1. Sony wordt nu echt serieus over elektrische auto
Het wordt Sony ernst wat elektrische auto’s betreft. Op grote techbeurs CES toont de Japanse elektronicagigant deze week twee nieuwe prototypes van zijn Vision S, een SUV en een sedan. De batterijwagens zien er alweer een stuk productierijper uit dan eerdere versies. Sony heeft voor zijn elektrische ambities ook een nieuw bedrijfsonderdeel opgezet, Sony Mobility. De uitvinder van de Walkman en PlayStation trouwens is niet de eerste gadgetmaker die iets met auto’s wil: ook het Chinese Xiaomi en Huawei, Google en Apple zijn daar druk mee.
2. Amerikaans kapitaal stroomt naar Nederlandse tech
DutchTechInc is een nieuw platform, opgezet om contacten te leggen tussen Amerikaanse financiers en techondernemers. Oliver Binkhorst, een Nederlander in Californië, wil een brug slaan tussen investeerders en ondernemers via onder meer fundraising lunches. En dit voorjaar komt Unknown Group met een fonds, deels gericht op Amerikanen ‘met een oranje hart’. Volgens het FD zijn het twee initiatieven die passen in een trend: Amerikaanse dollars stromen richting Nederland. Zie de megarondes in Mollie en Messagebird.
3. Buybay geeft retouren tweede leven voor BCC
Buybay heeft een mooie klant gestrikt voor de dienst waarmee het teruggestuurde producten inzamelt en een tweede(hands) leven geeft. Elektronicaketen BCC laat zijn retourstromen uit de webshop voortaan managen door de scaleup van Thijs Bosgoed. Buybay controleert en test, maakt schoon en verpakt en zet de ‘retourkansjes’ op online marktplaatsen en Blokker.nl. Blokker is namelijk een zusterbedrijf van BCC, waarmee Buybay al zaken deed. Buybay was in 2018 nog Challenger bij MT/Sprout.
4. Cottonwood heeft 75 miljoen klaarliggen voor deeptech startups
En over Amerikanen gesproken: met Cottonwood Technology Fund, het Twentse venture capitalfonds, vist de Amerikaan David Blivin al jaren de krenten uit de pap in Europa. Cottonwood maakt bekend dat het een derde fonds met een omvang van 75 miljoen euro ruimschoots heeft gevuld. Het geld komt deels van tientallen nieuwe investeerders uit de Benelux, Duitsland, Zwitserland en de VS, en ook RVO draagt bij. Alles om de beste deeptech- en hardware startups in de seedfase van brandstof te voorzien.
5. Adyen komt met eigen betaalterminals
Adyen gebruikt de CES om een eigen betaalterminal te lanceren voor toonbankbetalingen. Point of Sales payments heet dat, en dankzij het Android-apparaatje komt er geen kassa of pinterminal meer aan te pas. In Nederland is Van der Valk een eerste gebruiker, in de VS doen ketens als Five Guys zaken met de Nederlandse unicorn. Die kruipt dus van de e-commercewereld richting toonbank.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Nikola dropt claim van 2 miljard tegen Tesla
Goed nieuws (alweer!) voor Tesla: vrachtwagenbouwer Nikola laat zijn claim van 2 miljard vallen wegens het schenden van patenten. In ruil daarvoor staakt Tesla ook zijn tegenclaims. De zaak gaat terug tot 2018, en Nikola stelde dat zijn concurrent het ontwerp van de voorruit en zijdeuren had afgekeken. Maar Nikola-oprichter Trevor Milton heeft inmiddels belangrijkere zaken aan zijn hoofd. Hij wordt door Amerikaanse justitie vervolgd omdat hij beleggers zou hebben misleid met veel te rooskleurige vooruitzichten. Dat zaakje is voor de kerst geschikt met beurswaakhond SEC voor 125 miljoen. De eerste elektrische trekkers zijn inmiddels wel geleverd door Nikola. Die rijden in de haven van LA, bij wijze van pilot.
Wat we ook lazen:
- Altijd gaaf: de mooiste illustraties uit Technology Review van 2021 (Technology Review)
- Wat je als pitcher kunt leren van het drama rond Elisabeth Holmes (Inc.)
- Goed plan? Ceo biedt iedereen 5K dollars om te vertrekken (FastCompany)
- Zelfs Goldman Sachs zegt het: Bitcoin kan naar 100.000 dollar (Bloomberg)