1. VkusVill sluit vestigingen Nederland door Oekraïne-oorlog
De Russische supermarktketen VkusVill van ondernemer Andrej Krivenko houdt het in ons land voor gezien vanwege de Russische aanval in Oekraïne. Het bedrijf, dat sinds 2020 vier filialen opende in Nederland, schrijft op zijn site: ‘Doordat wij als Nederlandse BV een Russische investeerder hebben, is het niet meer mogelijk om op lange termijn te blijven bestaan. Deze wereldramp kent echt alleen maar verliezers… Aan alle kanten, op alle fronten en is nu zelfs onze winkel fataal geworden.’
De supermarkt, die zich positioneerde als duurzame versmarkt, is echter een van de weinige grote Russische die los van de staat opereert. Krivenko staat bovendien bekend als liberaal. Zo maakte hij eens een marketingvideo in eigen land, waarin hij een lesbisch koppel portretteerde.
2. Oekraïne-update:
- Het kabinet wil zo spoedig mogelijk af van het Russisch gas, door onder meer energie te besparen.
- Het zijn gouden tijden voor winkels die survivalproducten verkopen.
- Volgens het IMF kan de economie van Oekraïne tot 35 procent krimpen door de oorlog.
- Rusland tekent zijn eigen doodvonnis door westerse bedrijven te nationaliseren, menen experts.
- Sancties voor China dreigen als het Rusland besluit te steunen.
- Ongevaccineerde Oekraïense vluchtelingen kunnen in Nederland een coronavaccin krijgen.
3. Corona nog steeds boeman voor ondernemers
Verscheidene ondernemers worden in hun groeiplannen beperkt doordat ze nog in de schulden zitten vanwege de coronacrisis. Dat signaleert het Financieele Dagblad, dat sprak met verscheidene ondernemersorganisaties.
Ze willen graag herstarten na de coronaperiode. Maar, zo signaleert Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL: ‘Bedrijven moeten aflossen, maar om af te lossen moeten ze eerst verdienen. Om te verdienen moeten ze eerst investeren, maar daar hebben ze geen geld voor. En door de slechte balans kunnen ze ook niet aankloppen bij investeerders.’ Brancheorganisaties zouden graag zien dat schulden worden kwijtgescholden of dat de betalingstermijn verlengd wordt.
4. Chinese lockdowns zorgen voor nieuw ondernemersrisico
Het corona-technisch uiterst voorzichtige China heeft door een beperkte uitbraak van het coronavirus meerdere steden in een lockdown geplaatst. Doordat diverse fabrieken in productieland China vanwege de lockdowns stilliggen, heeft dit ook effect op westerse bedrijven. Een toevoerprobleem dreigt voor ondernemers, nu fabrieken gesloten zijn.
De eerste tekenen zijn al daar: Apple-leverancier Foxconn heeft zijn werk stilgelegd. Het bedrijf is gevestigd in de Chinese stad Shenzhen en zet onder meer iPhones in elkaar. Technologiestad Shenzhen is een van de steden die in lockdown is. Ook het Duitse autoconcern Volkswagen zet zijn productie in drie Chinese fabrieken stop vanwege een lockdown in Changchun. De drie fabrieken moeten van de Chinese autoriteiten tot in ieder geval woensdag gesloten blijven.
5. Broker stond 2,5 jaar onder AFM-toezicht
Internetbroker Lynx heeft liefst tweeënhalf jaar onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gestaan, meldt het FD. Lynx kampte volgens AFM-onderzoek tussen 2008 en 2020 met gebreken op het gebied van risicobeoordelingen, klant- en transactieonderzoeken. Het bedrijf zou ernstige overtredingen hebben begaan van de Wet ter voorkoming van witwassen (Wwft). Het verscherpt toezicht is afgelopen najaar beëindigd. Het is niet tot een boete gekomen, omdat Lynx de problematiek volgens de AFM pro-actief opgelost heeft, meldt de krant. Lynx meldt aan het FD flink te hebben geïnvesteerd in complianceprojecten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: ACM-boete van 89.000 euro voor Groningers
Het Groningse online marketingbedrijf Allfree krijgt een boete van liefst 89.000 euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), omdat het bedrijf misleidende websites voor onder meer slotenmakers zou maken. Dat meldt de ACM maandag op zijn site.
Allfree levert websites, die bedrijven kunnen gebruiken om klanten te werven. Volgens de ACM was het voor potentiële klanten niet duidelijk met wie zij uiteindelijk in zee zouden gaan. De toezichthouder heeft Allfree daarom eerder al opgeroepen te stoppen. Zou het bedrijf deze site niet uit de lucht halen, dan zou tien weken lang een boete van 8.900 euro volgen.
De tien weken zijn voorbij en nu moeten de Groningers 89.000 euro aan de ACM overmaken. Allfree vindt de boete onterecht, omdat het bedrijf nooit klachten over zijn praktijken stelt te hebben ontvangen.
Wat we ook lazen:
- Ook vinylplaten zijn duurder vanwege grondstoffentekorten (Dagblad van het Noorden)
- Wordt de Rusland-blokkade de doorbraak voor startups in hernieuwbare energie? (Sifted)
- Rivian verliest in vier maanden 120 miljard dollar aan marktwaarde (het FD)