht een stijging van het aantal faillissementen door het coronavirus.
- Facebook sluit zijn kantoor in Seattle, omdat er een freelancer positief getest is op Covid-19.
6. En dan dit: Adyen-bestuurder Joop Wijn pakte 27 miljoen in 2,5 jaar en vertrekt
Joop Wijn heeft een lekker ritje achter de rug bij unicorn Adyen. Hij kwam in 2017 aan boord, hielp de beursgang regelen en verdiende de afgelopen dagen met het uitoefenen van personeelsopties 11,5 miljoen euro, haalt het FD uit het meldingenregister van de AFM. Wijn, ooit CDA-minister van Financiën, heeft in totaal 27 miljoen aan stukken Adyen verzilverd en heeft er nog 7000 op de plank liggen. Eind mei vertrekt hij weer bij de betaalprovider: toe aan een nieuwe uitdaging. Wij weten nog wel een (minder dik betaald) baantje.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van donderdag 5 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.